Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

O mutare cu potențial revoluționar

26 Octombrie 2017Google a anunţat recent trecerea de la o filozofie de afaceri de tip „mobile first“ la una de tip „AI first“. Menită, conform analiştilor, să dea o lovitură teribilă rivalului Apple, mutarea Google înseamnă construirea tuturor produselor cu inteligenţă artificială inclusă şi chiar refacerea tuturor produselor existente cu o asemenea cerinţă.

Date fiind dimensiunea, determinarea şi investiţiile masive efectuate de Google în cercetarea IA, este posibil ca o asemenea decizie startegică să zguduie serios întregul domeniul tehnologic. Iar analiştii nu sunt deloc siguri că asta înseamnă ceva bun.
Mergând înapoi la începuturile revoluţiei industriale, una din marile probleme puse de uneltele tot mai avansate a fost aceea că ele nu erau proiectate conform modului în care fiinţele umane operau. Ele forţau utilizatorii umani să înveţe noi abilităţi şi noi moduri de a face lucrurile, astfel încât volumele de muncă să poată fi crescute semnificativ.
În cazul computerelor, această situaţie cerea ca oamenii să înveţe limbaje noi şi să înţeleagă cum să formuleze cerinţe logice pe care computerele să le poată înţelege. Cerinţe care oamenilor li se păreau facile şi evidente, cum ar fi „stinge lumina”, fie nu erau înţelese de computere, fie duceau, în cele mai fericite cazuri, la stingerea luminilor din întreaga clădire. Şi asta deoarece, chiar dacă fiinţele umane se gândeau la computere ca la nişte creiere electronice, acestea erau departe de aşa ceva. Erau pur şi simplu nişte maşini negânditoare mai complexe, care puteau executa şi repeta sarcini specifice pentru care erau programate.
Evident, pe măsură ce am trecut de la comutatoare mecanice la carduri, benzi magnetice şi ecrane, computerele au devenit tot mai facil de folosit şi învăţat, şi tot mai capabile, însă utilizatorii au continuat să fie nevoiţi să înveţe cum să se adapteze modului în care funcţionau şi comunicau aceste sisteme. Ele pur şi simplu nu se supuneau oamenilor care le utilizau fără o mulţime de eforturi tot mai intense depuse de aceiaşi utilizatori.
Ei bine, conceptul de inteligenţă artificială pune azi inteligenţa artificială în locul operatorului uman. Dacă vorbim despre maşini, inteligenţa artificială e cea care conduce maşinile autonome. Dacă vorbim despre asistenţi digitali, inteligenţa artificială operează tastatura virtuală şi înregistrează cererile. Dacă vorbim despre fotografie, inteligenţa artificială este cea care execută etichetarea şi indexarea.
Omul continuă să stabilească direcţia, însă doar vorbind într-un dispozitiv sau tastând comenzile sau întrebările într-un mod conversaţional normal. Inteligenţa artificială traduce ceea ce omul tastează în ceva înţeles de maşină, după care maşina execută. De fapt, inteligenţa artificială devine un traducător universal într-un sens foarte real, deoarece ea nu este capabilă doar să traducă ceea ce vrea utilizatorul uman în limbaj înţeles de computer, ci chiar să traducă din ce în ce mai eficient în timp real, cu nuanţări, între diverse limbi umane. Ca atare, în forma sa finală, inteligenţa artificială devine servitorul suprem, majordomul, cel care traduce dorinţele utilizatorului într-o formă înţeleasă de maşini sau de alte fiinţe umane.

„Majordomul” Google

În acest moment, pentru cei mai mulţi dintre noi, Google reprezintă deja un soi de interfaţă universală către web, traducând cererile noastre într-o adresă pe care un server DNS o înţelege ca să ne transporte acolo unde vrem să ajungem. Astfel controlează o bună parte din ceea ce vedem pe web şi rezultatul neaşteptat este acela că nu e vorba doar de controlul şi monetizarea de pe urma publicităţii înrudite, însă avem parte şi de o creştere masivă de ştiri false şi devenim mai susceptibili la manipulare.
Dacă această companie va deveni interfaţa noastră pentru orice, percepţiile noastre legate de universul înconjurător vor deveni şi mai vulnerabile faţă de controlul exterior iar acest lucru ar putea fi foarte rău sau foarte bun, depinzând de părerea fiecăruia dintre noi şi de cine anume exercită acel control.
Este cert că modelul de afaceri care pune accent pe inteligenţa artificială reprezintă deja o cale pe care omenirea a apucat de ceva vreme, iar Google şi-a exprimat doar o dorinţă de a ne conduce pe toţi pe acest drum. Rezultatul va consta într-o eficienţă mult sporită şi într-un training mult redus vizavi de modul în care folosim un sistem cu intefeţe AI şi, probabil, în creşterea gradului de satisfacţie vizavi de ceea ce facem şi ce vedem. Partea neplăcută este aceea că am putea fi tot mai strâns controlaţi, iar asta înseamnă o putere enorm de mare pusă într-o singură mână. Şi ştim cu toţii ce se petrece atunci când fiinţele umane capătă puterea absolută. Iar prin asta, brusc, viitorul nu mai sună atât de bine.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite