Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Aplicatia bancara abSolut si-a testat deja competitivitatea

24 Iulie 2006



Lider pe piata furnizorilor de aplicatii de core-banking din Romania, unde a castigat licitatie dupa licitatie, de cele mai multe ori in fata unor concurenti din afara, Probass priveste integrarea Romaniei in UE doar ca pe un moment de oficializare a vocatiei sale europene.


Revista Market Watch a avut norocul sa surprinda acum 3 ani si sa redea in paginile sale prima implementare a aplicatiei bancare integrate abSolut dezvoltata de firma romaneasca Probass, implementare care a avut loc la vremea aceea la Robank, ulterior devenita OTP Bank. In intervalul de timp scurs, aplicatia de core-banking abSolut a cunoscut un foarte mare succes pe piata bancara din Romania, unde o treime din banci functioneaza deja pe aceasta solutie informatica. Recenta finalizare a implementarii de la Carpatica ne-a prilejuit o extrem de agreabila intalnire cu Dl. Liviu Gheorghe, director general Probass si un nou moment de bilant si de evaluare a pozitiei si perspectivelor pe pietele bancare ale produsului informatic abSolut.
Liviu Gheorghe
Market Watch: La finele lui 2005 abSolut inregistra un nou succes: castigarea licitatiei de la Carpatica. Ce a urmat in prima jumatate a acestui an? Care sunt noutatile?


Liviu Gheorghe: Pentru Probass, noutatea din semestrul I al acestui an o constituie finalizarea implementarii aplicatiei ab-Solut la banca Carpatica, a 9-a banca din Romania care lucreaza astfel cu solutia noastra informatica. Deosebit a fost in acest caz dimensiunea retelei Carpatica, o banca medie spre mare, care isi extinde foarte mult reteaua teritoriala, ajungand in prezent la aproximativ 180 de unitati. Faptul ca ne-am incadrat in termenele asumate initial, intr-un timp scurt, de numai 5-6 luni, dovedeste excelenta conlucrare cu specialistii (de foarte buna calitate) de la Carpatica si sprijinul deosebit din partea managementului bancii. Lucrurile au stat mult mai bine decat ne–am asteptat, iar necesitatile de up-grade al infrastructurii hardware si de telecomunicatii au fost rezolvate prompt. S-au achizitionat servere noi, pe care am realizat testele de anduranta si s-a marit banda de comunicatii. Estimez ca in proportie de 60-70% nu am fi putut sa realizam cu brio acest proiect fara suportul total din partea bancii. Este valabil la implementarea oricarui proiect de o asemenea anvergura. Depindem substantial de modul in care personalul bancar coopereaza cu noi.


Market Watch: Totusi, este recunoscut faptul ca rata de esec a implementarilor de aplicatii software este destul de mare, atat pentru sectorul bancar cat si in alte industrii. Dumneavoastra cum reusiti sa aveti un succes de 100% ?


Liviu Gheorghe: O cauza a implementarilor nereusite sau cu termene depasite, intalnite pe piata bancara o poate constitui situatia unor solutii informatice care nu sunt alese sau agreate de banca, ci sunt solutii impuse, fapt care creaza o reactie naturala de respingere din partea specialistilor bancii. Solutia ab-Solut a avut mereu avantajul de a fi castigat in mod transparent licitatiile organizate de banci si de a fi fost agreata de la inceput de oamenii cu care am lucrat ulterior la implementare, motiv pentru care am avut de partea noastra sprijinul lor natural, din convingere profesionala.


Solutiile informatice “impuse” sunt de obicei aduse de bancile straine cu ocazia achizitiei sau fuzionarii cu banci romanesti, situatie in care partea straina doreste sa-si impuna sistemul informatic adus cu ea. Nu intodeauna insa acest sistem este adaptat la modul de lucru al bancii, la modelele de raportare la Banca Nationala si Ministerul de Finante si de aceea furnizorii straini intampina uneori greutati.


Market Watch: Ce puteti sa ne spuneti despre experienta Carpatica si despre caracteristicile aplicatiei instalate ?


Liviu Gheorghe: Carpatica a fost un succes. ab-Solut este un sistem integrat bancar care acopera intreaga activitate a bancii, avand in componenta inclusiv module de internet-banking si carduri, si inclusiv module auxiliare, precum salarii, mijloace fixe etc. Exista interfete automate in aplicatie pentru conectare la SEP sau SWIFT. Cand implementam solutiea ab-Solut, de obicei schimbam intregului sistem informatic, nu pastram module mai vechi care sa trebuiasca sa fie integrate in noul sistem.


Pe parcursul celor 9 implementari la banci diferite, sistemul ab-Solut s-a dezvoltat. De asemenea, echipa de implementare a devenit tot mai experimentata. De la o implementare la alta, s-a desavarsit modul de rezolvare a unor probleme, de altfel inerente, cum sunt: importul bazelor de date, parametrizarea aplicatiei si training-ul cu personalul bancar. La o banca de talia Carpatica, de exemplu, training-ul a durat aproape 3 luni, intr-un centru al bancii foarte bine pus la punct.


Implementarea presupune astazi un standard bine definit, proceduri riguroase si perfect stapanite.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite