Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Consultantul - un pariu castigat?

24 Iulie 2006



E vremea sistemelor de management. E vremea calitatii superioare atat a produselor, cat si a proceselor. E vremea sa facem business cu adevarat, iar lucrul acesta implica o sistematizare si o managerizare serioase ale proceselor interne, implica un angajament la nivelul top managementului si, mai ales, implica cunoastere. Un consultant in domeniul calitatii a ajuns la inalta pretuire. Insa atentie, pariati intotdeauna pe o alegere castigatoare!
Teodor_Nitu
Cum si de ce selecteaza o organizatie un consultant?


Sa plecam de la faptul ca organizatia dumneavoastra a decis sa implementeze un Sistem de Management al Calitatii, iar mai apoi sa obtina certificarea acestui sistem conform standardului SR EN ISO 9001: 2001. Motivele pentru care organizatia dumneavoastra ar lua o astfel de hotarare ar putea fi alinierea la conditiile impuse de catre autoritatile publice de a lucra numai cu furnizori certificati ISO 9001 sau - dupa cum aratam mai sus - nevoia top managementului de a creste calitatea serviciilor oferite, si anume de a imbunatati rezultatele organizatiei, precum si de a castiga increderea actualilor si potentialilor clienti. Pentru a atinge stadiul de conformitate cu cerintele standardului SR EN ISO 9001: 2001 este necesar un proces de implementare a acestora, proces care se poate derula sub coordonarea unui consultant extern sau folosindu-se fortele proprii ale organizatiei. De cele mai multe ori, organizatiile aleg prima varianta - angajarea unui consultant extern care sa le “ghideze” pe parcursul procesului. Se opteaza pentru aceasta varianta in lipsa cunoasterii necesare implementarii Sistemului de Management al Calitatii si/sau datorita faptului ca un consultant „rezolva” treburile mult mai repede. Insa alegerea unui consultant reprezinta, intr-adevar, o problema serioasa, mai ales daca organizatia doreste sa obtina rezultatele scontate (mai exista si altfel de cazuri).


Recomandari la alegerea unui consultant


Am vrea ca scopul principal al acestei analize sa fie acela de a va pune in tema cu necesarul minim de informatii pentru a decide in cunostinta de cauza. Oferta de servicii de consultanta in domeniul implementarii unui Sistem de Management al Calitatii este in acest moment destul de vasta, pe o piata in care clientii inca nu au o cultura serioasa in domeniul calitatii si pot fi cu usurinta inselati de aparente. De aceea va recomandam, ca prima masura de siguranta, sa cereti date referitoare la competenta personalului/companiei de consultanta in domeniu. In orice caz, ideal ar fi sa va orientati asupra unei persoane care are atat o baza teoretica solida, cat si o anumita experienta in domeniul calitatii. Creste punctajul de evaluare si apreciere daca consultantul are si statutul de auditor. O astfel de persoana cunoaste indeaproape exigentele unui audit de terta parte (care este facut de catre organismul de certificare) si stie cu adevarat cum trebuie pregatita organizatia pentru auditul de certificare. Un alt aspect important de care trebuie sa tineti seama este experienta consultantului, pe cat posibil in domeniul dumneavoastra de activitate. Daca consultantul vine sau a lucrat in domeniul dumneavoastra de activitate, atunci poate fi cel pe care il cautati.Alti indicatori ar mai fi: adaptabilitatea, deschiderea, capacitatea de intelegere a proceselor organizatiei, lucrul in echipa, calitatile de trainer, etc.


10 pasi in alegerea unui consultant conform Association of the British Certification Bodies (ABCB) si a Institute of Quality Assurance (IQA)


1. Pregatiti o “declaratie” in care sa precizati cu exactitate natura, scopul si obiectivele implementarii unui Sistem de Management al Calitatii.


2. Trimiteti acest document tuturor oamenilor “cheie” din organizatia dumneavoastra si invitati-i sa se pronunte daca acest lucru reprezinta o nevoie stringenta si daca aceasta sarcina poate fi rezolvata cu resursele interne sau trebuie “outsursata” catre un consultant.


3. Definiti ce fel de expertiza aveti nevoie.


4. Selectati nu mai mult de trei consultanti pe care sa-i invitati la interviu. Alegerea unui consultant certificat de catre o organizatie nationala sau internationala din domeniu este o practica recomandata.


5. Precizati persoanele din managementul organizatiei care vor fi implicate in procesul de selectie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite