Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tehnologia blockchain alimentează transformarea digitală

17 Noiembrie 2017



Afirmaţia categorică din titlu naşte, evident, o întrebare: de ce? Primul răspuns şi cel mai simplu este acela că tehnologia blockchain înseamnă un grad ridicat de securitate, un element fundamental în calea transformării digitale de succes. Tehnologia blockchain a fost dezvoltată pentru adresarea unei provocări din universul finanţelor digitale, care a apărut atunci când entităţile financiar-bancare au început călătoria spre universul digital: cum se poate avea încredere în interacţiuni mutuale, cum ar fi plăţile, atunci când conţinutul oricărei interacţiuni poate fi alterat de oricine?

Soluţia tradiţională la o astfel de problemă a însemnat introducerea în lanţul de tranzacţii a unui intermediar de încredere, o terţă parte care deţinea drepturi de autorizare a tranzacţiei. Blockchain a eliminat această nevoie prin crearea unei baze de date distribuite, sau a unui jurnal de tranzacţii, care poate fi folosită de toate părţile implicate şi a cărei autenticitate poate fi verificată din simplele date tranzacţionate.
Blockchain-urile sunt, aşa cum sugerează şi numele, blocuri de date înlănţuite, sau seturi de tranzacţii legate între ele. Părţile implicate într-un astfel de lanţ îşi semnează tranzacţiile proprii cu chei puternice de autentificare, iar acest fapt asigură autenticitatea fiecărei intrări în jurnalul de tranzacţii. La fiecare bloc de tranzacţii sunt adăugate două coduri puternice, unul care furnizează protecţie curentă pentru întregul bloc şi altul care protejează istoricul tranzacţiilor. Combinaţia dintre cele două coduri face imposibilă încercarea de schimbare a tranzacţiilor de către o singură parte implicată fără alertarea celorlalte părţi implicate asupra tentativei.
Conform analiştilor, în calitatea ei de casă de clearing virtuală fără mediator implicat, tehnologia reprezintă, prin nivelul de securitate, o adevărată revoluţie. Orice utilizator de blockchain poate fi asigurat că ceea ce se petrece în lanţul de tranzacţii este legitim. În fond, blockchain poate fi socotit ca un jurnal, un loc unde comunitatea de "utilizatori" îşi înregistrează transparent tranzacţiile şi unde pot vedea, fără teamă de înşelăciune, ceea ce s-a petrecut.
Extrem de important aici în termeni de securitate este faptul că blockchain-urile sunt o modaliate de a genera colaborare şi cooperare fără prezenţa stingheritoare şi adesea intruzivă a unei terţe părţi. Dacă verificarea/autentificarea înseamnă un element cheie al încrederii, atunci tehnologia blockchain adresează această chestiune. În fond, cum se poate asigura adevărata securitate într-o lume în care nu există încredere? De aceea, este relativ uşor de văzut cum noţiunea de colaborare prin auto-verificare poate ajuta enorm în securitatea tranzacţiilor, chiar dacă şi aici există limitări.
Astfel de consideraţii sunt în special adevărate în cazul unui blockchain mobil, adică al unui element fundamental al universului digital de mâine. De ce? Deoarece un blockchain mobil va debuta, probabil în cadrul unui jurnal de înregistrare care va înregistra dispozitivul mobil la data vânzării sau chiar a construcţiei sale. Dispozitivele mobile dispun deja de elemente unice de identificare care facilitează o astfel de operaţiune. Jurnalul (blockchain) poate urmări după aceea schimbările de proprietar ale dispozitivului, dar şi utilizarea aplicaţiilor pentru care dispozitivul a fost autorizat. Aceleaşi elemente de identificare pot apărea apoi în reţelele sociale, la vendori de produse, în bănci şi instituţii financiare, ba chiar în diverse registre geografice.

O piesă importantă a ecosistemului de securitate mobilă
Securitatea blockchain poate, de asemenea, valida sursa aplicaţiilor mobile şi a actualizărilor şi poate chiar asigura folosirea versiunii corecte de software pentru dispozitive în cloud sau centre de date pentru procesarea tranzacţiilor mobile. Ce nu poate face o astfel de soluţie este să protejeze dispozitivul de malware care pătrunde în dispozitiv, printr-o aplicaţie validată precum un browser web. Pe scurt, blockchain înseamnă o piesă importantă a ecosistemului de securitate mobilă, dar care trebuie proiectată şi dezvoltată pentru acel ecosistem. Iar asta înseamnă şi o parte de muncă din partea utilizatorului care vrea să aibă parte de securitate.
Paşii de urmat sunt, conform vendorilor acestei tehnologii, relativ simpli. Mai întâi, este vorba de identificarea acelor elemente ale aplicaţiilor mobile care sunt bazate pe comunitate. Tehnologia blockchain este inutilă atunci când utilizatorul dispozitivului este singura parte implicată în activitate. Apoi este vorba de delimitarea tranzacţiilor specifice pe care tehnologia blockchain le va autentifica. Pasul trei constă în căutarea unei platforme comunitare. Şi asta deoarece cea mai bună strategie de securitate blockchain va fi dezvoltată de către o comunitate. În fine, pasul patru constă în luarea în considerare şi evaluarea riguroasă a unui model de tip blockchain-as-a-service, pentru uşurarea folosirii unui singur blockchain pentru platforme IT şi medii cloud multiple.
Lucrurile sunt abia la început pentru tabloul expus mai sus. Însă calea este deja trasată. Iar forţa principală a acestei tehnologii, aceea a comunităţii, va face aproape sigur ca blockchain în mediul mobil să devină unul din elementele centrale ale transformării digitale. În cazul României, nu putem decât să ne luăm cu mâinile de cap din pricina oportunităţii ratate. Şi asta deoarece un fost secretar de stat în ministerul comunicaţiilor, Constantin Teodorescu, propunea întregii societăţi un model de funcţionare socială similar tehnologiei blokchain, bazat pe tehnologie OpenID, încă de acum 15 ani. Greşeala lui, însă, a fost aceeaşi ca şi în multe alte cazuri. Domnul Teodorescu s-a bazat în propunerea lui nu pe forţa comunităţii, ci pe forţa de implementare de sus în jos din partea autorităţilor. Uitând, probabil, că aşa ceva nu s-a materializat niciodată cu succes în România şi are şanse minime să se materializeze vreodată.



Tags: IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite