Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cine are nevoie de biometrie?

24 Iulie 2006



Dupa ce in editia precedenta aminteam ca biometria ar putea fi o solutie pentru impiedicarea fraudarii votului din Parlamentul Romaniei, mai ales ca a devenit o practica uzuala votul cu doua sau mai multe cartele sau cu nepoate drept inlocuitor, am revenit asupra subiectului biometrie cu o abordare concreta. Astfel am continuat discutia cu Toader Melinte, directorul general al firmei Seektron care ofera pe piata romaneasca astfel de solutii. Dincolo de tehnologie in sine si etapele implementarii unei astfle de solutii, in aceasta editie, am incercat sa identificam care ar fi companiile pentru care biometria ar aduce reale beneficii prin cresterea nivelului de securizare a accesului la resurse si informatii.
cititor-amprente
Market Watch: Etapele implementarii unui sistem biometric prezentate in numarul anterior al revistei noastre au un caracter general. Putem sa facem o prezentare, mai aproape de potentialul utilizator, cu referire concreta la activitatile desfasurate in cadrul firmei Seektron, pe aceasta tema?


Melinte Toader: Desigur. Vom prezenta in continuare principalele activitati desfasurate in cadrul firmei Seektron cu referire concreta la identificarea prin amprente digitale. Consider ca aceasta zona este mai accesibila in acest moment din punct de vedere financiar decat isi imagineaza potentialii utilizatori si produce un salt in ceea ce priveste asigurarea securitatii sub diversele ei aspecte. Si cand vorbim de securitate, ne referim si la alte domenii nu numai securitatea in retelele de calculatoare.


Market Watch: Cu alte cuvinte, aceasta activitate vizeaza mai multe zone, care ar fi cele mai bune exemple?


Melinte Toader: Sunt cateva sectoare unde biometria poate aduce o valoare adaugata foarte mare: securitatea locatiilor, perimetrelor, cladirilor, persoanelor, bunurilor, calculatoarelor, etc. Voi exemplifica in ceea ce urmeaza acest lucru. Pot sa-mi securizez biometric accesul in casa, in masina, la intrarea in companie, lucrul in reteaua de calculatoare LAN si chiar in WAN. Problema poate fi privita astfel deoarece securitatea biometrica este simpla conceptual si foarte performanta tehnologic. Este nevoie de un senzor de citit amprente digitale performant si ieftin si de un concept de gestionare a informatiilor de la acest senzor. Senzorii sunt produse finite, puse la dispozitie de fabricanti sau de integratori, care ofera solutii locale de gestionare a informatiilor biometrice. Ce mai ramane de facut este includerea acestora in aplicatii. In aceasta directie firma Seektron si-a formulat o strategie de dezvoltare a domeniului pe urmatorii 2 ani. Altfel spus, plecam de la ceea ce exista ca produse comerciale si cream aplicatii. In cele ce urmeaza vom prezenta doar preocuparea noastra din domeniul securizarii biometrice in domeniul calculatoarelor si al retelelor locale sau distribuite de calculatoare. Preocuparea firmei Seektron in domeniul biometriei, pentru alte directii o voi prezenta probabil in alt numar al revistei dumneavoastra.


Market Watch: Multi utilizatori potentiali probabil considera domeniul foarte scump si de aici o doza mare de retinere sau chiar de respingere. Este corecta aceasta perceptie?


Melinte Toader: Nu, cred ca este gresita. Multi potentiali utilizatori nu realizeaza in acest moment cat de simplu si accesibil financiar este sa-ti intaresti securitatea in diverse domenii cu produsele biometrice existente. Ca punct de plecare in realizarea acestei strategii, firma Seektron a plecat de la un senzor biometric robust, de calitate, care citeste amprentele digitale. Acesta este un produs comercial pe care firma il importa. Senzorul se cupleaza pe portul USB al calculatorului si poate fi identificat cu codul FP106RDR1. Am optat pentru cuplarea la portul USB deoarece variantele existente pe piata cu senzor pe tastatura sau mouse sunt mai vulnerabile din punct de vedere al securitatii.


Market Watch: Putem prezenta pe scurt facilitatile unui sistem de autentificare biometrica locala?


Toader Melinte: Pentru securizarea unui calculator, care poate fi conectat sau nu intr-o retea locala (LAN), este recomandat programul WisGuard, care insoteste senzorul la care am facut referire mai sus si care poate fi integrat pe sistemele de operare Microsoft Windows 98/NT/2000/XP.


Functiile programului WisGuard sunt:


l Administrarea conturilor pentru maxim 100 de utilizatori, pentru inregistrarea amprentelor de la 2 degete si a unei parole pentru fiecare persoana;



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite