Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Primul sediu social al ELI – ERIC în România

06 Decembrie 2017



Succes al delegației condusă de ministrul Cercetării și Inovării Lucian GEORGESCU la reuniunea Consiliului Competitivitate al Uniunii Europene (COMPET) din data de 1 decembrie 2017

În data de 1 decembrie 2017 o delegație condusă de ministrul Cercetării și Inovării Lucian GEORGESCU a participat la Bruxelles la reuniunea Consiliului Competitivitate al Uniunii Europene (COMPET). Reuniunea a avut în agendă continuarea demersurilor pentru constituirea unui Consorțiu European pentru Infrastructura de Cercetare (ERIC) care să opereze de o manieră integrată infrastructura de cercetare pan europeană dedicată luminii extreme (ELI). În pregătirea acestei reuniuni, la invitația comisarului european pentru cercetare Carlos MOEDAS delegațiile conduse de miniștrii cercetării din cele trei țări care construiesc și găzduiesc pilonii viitoarei infrastructuri – Republica Cehă pentru pilonul Beamlines (ELI-BL), Ungaria pentru pilonul Attoseconds (ELI-ALPS), respectiv România pentru pilonul Nuclear Physics (ELI-NP), au avut o întâlnire de armonizare pentru soluționarea aspectelor care să conducă la punerea în funcțiune și operarea cât mai eficientă a ELI prin intermediul ELI-ERIC.
Din delegația condusă de ministrul Georgescu au mai făcut parte Ciprian PREDA, secretar de stat la Ministerul Cercetării și Inovării, Marius Piso, Preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) și Academicianul Nicolae Victor ZAMFIR, director general al IFIN-HH, director ELI-NP.

În cadrul reuniunii cu comisarul european cei trei miniștri au prezentat stadiul implementării infrastructurii, calendarul depunerii documentației finale la Comisia Europeană pentru atribuirea personalității juridice viitorului ELI-ERIC precum și metodologia de calcul a costurilor care să asigure sustenabilitatea în operare a ELI. Cu această ocazie urmare a analizelor și dezbaterilor derulate anterior și pe durata reuniunii cele trei delegații au hotărât atribuirea primului sediu social al ELI – ERIC României, la Măgurele în proximitatea ELI-NP. Este de subliniat acest deosebit succes în condițiile binecunoscute ale competiției acerbe care se desfășoară între Statele Membre UE pentru gazduirea instituțiilor europene. România a dovedit cu această ocazie atât capacitatea administrativă cât și voința politică necesare pentru îndeplinirea criteriilor și condițiilor impuse pentru buna funcționare a acestor instituții.



Hotărârile luate cu această ocazie au constituit și punctul de informare referitor la ELI-ERIC din cadrul reuniunii Consiliului Competitivitate în cadrul căruia, prin vocea comună a celor trei State Gazdă ale aceastei infrastructuri de cercetare unică, a fost subliniat stadiul atins în implementarea acestei facilități de cercetare pan-europeane, ca exemplul cel mai bun de utilizare în sinergie a fondurilor programului cadru european (Horizon 2020), al fondurilor structurale și de coeziune și a resurselor naționale. Totodată pe lângă determinarea celor trei țări gazdă de a implementa în următoarele șase luni o singură entitate, ELI-ERIC, care să asigure optimizarea eforturilor și reducerea costurilor de administrare ale celor trei piloni, acestea au adresat și o invitație celorlalte State Membre UE de a se alătura, ca membri fondatori în 2018, în viitoarea structură legală ERIC-ELI.

Comisarul Moedas a felicitat cele trei State Membre – Cehia, Ungaria si Romania pentru acordul atins, le-a asigurat de tot sprijinul necesar si a invitat, de asemenea, celelalte State Membre interesate să se alăture acestei unice facilități. Același mesaj a fost transmis și din partea Președinției estoniene a Consiliului Uniunii Europene.

Biroul de comunicare



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite