Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

2017 īn ITC, agonie sau extaz?

12 Decembrie 2017



Pentru piaţa ITC, 2017 a fost un an contradictoriu, prosper pentru unii, dar totodată dezamăgitor pentru alţii. Exporturile au mers excelent, ceea ce face ca valoarea pieţei să depașească reperul celor 4 miliarde de euro previzionate de analişti în prima parte a anului, însă nici secorul de fuziuni şi achiziţii nu a fost lipsit de importanță. Pe de altă parte, consumul intern de tehnologie a fost modest, în ciuda creșterii interesului pentru cloud, IoT şi Smart City, iar mulţi furnizori se gândesc la o schimbare de strategie şi orientare către piaţa globală. România rămâne în top ca număr de dezvoltatori, peste 100.000 conform ultimelor statistici, cu o creștere semificiativă a costurilor medii cu forța de muncă (+42% în intervalul 2012-2016) necorelată însă cu productivitatea, care a crescut cu cel mult 7% în acelaşi interval. Sectorul rămâne marcat de numărul mic de startup-uri tech, care generează prea puţină proprietate intelectuuala. Prin urmare exportăm puțină inteligență şi mai multă forţă de muncă. De altfel, statisticile arată că cele mai mari cifre de afaceri sunt generate de companiile străine, care oferă din România servicii în regim de outsourcing/nearshoring şi care totodată sunt şi cei mai mari angajatori. Nu avem capacitatea să ieşim din această capcană, deşi numărul antreprenorilor cu viziune este în creştere.
Anul a fost însă mai interesant din perspectiva tranzacţiilor. UiPath a reuşit perfomanța atragerii a 30 de milioane USD din partea investitorului Accel, ceea ce reprezintă o infuzie majoră de energie şi pune UiPath pe harta globală a RPA (Robotic Process Automation), cu perspective excelente de creştere în următorii ani. Familia Talpeș a vândut 30% din BitDefeder, iar tranzacţia evaluează compania la circa 600 de milioane euro valoare de piaţă... de la distanţă cel mai valoros brand tehnologic născut în spaţiul carpato-danubiano -pontic. La fel de importante sunt şi intrarea VectorWach în curtea FitBit, precum şi intenţia celor de la Bitnet de a deveni un integrator de sisteme prin achizitia GecadNet. Din perspectivă umană, un moment de referinţă a fost şi ieşirea lui Dan Liviu Drăgan din business şi lăsarea TotalSoft pe mâinile turcilor de la Logo. În zona întunecată a pieţei se încadrează intrarea Teamnet în insolvență, după acumularea unor datorii de circa 290 de milioane de lei, însă realitatea acestui caz este mult mai complexă.
Din punct de vedere al agendei publice, finalul anului a fost marcat agresiv de GDPR şi protecţia datelor persoanale şi am asistat la o explozie de conferinţe, seminarii şi workshopuri. Consultanţii au apărut ca ciupercile după ploaie, însă la evenimente numărul întrebărilor stupide a rămas constant, ceea ce arată că piaţa nu a înteles subiectul, iar dezbaterile vor continua cu aceeași intensitate şi lunile urmatoare. Anul a fost ferit de incidente majore sau, prin comparaţie cu dezastrele din 2016 (CEO Fraud de 30 milioane euro la Leoni şi 11 ore downtime la ING) nu au reuşit să atragă atenţia. Dintr-o perspectivă generală, 2017 a fost un an cu bune şi rele, cu schimbări de miniştri şi funcţionari, cu tranzacţii şi insolvențe la fel de răsunătoare, cu mai mulţi milionari din tehnologie, dar şi mai puţine arestări. Încotro mergem? Într-o direcţie bună (10% din PIB în următorii ani), însă la fel de imprevizibilă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite