Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea tritiului la ICSI Rm. Vâlcea, între experienţă şi noutate, între deşeu şi combustibil al viitorului

12 Decembrie 2017




Dintre rezultatele cercetărilor efectuate în PESTD sunt evidenţiate:
• Finalizarea tehnologiei de separare a deuteriului şi tritiului, cu aplicabilitate la CNE Cernavoda şi ITER, concretizată prin finalizarea în 2015 a proiectului conceptual şi a specificaţiilor de procurare pentru echipamente din instalaţia de detritiere CNE Cernavodă (CTRF);
• Materiale de bază pentru procesele de schimb izotopic catalizat şi distilare criogenică, cu aplicabilitate la CNE Cernavoda şi ITER, şi concretizată prin faptul că umplutura mixtă COMPAK CP001 este utilizată ca bază de proiectare pentru CTRF, iar în cazul ITER catalizatorul produs este desemnat ca potenţial material pentru utilizare la sistemul de detritiere de la ITER.

Transfer tehnologic
Programul de transfer tehnologic al rezultatelor PESTD a început în 2004, odată cu realizarea primelor studii referitoare la CTRF, continuat începând cu 2007 cu realizarea de către ICSI Rm. Vâlcea a proiectului instalaţiei de detritiere de la CNE Cernavoda şi a programului de autorizare al instalaţiei respective.
Faza actuală de realizare a CTRF s-a încheiat prin emiterea în 2015 de către CNCAN a scrisorii de comfort cu privire la construcţia CTRF, prin care se confirma faptul că proiectul CTRF este fezabil şi în acelaşi timp respectă ultimele cerinţe de securitate aplicabile.
Se poate spune că instalaţia de detritiere de la CNE Cernavodă reprezintă al doilea transfer tehnologic major al ICSI Rm. Vâlcea, după fabrica de apă grea de la Severin.
Acest lucru este confirmat de faptul că în anul 2008 ICSI Rm. Vâlcea a primit premiul pentru cel mai bun transfer tehnologic şi prin confirmarea poziţionării ICSI de către CNE Cernavoda ca şi autoritate de proiectare în faza de construcţie şi operare a CTRF.
CTRF este inclusă în programul de dezvoltare al SNN, considerându-se ca având un suport important în proiectul de extindere a duratei de viaţă a reactorului 1 CNE Cernavodă.

Contribuţia ICSI la fuziune
În cadrul PESTD s-au desfăşurat o serie de proiecte în cadrul Programului European de Fuziune, cu participarea ICSI în calitate de investigator principal sau colaborator. Direcţia abordată a fost legată în principal de aplicarea expetizei specialiştilor PESTD, respectiv sistemele de detritiere (Water Detritiation Systems şi Isotopes Separation System) aferente reactorului de fuziune.



Se poate considera că din punctul de vedere al activităţilor CD, PESTD face parte dintr-un grup select de institute de cercetare a aplicaţiilor tehnologice din domeniul tritiului, cum ar fi KIT Karlsruhe, CEA Cadarache, ENEA Frascati şi SKN MOL Belgia.
Începând cu sfârşitul anului 2008 s-a creat un consorţiu în cadrul European Joint Undertaking for ITER and Development of Fusion Energy pentru rezolvarea problemelor apărute la reactorul ITER cu privire la instalaţia de tritiu aferentă reactorului - Water Detritiation System. Din consorţiu, pe lângă specialiştii din cadrul ICSI participă specialişti din cadrul Asociaţiilor EURATOM din Italia, Franţa şi Germania. Prin această participare specialiştii instalaţiei sunt implicaţi în activităţile de cercetare, proiectare şi realizare a instalaţiei de detritiere de la ITER, un program pe termen mediu şi lung în cadrul programului de dezvoltare a proiectului reactorului de fuziune experimental.
Pe parcursul anilor, specialişti din cadrul ICSI au participat la proiectarea de instalaţii şi sisteme aferente proceselor de detritiere din cadrul reactorului de fuziune. Este de amintit implicarea şi în domeniul decontaminării materialelor utilizate la construcţia reactorului de fuziune şi a sistemelor aferente, ICSI conducând un proiect de cercetare în acest domeniu.
Experienţa acumulată prin experimentări pe instalaţia de la Rm. Vâlcea a permis lansarea unei oferte către EURATOM pentru specialiştii institutului, contracte legate de produse aferente domeniului de fuziune (catalizatori, umplutură, criogenie, purificări, deuteriu gaz, producţie tritiu).
De altfel, prin facilităţile sale, instalaţia pilot este o instalaţie deschisă cercetărilor europene în domeniul tritiului şi deuteriului, Comisia Europeană arătându-şi interesul pentru o implicare mai largă a instalaţiei în experimentările la scară industrială în funcţie de necesităţile rezultate din programele europene.

Către ce tindem?


PESTD îşi desfăşoară activităţile în corelare cu strategia naţională de CDI şi cu strategia generală de cercetare-dezvoltare a ICSI Rm. Vâlcea, cu activităţi focalizate către următoarele obiective:
► Susţinerea programului nuclear naţional;
► Dezvoltarea studiilor şi cercetărilor în domeniul criogeniei.
Direcţiile de cercetare de interes major ale instalaţiei în raport cu obiectivele generale ale institutului sunt grupate în utilizarea expertizei existente pentru continuarea dezvoltării sistemelor de recuperare a tritiului, cu noi abordări şi tehnologii, şi managementul deşeurilor radioactive.

Astfel, în viitor, PESTD îşi propune un program ambiţios prin abordarea următoarelor direcţii:
• Studiul tehnicilor combinate de recuperare/purificare a tritiului în sistemele de detritiere şi specifice reactoarelor DEMO pentru fuziune;
• Noi tipuri de catalizatorii şi umplutură pentru procesele de schimb izotopic catalizat apă grea tritiată/deuteriu, ca şi pentru tratarea efluenţilor în mediu;
• Dezvoltarea de aplicaţii ale proceselor de distilare criogenică;
• Efectele tritiului asupra materialelor, permeație şi protecţie împotriva permeației;

Instalaţie de cercetare românească pentru utilitate naţională!
Instalaţia de interes naţional „Pilot Experimental pentru Separarea Tritiului şi Deuteriului” are prin activităţile sale un impact major pe plan naţional şi internaţional, concretizat prin:
a. Transfer de cunoştinţe către mediul ştiinţific naţional şi internaţional prin participări la comunicări, schimburi bilaterale, conferinţe, articole. Acest transfer este susţinut permanent prin activităţi specifice. În acest sens, ICSI Rm. Vâlcea, prin personalul instalaţiei, organizează un workshop specializat pe domeniul tritiului – „Managementul Tritiului”, ajuns în 2017 la a VIII-a ediţie. Suplimentar se adaugă implicarea personalului ICSI în mediul universitar prin susţinerea de cursuri şi seminarii în domeniul nuclear.
b. Transfer tehnologic prin transpunerea informaţiilor tehnologice obţinute din activităţile de funcţionare, exploatare şi întreţinere a instalaţiei de interes naţional către proiecte majore: instalaţiile de detritiere CNE Cernavoda şi de la reactorul de fuziune ITER, Cadarache.
c. Dezvoltarea de capabilităţi în domeniul tehnologic al tritiului, prin dezvoltarea ingineriei şi fabricaţiei firmelor româneşti, ceea ce determină o creştere a competivității în domeniu pe plan european şi internaţional



Din punct de vedere economic, rezultatele anticipate în cazul transferului tehnologic către CNE Cernavodă sunt consolidarea firmelor românești cu activităţi în domeniul nuclear prin activităţi care necesită locuri noi de muncă, precum şi financiare, prin utilizarea la maxim a expertizei PESTD cu reducerea costurilor de inginerie asociate proiectului CTRF.
Pe viitor, energia nucleară reprezintă componenta de bază şi sigură în acelaşi timp în mixul energetic al României, creşterea capacităţii de producţie energie pe cale nucleară fiind de dorit pentru asigurarea dezvoltării durabile a României.
Astfel, prin activităţile sale şi mai ales prin rezultate, ICSI prin PESTD contribuie la menţinerea şi chiar creşterea gradului de acceptanță publică pentru domeniul nuclear, prin reducerea impactului radiologic la operare, atât pentru personal, cât şi pentru populaţie şi mediu.
Un impact semnificativ este cel al colaborărilor externe, întrucât România este parte a programelor de cercetare europene şi deţine posibilităţi de atragere de fonduri din aceste programe.
Prin dezvoltările proprii şi utilizarea standardelor specifice domeniului, instalaţia pilot de la Rm. Vâlcea s-a constituit practic într-o instalaţie europeană, ce poate fi de referinţă în proiecte din cadrul programelor europene EURATOM/JET şi de asemenea suport pentru IAEA Viena privind noi abordări în domeniu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
lukantoniu
Interesant! Este placut sa lucrezi de acasa pe internet , cu indrumari pas cu pas , daca este nevoie si sa faci parte dintr-o mare echipa, info: lukantoniu@yahoo.com
04 Februarie 2018, 02:31:30