Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sunt alianțele tehnologice soluția creșterii industriei IT&C locale?

12 Decembrie 2017



„Estimările pentru piața IT&C din România spun că, până în 2025, se va înregistra o creștere de 9% pe an. Să dea Domnul! Dar realitatea anului trecut și cea de anul acesta ne-au arătat o scădere semnificativă pentru multe companii“, declara, în deschiderea summit-ului Smart Alliance, Gabriel Munteanu, președintele clusterului bucureștean ce reunește în acest moment 22 de companii.



Un „intro“ pesimist, care a servit însă ca bază argumentației „Puterea stă-n unire“. Și, dacă te uiți la cifrele estimative cumulate ale membrilor Smart Alliance, nu poți contesta justețea demersului:
• 2013 – 20 de milioane de euro cifră de afaceri, 560 de angajați, 1.800 de proiecte;
• 2014 – 26 de milioane de euro, 600 de angajați, 2.000 de proiecte;
• 2015 – 32 de milioane de euro, 645 de angajați, 2.200 de proiecte;
• 2016 – 42,1 milioane de euro, 765 de angajați, 2.300 de proiecte.
În medie, membrii Smart Alliance înregistrează o creștere de 30% pe an, peste 50% din cifra de afaceri cumulată a clusterului fiind realizată în afara României.
În Europa există peste 300 de clustere în domeniul IT&C, care totalizează 50.000 de angajați. Sunt asocieri bazate pe cercetare și dezvoltare care promovează o economie colaborativă ce va deveni unul dintre motoarele creșterii economice mondiale“, și-a încheiat argumentația președintele Smart Alliance.
O pledoarie cu priză la public, dacă ținem cont că ediția din acest a summitului a reunit peste 450 de participanți și 55 de parteneri tehnologici de calibru. Este adevărat însă că la succesul de audiență au contribuit și tematicile celor trei dezbateri principale (Educație, Smart City și GDPR), dar și intervențiile celor 25 de speakeri locali și internaționali invitați. Dintre care s-au evidențiat mesajele lansate de către:
Ligia Deca, consilier prezidențial în domeniul educației și coordonatorul proiectului „România educată“, care a punctat o serie de probleme critice cu care se confruntă învățământul universitar;
Marian Florea, președintele Asociației Administratorilor Publici din România, care a pledat pentru o abordare a conceptului „Smart City“ în conformitate cu nevoile reale ale comunităților;
Marian Panait, city manager Primăria Sinaia, care a prezentat modalitățile practice prin care un oraș care nu dorește să renunțe la propriile valori poate deveni inteligent;
Cosmin Măcăneață, managing partner Omega Trust, care a subliniat necesitatea alinierii la GDPR nu doar a organizațiilor private, ci și a celor publice, evidențiind faptul că dificultătile întâmpinate se datorează nu atât cerințelor regulamentului, cât mai ales mentalității și interesului scăzut acordat, până în prezent, protecției datelor personale în România.
Dacă tragem linie și adunăm plusurile – subiecte de actualitate, speakeri de referință în domeniile lor, dezbateri vii și mesaje puternice – Smart Alliance Innovation Summit se califică drept unul dintre cele mai bune evenimente IT&C ale sfârșitului de an. Cu un singur amendament: acela că ridică ștacheta destul de sus pentru ediția de anul viitor. (R.G.)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite