Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Semne bune

12 Decembrie 2017Prognozele bugetare prezentate la diverse televiziuni pentru anul 2018 arată atingerea unui PIB de 200 de miliarde de euro. O asemenea cifră reprezintă un record absolut pentru România şi o veste cât se poate de bună pentru toate mediile socio-economice locale.
Dacă la asta se adaugă şi planurile legate de creşterea investiţiilor publice, aşa cum sunt ele prezentate public, oricine poate constata cu ochiul liber că perspectivele pentru anul următor arată bine. Chiar dacă nu au fost oferite detalii despre aceste planuri, prevederea unei creşteri substanţiale ar putea însemna terminarea unor tronsoane de autostradă, încheierea unor centuri ocolitoare de oraşe sau, poate, finanţarea unor proiecte de mai mare anvergură.
În acelaşi timp, acelaşi proiect de buget arată o păstrare, ba chiar o creştere a nivelului de cheltuieli cu salariile din mediul public şi cu pensiile. Nici aceasta nu poate fi socotită o veste rea. Creşterea acestui tip de cheltuieli înseamnă consum mai mare şi, prin aceasta, oferirea unor oportunităţi majore de creare de noi locuri de muncă în comerţ, un domeniu vitregit de perioada de austeritate prin care a trecut România cu câţiva ani în urmă.
Va trebui să aşteptăm bugetul final aprobat de Parlament pentru a vedea dacă nu cumva creşterea cheltuielilor cu investiţiile publice nu va însemna şi alocarea de fonduri pentru unul din cele mai importante proiecte naţionale, cel denumit Laser
Valley, axat în jurul complexului de cercetare ştiinţifică de la Măgurele. Surse apropiate acestei reviste au afirmat că acest proiect este luat în considerare de primul ministru al Guvernului. Iar dacă un astfel de proiect este luat în considerare, de ce nu ar putea fi luate în calcul şi alte proiecte de interes major pentru dezvoltarea zonelor de specializare inteligentă în România? Revista Market Watch a scris despre astfel de proiecte de-a lungul timpului şi oricine ar fi interesat de idei în acest sens nu are decât să consulte colecţia revistei.
Asta lăsând la o parte faptul că nu ar strica, în condiţiile creşterii PIB-ului la 200 de miliarde de euro, să se întocmească şi o strategie de încurajare a consumului public de tehnologie. În fond, România se laudă de ani de zile cu ceea ce a ajuns să însemne IT-ul, din punct de vedere al concepţiei, al minţilor şi chiar al producţiei. Poate că a venit vremea ca şi consumul să facă parte din ecuaţie, nu?
Cele 200 de miliarde de euro prognozate dau dreptul oricui să se gândească, practic, că România va intra din anul 2018 într-o nouă viaţă. Şi de ce n-ar fi aşa, de fapt? În fond, România curentă îşi trăieşte acum ultima zi de viaţă.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite