Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Parintele“ informaticii romanesti, Mihai Draganescu, omagiat la 75 de ani

26 Mai 2004



Academicianul Mihai Draganescu reprezinta pentru cel putin 3 generatii simbolul informaticii in Romania. A coordonat primul program informatic din Romania, a infiintat 39 de centre si oficii teritoriale de calcul, 6 institute si centre de cercetare in domeniul electronicii, licee de informatica, o intreprindere de intretinere si reparare a utilajelor de calcul, Sectia de Stiinta si Tehnologia Informatiei, Comisia de Informatica si Forumul pentru Societatea Informationala ale Academiei Romane si Institutul de Cercetare pentru Inteligenta Artificiala.

Acestea sunt doar o parte din realizarile profesorului Draganescu, greu de inchipuit ca pot fi subsumate unei singure existente. Standardul pare imposibil de atins in conditiile in care nu au existat deturnari de la drumul autoimpus: „viata mea a fost, in primul rand, o viata de idei, concepte, teorii si actiune in lumina acestora“.

La aniversarea a 75 de ani, Mihai Draganescu s-a bucurat deopotriva de pretuirea mediilor stiintifice, culturale si politice in granitele carora s-a impus ca un model indubitabil. In semn de pretuire, pe 8 aprilie, de ziua sa, Academia Romana a gazduit simpozionul „Stiinta, Tehnologia si Filosofia informatiei in opera si viata acad. Mihai Draganescu“

Contributia esentiala a acad. Mihai Draganescu la renasterea Academiei Romane, al carui presedinte a fost intre 1990-1994, a fost evidentiata de Eugen Simion care a remarcat totodata originalitatea demersului sau intelectual: „In scrierile sale Mihai Draganescu a cautat sa impace domeniul stiintelor exacte (electronica si informatica) cu filosofia.“ Acad. Mihai Draganescu a scris, alaturi de lucrarile de specialitate, o serie de carti „Profunzimile lumii materiale“, „Stiinta si civilizatie“, „Ortofizica“, „Spiritualitate, informatie, materie“, „Inelul lumii materiale“, „Cariatidele gandului“, al caror continut l-au determinat pe acad. Gh. Tecuci, sa afirme: „Mihai Draganescu este cea mai stralucita personalitate enciclopedica contemporana a Romaniei“.

Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a subliniat in discursul sau ca „prin intreaga sa activitate acad. Mihai Draganescu a marcat istoria stiintei calculatoarelor in Romania, iar informatica romaneasca ii datoreaza enorm“. „Om de stiinta, in sensul cel mai deplin al cuvantului, acad. Mihai Draganescu are contributii remarcabile la fundamentarea aspectelor teoretice ale societatii informationale–societate a cunoasterii, recunoscute deopotriva pe plan national si international.“

Acad. Draganescu considera critic stadiul inca incipient in care se afla societatea informationala in Romania. In mesajul sau, prim ministrul Adrian Nastase s-a situat pe o pozitie diferita: „Daca astazi Romania nu este izolata de societatea informationala globala, iar tinerii romani pot concura cu succes in domeniul informaticii oriunde in lume, aceasta se datoreaza in mare parte exceptionalei activitati stiintifice, didactice si manageriale a academicianului Mihai Draganescu si a colegilor sai.“

Doina Banciu, director general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica a subliniat faptul ca la 75 de ani profesorul Mihai Draganescu ramane o persoana extrem de activa. „Este in continuare un creator, un dascal, un om de echilibru in tumultoasele activitati curente ce sprijina dezvoltarea cercetarii in parteneriat public-privat, colaborarile pe marile proiecte cu firme importante din tara si din strainatate.“ In finalul discursului sau Doina Banciu a acordat (foto) acad. Mihai Draganescu prima Diploma Honoris Causa a Institutului „pentru contributia fundamentala la dezvoltarea informaticii romanesti si la promovarea societatii informationale bazate pe cunoastere, pentru rolul decisiv in infiintarea si cresterea prestigiului Institutului, in orientarea si coordonarea cercetarii in domeniul stiintei si tehnologiei informatiei“.

Nu putem sa nu amintim deschiderea permanenta a profesorului Draganescu pentru tot ce este nou in informatica, insotita de dorinta de promovare imediata. In 1996 a publicat prima carte romaneasca pe Internet - L’ Universalité ontologique de l’information (http://www.racai.ro/~ dragam), iar in 2001 a publicat cartea electronica Tudor Tanasescu si scoala romaneasca de electronica – probabil prima din tara. Tot in 2001 a organizat la Academia Romana primele simpozioane din Romania privind cartea electronica si comertul electronic.
Dincolo de toate realizarile de pana acum, in care a cautat sa actioneze, dupa cum marturisea, numai „in conformitate cu ideile, conceptele si teoriile“ pe care le-a creat, raman proiectele privind „o posibila societate a constiintei si o posibila stiinta integrativa structural-fenomenologica“.



Tags: Informatica

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite