Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Cercetarea trebuie să beneficieze, în continuare, de un minister dedicat

08 Ianuarie 2018



Patronatul Român din Cercetare și Proiectare și cele mai reprezentative institute naționale de cercetare-dezvoltare consideră oportun ca domeniul cercetarii sa beneficieze în continuare de un minister dedicat și iși exprima dezacordul legat de eventuala reunificare cu alte domenii, în eventualitatea unei reorganizarii a structurilor guvernamentale. Acest punct de vedere este susținut și de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București.

Având în vedere recentele discuții din Spațiul public, privind eventuala reunificare a Sectorului de activitate Cercetare științifică și Dezvoltare Tehnologică, cu Sectorul de activitate Educație, Patronatul Român din Cercetare și Proiectare – P.R.C.P., reprezentând Unitățile de Cercetare-Dezvoltare din acest Sector, în egală măsură de Drept public și de Drept privat, din toate Domeniile economico-sociale, își exprimă dezacordul total față de o astfel de eventuală măsură, ținând cont de evoluțiile înregistrate de la definirea distinctă a Sectorului de activitate, precum și consecințele deosebit de nocive ale unei astfel de măsuri.
Menționând faptul că, Sectorul de activitate Cercetare științifică și Dezvoltare tehnologică reprezintă un Sector distinct de activitate transversală, cu implicații la nivelul tuturor domeniilor economice și sociale, având corespondent direct în cadrul Comisariatelor Comisiei Europene, este evidentă importanța deosebită a rezultatelor acestei activități, pentru dezvoltarea și modernizarea întregii economii și societăți.
În aceste condiții, în perioada relativ redusă, scursă de la reînființarea Ministerului Cercetării și Inovării și definirea Sectorului distinct de activitate, au fost întreprinse o serie de acțiuni, atât în ceea ce privește cadrul normativ specific, înființarea și operaționalizarea structurilor științifice și sociale consultative, cât și lansarea de competiții în cadrul Programelor de Cercetare, astfel încât să fie accentuată orientarea întregii activități de Cercetare științifică și Dezvoltare tehnologică, către obținerea și aplicarea de rezultate cu efecte directe în creșterea competitivității economice și dezvoltării sociale, în România, inclusiv prin promovarea Mărcii „Conceput în România” .
Toate aceste acțiuni, au fost examinate, definite și aplicate, în urma unui proces intens de consultare cu Partenerii sociali, precum și cu Mediul de specialiști din Unitățile de Cercetare-Dezvoltare și cel Economic, astfel încât rezultatele să fie cele scontate și care, având în vedere caracterul specific activității de Cercetare științifică și Dezvoltare tehnologică, necesită o anumită perioadă de timp pentru a-și produce efectele.
Față numai de aceste câteva aspecte de fond ale evoluțiilor înregistrate în activitatea Sectorului de Cercetare științifică și Dezvoltare tehnologică, se poate constata în mod evident faptul că, o eventuală măsură de reunificare a acestui Sector cu Sectorul Educație, sau cu un alt Sector, nu poate avea decât consecințe negative profunde, anulând practic, toate eforturile depuse până în prezent, în mod concertat de către toți Partenerii sociali, pentru perfecționarea activității.
Astfel, nutrim speranța că, atât Structurile de decizie cât și opinia publică, vor aprecia în mod constructiv acest demers al Patronatului nostru și vor acționa astfel încât, să nu creeze piedici nejustificate în desfășurarea activității Sectorului nostru de activitate, în loc de a încerca să stimuleze dezvoltarea acestui Sector, cu implicații majore în evoluția viitoare a economiei și societății din România
”, declară într-un comunicat de presă dr. ing. Ion Stănciulescu, președintele P.R.C.P,


Camera de Comerț și Industrie București apreciază că sectorul cercetării poate juca un rol important în dezvoltarea durabilă a economiei României și în reducerea decalajelor de competitivitate față de țările dezvoltate, în condițiile stabilirii corecte a priorităților în domeniu, a bugetării corespunzătoare a subdomeniilor de cercetare cu potențial și a urmăririi realizării obiectivelor pe termen mediu și lung. Aceste deziderate pot fi atinse doar dacă domeniul cercetării-inovării va beneficia, în continuare, de un minister dedicat.

Punctul de vedere al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS), elaborat în urma unor dezbateri la nivelul sectorului de cercetare, este exprimat de dr. ing. Catalin Nae, directorul general INCAS: „In spatiul public sunt vehiculate o serie de ipoteze si scenarii cu privire la o posibila unificare a Ministerului Cercetarii si Inovarii - MCI cu alte ministere, ca parte a unui posibil proces de reorganizare a structurilor guvernamentale.
INCAS – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Aerospatiala “Elie Carafoli” este unul din principalii actori in ecosistemul de cercetare-dezvoltare actual la nivel UE, cu o serie de realizari remarcabile in domeniul aeronautica si spatiu si cu o pozitie recunoscuta la nivel international, fiind contributor de baza in principalele documente de politica stiintei si strategii de dezvoltare. Avem experienta tranzitiei si a tuturor evolutiilor din domeniul cercetarii din Romania din ultimii 65 de ani. Din aceasta perspectiva sustinem ferm independenta sectorului cercetare si dorim o abordare rationala cu privire la implicatiile si beneficiile pentru societate pe care domeniul cercetare-dezvoltare le induce.
Cercetarea in Romania reprezinta un domeniu foarte sensibil, cu mecanisme proprii specifice, necesitand o administrare distincta si legislatie cu particularitati ce o diferentiaza clar de alte sectoare de activitate administrate la nivel guvernamental. Activitatea de cercetare-dezvoltare are un caracter specific si un rol cu totul deosebit la nivelul intregii vieti economice peste tot in lume. Cercetarea reprezinta sectorul de activitate economica capabil sa faca diferenta intre tarile si regiunile competitoare la nivel global, asigurand elemente de interes strategic pe termen mediu si lung pentru dezvoltare si competitivitate.
Suntem in prezent intr-o puternica si sustinuta ofensiva de a demonstra performanta in acest domeniu la nivel UE si international, in principal in sectoare de top precum aviatia, spatiu si securitate, inclusiv impactul cercetarii prin prisma dezvoltarilor tehnologice cu utilizare duala civila si militara. Actualul cadru de organizare cu MCI ca structura de sine-statatoare si ordonator principal de credite este piatra de temelie pentru un sistem care incepe sa demonstreze performanta pe plan international.
Este nevoie de timp pentru acest sistem sa produca rezultate vizibile pe masura eforturilor investitionale. Totodata, sectorul este foarte sensibil la mediul economic pe ansamblu si la cadrul politic si organizatoric la nivel national si international. Din aceste motive sustinem cu tarie independenta sectorului in forma actuala si dorim o abordare rationala cu privire la viitorul cercetarii in Romania
”.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS), membru al Colegiului de Conducere al Camerei bucureștene, a fost implicat în proiecte aeronautice naționale si internaționale majore, atât în sectorul civil, cât și în cel militar și este inițiatorul strategiei naționale de promovare a aeronauticii romanești. Cu o experiență de peste 60 de ani în domeniul ingineriei aerospațiale, INCAS este astăzi unul dintre principalii actori în ecosistemul de cercetare-dezvoltare la nivel UE, cu o serie de realizări remarcabile în domeniul aeronautică și spațiu și cu un excelent renume pe plan internațional.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite