Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Merita sau nu sa investesti intr-un team building?

24 Iulie 2006



Intotdeauna stresant, fie pentru organizatori, fie pentru participanti fie, in cel mai rau caz, pentru ambele categorii, team building-ul a devenit eveniment de traditie pentru majoritatea companiilor.


Bianual sau anual, cu buget mare sau restrans, la mare sau la munte, angajatii sunt “fortati” sa socializeze si sa-si cunoasca colegii mai bine.


Ce este un team building?


Pentru inceput trebuie sa stabilim ce este un team building. Conform traducerii din engleza (team= echipa, to build = a construi), termenul desemneaza o serie de evenimente care se succed in vederea consolidarii echipei; fie ca vorbim doar de echipa manageriala, de cea de vanzari sau de intreaga echipa de angajati a companiei.


Ce asigura reusita unui team building?


Cele mai multe astfel de evenimente se petrec bianual: vara, in apropierea concediilor si iarna, in apropierea sarbatorilor. Scenariul pare simplu: se incarca un autocar sau alt mijloc de locomotie cu angajatii proprii si se pleaca timp de un week-end in afara localitatii, chiar a tarii.


In realitate a organiza un team building nu este identic cu o organiza o excursie cu colegii. Indiferent ca este organizat intern sau externalizat catre companii de consultanta, initial trebuie stabilite obiective masurabile si mai ales tangibile: exista conflicte sau disfunctionalitati la nivelul organizatiei care se doresc rezolvate; exista, datorita fluxului mare de angajari, un nivel de cunoastere scazut al colegilor; organizatia a trecut printr-o perioada de schimbari majore care trebuie comunicate si impuse, top management-ul incearca sa isi arate si “fata” non-profesionala.


Ulterior, in functie de obiective si buget, se stabileste locatia. De cele mai multe ori, este necesara o sala de conferinte sau un spatiu larg acoperit in care sa existe scaune si un spatiu larg in aer liber. Accesul la o sala sau teren de sport faciliteaza jocurile de echipa in timpul liber.


Ultima etapa ramane stabilirea programului. Acesta trebuie sa imbine intr-un echilibru perfect timpul petrecut in echipa cu timpul liber, trebuie sa nu fie discriminator (barbatii joaca fotbal, femeile fac un gratar, ambele activitati presupun munca in echipa) si nici plictisitor. Inainte de a propune workshop-urile si jocurile de echipa, trebuie sa va documentati asupra oamenilor care compun echipele respective. Daca sunt comozi si prefera sa stea la o bere discutand, nu propuneti sesiuni de initiere in tainele alpinismului.


Cea mai importanta caracteristica a programului unui team building trebuie sa fie flexibilitatea si previzionarea riscurilor. Organizatorii, oricat de experimentati, trec prin multe incercari: autocar ramas in pana, conditii meteorologice extreme, conditii de cazare mult diferite fata de asteptari, drumuri nepracticabile. Important este ca oricare dintre acesti factori, poate constitui un prilej de sudare al echipei infinit mai eficient decat orice workshop.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
dany
Articolul e foarte interesant si ma bucur ca ne reintilnim iarasi pentru a dezbate si aspectul asta, care apare chiar ca facilitate in unele oferte de angajare. Din ceea ce am observat, chiar recent, nu intotdeuna team buidingul isi atinge scopul, cazul pe care il cunosc avand chiar efectul contrar, in sensul ca oamenii nu si-au mai dorit sa mearga impreuna. I-am intrebat de ce, ce s-a intamplat acolo si mi-au zis ca totul a fost foarte plictisitor, aproape o zi normala de lucru, desi erau pe malul marii in Bulgaria, la plaja, stiau ce program vor avea in fiecare ora. De aici putem trage concluzia ca si o planificare excesiva poate fi la fel de daunatoare ca o planificare deficitara.
26 Iulie 2006, 06:29:32
Valentina Neacsu
Pana la urma nu cred ca a fost vorba despre planificare excesiva ci despre un program plictisitor si neinspirat. In privinta obiectivelor pe care ti le propui ca organizator, nu trebuie niciodata sa uiti ca doua zile impreuna nu vor reusi sa contracareze de exemplu un an de conflicte. Cred ca realismul, creativitatea, un buget consistent si cunoasterea temeinica a participantilor constituie ingredientele unui eveniment reusit.
27 Iulie 2006, 03:11:53
calin
Am avut situatia in care fiecare salariat a primit un bilet de cazare 2-3 nopti, cu familia intr-o statiune (aceeasi) dar in perioade diferite. la terminarea intervalului, fiecare a povestit cum a petrecut si atunci s-a vazut cine a stiut cel mai bine sa "se descurce" in zilele de relaxare primite, sa descopere si valorifice oportunitatile turistice din statiune (de masa, de agrement, locuri de vizitat mai interesante etc) sau de odihna. Se poate numi acesta "team building" ? (virtual)
07 August 2006, 06:05:57
dany
Nu cred ca faptul de a merge cu familia intr-o excursie/vacanta/week end platite de firma poate fi numit team building, cred ca e cam acelasi lucru cu a primi o compensatie baneasca. Faptul ca mergi cu echipa (si nu cu familia) in excursie are drept obiectiv principal consolidarea si stabilizarea relatiilor dintre membrii echipei.
09 August 2006, 05:41:32
dany
http://www.gandul.info/2006-08-10/reportaj/retete_pentru_angajati_fericiti
10 August 2006, 05:22:29
Valentina Neacsu
Draga Calin, nefiind team (spuneai ca nu a fost prezenta simultan toata echipa echipa) nu a fost nici building :). Ceea ce ai descris tu poate fi cu greu incadrat in categoria bonusurilor sau a altor mecanisme posibil motivationale pentru angajati. Sau un soi de test... Simplul fapt ca toti colegii sunt prezenti in acelasi loc in tinuta informala, te face sa-i privesti un pic altfel decat la serviciu. Seful parca nu mai e asa tepos in trening si nici secretara asa acra in pantofi sport in loc de asurzitoarele tocuri. Intoarsa prospat din vacanta mi-au venit niste idei senzationale de astfel de evenimente. Poate voi avea posibilitatea sa scriu alta data despre ele. Dany, merci ca m-ai suplinit asa de bine pe perioada concediului! :love:
11 August 2006, 06:54:46
calin
Corect ce spuneti Dvs. dar ideea mea era ca teambuildingul si sentimentul de echipa se pot forma si consolida poate si in acest fel, cand, la intoarcerea din concediu, colegii se aduna si povestesc despre aceleasi locuri vazute, chiar daca au fost in perioade diferite.Din ce va povesti fiecare se va dedea cum aceleasi locuri apar diferit asa cum sunt vazute cu ochi diferiti si fiecare va aprecia receptivitatea, adaptabilitatea, spiritul de initiativa sau sensibilitatea celorlalti.
18 August 2006, 01:46:52
Valentina Neacsu
Depinde si daca s-a depasit cadrul informal de la serviciu, sau tot in birouri s-au petrecut respectivele intalniri. Personal o consider o abordare neobisnuita; in plus cei cu talent oratoric si un dram de imaginatie ar putea denatura cele petrecute cu adevarat. Ar fi interesant daca am primi feed-back de la organizatori: si-or fi atins ori ba scopul? Avem un mail de-al lor? :)
18 August 2006, 03:17:07
calin
Nu au fost organizatori (scuze pt intarzierea rasp.), fiecare s-a organizat pe sine (si la intalnire se va vedea cat de bine) in spatiul si timpul dat. Cred ca fiecare om din echipa va fi mai legat de colegi (adica team building) dupa ce au petrecut un sejur in acelasi loc chiar daca in momente diferite. Nu au avut de impartit exact aceleasi clipe (ceea ce are si avantaje)dar au povestit ulterior despre aceleasi locuri.
22 August 2006, 09:21:33
Valentina Neacsu
Eu am inteles ideea. Intrebarea e, la final, dupa impartasirea momentelor petrecute, care inteleg ca s-a petrecut neorganizat, s-a simtit intradevar spiritul de echipa crecand precul aluatul cozonacului? A fost scopul atins (chiar daca nu au existat organizatori, banuiesc ca a existat nici un scop explicit ca altfel nu pricep risipa de resurse financiare si energetice). Ideea de baza este deci sa cresti spiritul de echipa si personal as fi preferat iesiri la bere cu colegii "sponsorizate" de companie. Garantez efecte vizibile. Macar dintre participanti (participanti au existat, nu?!) au existat opinii gen: "de cand impartasesc cu colegul meu amintiri despre locuri comune in momente diferite lucrez mult mai bine in echipa !" ?
23 August 2006, 01:39:56
dany
Ii multumesc doamnei Valentina pentru aprecieri. Am lipsit cateva zile din "spatiul virtual". Am gasit un articol destul de interesant, mai ales prin faptul ca prezinta in cateva cuvinte istoria "team buildingului": http://www.business-edu.ro/articole1.php?n=18
23 August 2006, 05:17:06
calin
Comunicarea cu voi m-a ajutat sa inteleg mai bine esenta conceptului si diversele fatete ale team buildingului. Am extras din "istoria team buildingului" reacomandata de Dany urmatorul fragment f relevant (mai ales ref. la dilema pe care Valentina incerca sa mi-o lamureasca: "Programe foarte bune destinate exclusiv echipei sunt programele de “adventure land” si“supravietuire”.(care nu se pot desfasura si nu isi pot atinge scopul fara participarea fizica, simultana a membrilor echipei, nota calin). Intr-un mediu relativ auster, unde echipa are de indeplinit task-uri precise, si in acelasi timp imposibil de rezolvat la nivel de individ, functionarea eficienta a echipei devine cruciala. Se pot observa foarte bine comunicarea interna, leadership-ul catorva indivizi, voluntariatul individului in preluarea unor task-uri punctuale care apropie echipa de obiectivul final. Evaluarea se da atat la nivel de echipa, cat si la nivel de individ".
25 August 2006, 11:58:01
Valentina Neacsu
Nu pot decat sa constat ca experienta didactica cu care ma laud, a fost insuficienta, daca a fost nevoie de inca 2 articole si de ajutorul dat de Dany pentru a clarifica conceptul de TB :p. Merci inca o data Dany. Cert este ca mi s-a parut oarecum pleonastic sa adaug in articol ca evenimentele care se succed intr-un TB clasic, presupun prezenta fizica a echipei :blink:. Am incercat sa sugerez asta in comentarii dar se pare ca nu suficient de clar. In ceea ce priveste acest trend importat si interesant de altfel al programelor de outdoor gen tabara de supravietuire, sunt putine organizatiile (cel putin in zona de IT) carora le-as recomanda. Si asta pentru ca de multe ori mediul de lucru este foarte similar in splendoarea lui acestor tabere si nu ar face decat sa sporeasca frustrarile.
25 August 2006, 02:11:51
marius
Sigur ca se merita , este in primul rand un semnal din partea angajatorului ca se gandeste la colectivul sau iar reusita lui sta in alegerea unui program care sa se adapteze cat mai bine majoritatii participantilor. Oricum vremea teambuildingurilor cu traineri cu texte rasuflate si jocuri de cabana sau gradinita ,paintball sau tir cu arcul ,a cam trecut . Sunt niste baieti la Tg.Jiu care am inteles ca fac o treaba de exceptie cu un program de adventure , le/am vazut pagina , www.turismaventura.ro ,si poate ne spune cineva care a fost la ei daca programul e atat de interesant si daca se merita incercat un team building acolo.
28 August 2006, 10:28:24
Valentina Neacsu
E o chestiune de abordare. Faptul ca-ti duci angajatii intr-o tabara de supravietiure nu inseamna neaparat ca te gandesti la nevoile lor. Unii ar putea considera ca din contra, faci economii :)). Un hotel de lux cu tot felul de beneficii incluse, ar putea trezi suspiciunea de rasfat. Depinde, este adevarat, si de nevoile organizatiei. Nu am spus ca nu-s ok astfel de programe, am enumerat o posibila categorie de organizatii carora nu le-as recomanda. O alta categorie este cea a organizatiilor foarte mari care vor sa organizeze TB cu intreaga echipa. Cam greu de pus la punct un astfel de program; e posibil sa afli cam tarziu ca unul din angajati se bate pe burta cu un urs :) . Iata insa cui as recomanda: companiilor a caror echipa manageriala nu este foarte bine sudata sau e implicata in conflicte.
29 August 2006, 01:16:27
redactor sef
Team building/urile pe aceasta tema au devenit o moda. Am 2-3 cunoscuti in firme de IT care au plecat in genul acesta de tabere prin Croatia si Bulgaria. Se ridica se aici doua intrebari: 1. e doar moda sau chair au un efect bun si imediat asupra echipei? 2. de ce bulgaria si croatia? Nu se promoveaza bine cei din Romania, sau ideea de "loc strain" se regaseste in logica programului?
05 Septembrie 2006, 07:54:56
Valentina Neacsu
Depinde asa cum am mai spus de echipa in sine si de scopul propus. Anul trecut, dupa un TB in care m-am simtit ca o educatoare de gradinita (D-na, vreau sa fumez! D-na me-e foame! D-na, cand ajungem!) am simtit brusc si acut nevoia sa iau toata echipa, sa o duc pe munte cu cortul macar pentru o noapte. Fara mancare, as fi tocmit eventual niste ursi. Sunt totusi echipe care au trecut prin atatea incerceri (fluctuatia mare de personal lasa de ex. rani adanci celor care raman pe baricade) incat mi s-ar parea prea sadica implicarea in astfel de programe. Am vazut la un moment dat o secventa dintr-un TB in care participantii calcau pe carbuni incinsi. Ideea era (cred) sa-si depaseasca propriile limite. La ce-i ajuta asta n-as putea sa spun, cert e ca s-au conformat toti si ca nu s-au inregistrat victime. Oricum, mi-am spus atunci ca n-as face asta nici daca a doua zi as fi concediata. Si daca eu n-as face-o, de ce sa-i pun pe altii?! In ceea ce priveste ofertele, Romania e o tara generoasa si la capitolul clima si la capitolul relief: gasim extreme la tot pasul. Este deci un mediu propice pentru astfel de programe iar Marius ne prezinta mai sus o oferta interesanta. Nu cred ca in cerintele organizarii unui astfel de TB intra obligativitatea folosirii pasaportului :p.
06 Septembrie 2006, 12:35:52