Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluții de management eficient al deșeurilor pentru domeniul public

09 Februarie 2018



Fiecare cetățean al Uniunii Europene produce în medie circa jumătate de tonă pe an de deşeuri menajere? Iar în Uniunea Europeană trăiesc peste 500 de milioane de cetăţeni. În plus, pe lângă deșeurile menajere, există circa 900 de milioane tone de deșeuri rezultate din construcţii, precum și 95 de milioane de tone de deşeuri produse în sectoarele de mediu şi energie. Toate aceste cantităţi de deşeuri au un impact enorm asupra mediului, provocând poluarea, gaze cu efect de seră, precum şi pierderi importante de materie primă.
Iridex Group Plastic, parte a grupului Iridex - lider în tehnologii de mediu, construcții civile și industriale, a prezentat noi soluții de management eficient al deșeurilor în cadrul primei ediții de anul acesta a Caravanei Smart City desfășurate săptămâna trecută la Deva.
În cadrul evenimentului, Iridex a realizat o trecere în revistă a cerințelor pe care trebuie să le îndeplinească România prin angajamentele luate în fața Uniunii Europene, cerințe prevăzute în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD) aprobat în ianuarie 2018. Reprezentanții companiei Iridex au prezentat realizările companiei în domeniul compostării, prin construirea a 30% dintre stațiile de compostare din România, precum și a pregătirilor pentru implementarea digestării anaerobe pentru atingerea de către România a țintei de reducere a depozitării deșeurilor cu 50% până în 2020.
Județul Hunedoara, care acoperă și zona defavorizată Valea Jiului, reprezintă o zonă cu prioritate în implementarea de proiecte care să susțină dezvoltarea regională, precum și zona de schi din jurul stațiunii Straja, zonă cu potențial de dezvoltare turistică. O altă regiune care necesită masive investiții pe partea de eficiență energetică o reprezinta CET Mintia.
La evenimentul de la Deva au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, prefectul județului Hunedoara, dl. Fabius Tiberiu Kiszely, Președintele Consiliului Județean dl. Mircea Flaviu Bobora, administratorul public al județului, dl. Dan Stoian, precum și circa 50 de primari, viceprimari și adminstratori publici din tot județul, fiind interesați de soluțiile smart prezentate de Iridex. Printre soluțiile prezentate, de un interes deosebit s-au numărat soluțiile de eficientizare a iluminatului cu LED, reprezentanții Iridex fiind invitați la primăriile din comunele hunedorene pentru detalierea și demonstrația soluțiilor.



Tot în cadrul Caravanei Smart City de la Deva, au fost prezentate soluțiile de eficiență energetică dezvoltate de Iridex în parteneriat cu General Electric și Kapsch. Aceste sisteme au în vedere sistemele moderne de iluminat cu LED, precum și senzoristica și informatizarea instalațiilor din clădiri, soluții care permit ca România să respecte angajamentul de reducere a consumului de energie cu 20% până în 2020.
O altă soluție de gestionare inteligentă a deșeurilor dezvoltată de Iridex în parteneriat cu Telekom, este soluția care poate identifica gradul de umplere al fiecărui container și a fiecări pubele, putând fi principiul “plătești cât arunci” și, mai mult decât atât, poate eficientiza traseul de colectare a acestor deseuri.
Cele mai bune tehnici de management al deşeurilor
Conform reglementărilor Comisiei Europene, au fost delimitate la nivel european cele mai bune tehnici de management al deşeurilor disponibile, care sunt denumite generic BAT (Best Available Techniques). În Uniunea Europeană există peste 1400 de instalaţii de management al deşeurilor, iar în România suntem la începutul reglementării și al educației corespunzătoare în privința acestei teme extrem de sensibile a managemetului inteligent al deșeurilor, compania Iridex fiind pregătită pentru implementarea celor mai eficiente soluții pentru smart waste management.
În acest moment, unul dintre puţinele depozite din România care aplică în practică recomandările BAT europene este cel al Iridex de la Chiajna. La acest depozit, gazele de depozit sunt captate şi transformate în energie electrică, în timp ce calitatea aerului este monitorizată permanent, deşeurile care intră în depozit sunt sortate, deşeurile biodegradabile sunt biostabilizate într-o instalaţie de compostare cu membrană semipermeabilă, iar levigatul este colectat şi tratat într-o staţie de epurare cu osmoză inversă.
Depozitul de la Chiajna procesează zilnic circa 1200 de tone de deşeuri municipale şi este singurul depozit de deşeuri din Bucureşti care aplică în practica curentă recomandările cuprinse în ghidurile BAT pentru domeniu. Experiența specialiștilor Iridex și calitatea proiectelor realizate reprezintă o garanție al profesionalismului în implementarea soluțiilor smart în domeniul public.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite