Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Startup-urile romānești descoperă un nou El Dorado

15 Februarie 2018



În 2017, circa 20 de startup-uri româneşti cu diverse domenii de activitate au atras investiţii de peste 46 milioane de euro. Suma este impresionantă atât prin comparaţie cu cifrele din 2016 (o creştere de peste 200%), cât şi prin comparaţie cu valoarea locală a vânzărilor de software. Cazurile UiPath (Robotic Process Automation) cu 27 de milioane euro, CleverTaxi cu 10 milioane euro şi DCSPlus cu 5,6 milioane euro au fost de notorietate, însă nu trebuie ignorate nici tranzacţiile mici, cu valori mai modeste: Zitec - 1,7 milioane, Frisbo 220.000 euro, Ebriza (fintech) 70.000 euro sau Indeco - 50.000 euro. Concluzia anului 2017: atragerea unor astfel de investiţii devine principalul vector de dezvoltare pentru antreprenorii români ambiţioşi, pentru care piaţa locală nu oferă suficiente resurse de creştere organică, iar Bursa rămâne încă neatractivă. Cele 46 de milioane vor genera valoare adăugată prin apariția de noi proiecte, noi locuri de muncă, noi relații de afaceri. Mai mult, vor alimenta ambițiile și creativitatea unei întregi generații de români cu spirit antreprenorial.

Dacă facem o analiză a companiilor care au atras investiţii în 2017, observăm că nu contează produsul, serviciile, sectorul sau tehnologia utilizată, contează cu precădere ideea, creativitatea şi atracţia generată către utilizatori. Dintre companiile româneşti care au atras finanţare în 2017, câteva nume sunt din domeniul modei (Dagadam, Wallor şi Noah Watch), al divertismentului (Sound Heroes) sau transport/smart city (Parking Plus, Clever Taxi). Evident, există şi câteva pur tehnologice: UiPath, Bootstrap Bay, CyberGost etc, însă acestea nu reprezintă o regulă. Prin urmare, oportunităţi există pentru toți antreprenorii din industriile creative. Ce înseamnă industrie creativă? Orice activitate care generează sau exploatează cunoştinţe şi informaţii, de la publicitate, arhitectură, artă, meșteșuguri, design-ul, modă, filmul etc.

Unul dintre site-urile europene de profil analizează nu mai puţin de 7670 companii tech deschise către investitori, iar dintre acestea 382 sunt din România. Interesul investitorilor pentru startup-uri inovatoare este în creştere, iar la nivel european invesţiile au atins o valoare de 19.4 miliarde euro. Oportunităţile sunt majore în contextul globalizării pieţei de desfacere a tehnologiei şi a ritmului rapid de dezvoltare şi lansare a noi produse şi servicii. Combinaţia export + investiţii directe ar putea face complet irelevante vânzările locale de tehnologie dintr-o perspectivă generală asupra industriei IT. Concurența este însă acerbă, iar drumul către un startup de succes este mult mai greu decât pare, mai ales că în România susţinerea din partea societăţii şi a autorităţilor este minimă, în ciuda unor incubatoare de afaceri sau a unor programe ca StartUp Nation. Din fericire, chiar dacă există diferenţe foarte mari între ţări şi capitale, investitorii nu se sfiesc să crediteze companii cu sediul la Londra, Bucureşti sau Minsk. Prin urmare, în orice startup se află ascunsă măreţia unui unicorn.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite