IFA continuă premierea anuală a excelenței în fizică
• Ajuns la a 9-a ediție, simpozionul dedicat menține viu spiritul comunității fizicienilor
Institutul de Fizică Atomică (IFA) a organizat pe 26 ianuarie 2018 Simpozionul IFA 2017: Realizări și Distincții, eveniment care de 9 ani îi onorează cu premii și diplome pe tinerii olimpici cu rezultate de excepție la olimpiadele internaționale de fizică și pe seniorii care au avut realizări marcante în decursul timpului.
„Prin acordarea acestor distincții dorim să stimulăm capacitatea și entuziasmul tinerilor, încercăm să-i facem să simtă că sunt apreciați la adevărata lor valoare de către o comunitate deja consacrată, care vede în ei speranțe pentru viitor, în domeniile în care vor lucra. Astăzi am acordat 13 diplome și premii pentru cei 13 tineri medaliați la olimpiadele internaționale de fizică şi astrofizică în anul 2017. Seniorii care primesc medalia şi diploma de onoare IFA sunt profesioniști care, prin activitatea științifică, educativă sau managerială au pus o piatră la temelia edificiului numit „cercetarea românească de fizică”. Ei merită recunoștința noastră, pentru că, dacă nu ai respect pentru trecut și pentru valorile lui, nu poţi clădi un viitor solid”, a subliniat directorul general IFA, dr. fiz. Florin Buzatu, cu ocazia simpozionului.
Diplome de onoare şi medalii din partea IFA au primit dr. ing. Adrian Bot, directorul INCD pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Gheorghe Popa - Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, prof. univ. dr. Octavian Alexandru Sima - Facultatea de Fizică şi dr. fiz. Toni Boțilă – cercetător în cadrul INCD pentru Fizică Materialelor. Diplome de onoare au revenit dr. Șerban Georgescu - INCD pentru Fizică Laserilor și dr. George Filoti - INCD pentru Fizica Materialelor.
Un inginer premiat de fizicieni
Ediţia din acest an a Simpozionului IFA a fost marcată şi de o premieră binevenită. Deși de profesie inginer, dr. Adrian Bot a câştigat recunoaşterea celei mai importante comunităţi a fizicienilor. Domnia sa a fost apreciat pentru activitatea managerială desfăşurată cu succes la conducerea INCDTIM Cluj-Napoca, pentru contribuția ştiinţifică şi pentru strădania de a dezvolta şi mai mult profilul de fizică al institutului.
„În momentul în care am devenit, dintr-o întâmplare, primul inginer care conduce un institut de fizică din România, toată lumea s-a aşteptat ca INCDTIM Cluj-Napoca să se ducă în jos. Le-am spus tuturor că un inginer care nu ştie fizică şi matematică nu este însă inginer. Am păstrat specificul de fizică al institutului şi am încercat să-l îmbogăţesc cu ceva esenţial, care lipsea: transferul gândirii fizicienilor către mediul real şi transformarea ideilor lor în nişte „ jucării” pe care toată lumea să le vadă şi să le aprecieze. În 1971 am avut ocazia să rămân în Germania, dar am ales România. Timp de 30 de ani mi-a părut rău. Acum nu mai am acest regret”, a afirmat dr. ing. Adrian Bot cu ocazia primirii disticțiilor IFA.
Un viitor, mai multe opțiuni pentru tinerii olimpici
13 liceeni - Anca Drăgulescu, Răzvan-Octavian Radu, Petru Cotruț, Andrei Radu, Sebastian Leontică, Silviu-Adrian Predoi, Andrei-Horațiu Eftime, Cosmin Andrei, Ştefan Dolteanu, Mihai Răzvan Ursu, Sabina Drăgoi, Vlad Roșca, Marius Ignat - medaliați cu aur, argint și bronz la olimpiadele internaționale de fizică și astrofizică de anul trecut au fost premiați de către Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele. Aproape toți se gândesc să studieze în universități din Europa sau Statele Unite ale Americii. Ne-am propus să aflăm cât de importantă este pentru ei diploma obținută din partea IFA, cum văd parcursul lor în viitor, și am fost răsplătiți cu răspunsuri deosebite.
Sabina Drăgoi, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din București, a câștigat medalia de aur la Olimpiada Națională de Fizică și medalia de aur la Concursul Romanian Master of Physics. Își dorește să studieze în Statele Unite pentru că acolo a învățat și fratele ei, fost olimpic la matematică. Nu exclude posibilitatea de a se întoarce în România după terminarea studiilor. „Activitatea competitivă se rezumă foarte mult la un anumit standard de probleme care sunt în majoritatea cazurilor un rezumat al unor studii făcute de fizicieni reali. Această diplomă înseamnă o recunoaștere și o altă cheie de a intra în mediul academic de fizică, de a lua legătura cu oameni importanți și de a avansa peste nivelul de liceu. Este importantă pentru relațiile pe care mi le pot face aici”
Mihai Răzvan Ursu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada pluridisciplinară Tuymaada din Yakuția - Rusia. „Pentru mine această diplomă ocupă un loc foarte important, pentru că vine din partea unui grup de experți în domeniul fizicii, cercetători, oameni care au avut un impact major asupra fizicii românești, iar această premiere răsplătește ce facem noi: faptul că reprezentăm cu succes România la olimpiadele internaționale de fizică și aducem rezultate importante țării noastre”. Mihai și-a propus să studieze și să se perfecționeze în afara țării. „După aceea mă gândesc să mă întorc și să contribui cu ideile mele la evoluția cercetării în România. Știu despre proiectul ELI-NP şi celebrul laser care urmează să devină funcțional la Măgurele în următorii ani. El atrage atenția cercetătorilor din toată lumea, dar este și un imbold pentru elevii români de a studia fizică în România și de a lucra ulterior aici. Și eu iau în calcul oportunitatea de a avea o carieră științifică la Măgurele, pentru că aș putea face cercetare de vârf și aș fi la mine în țară.”
Ștefan Dolteanu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București, a obținut în 2017 medalia argint la olimpiada pluridisciplinară Tuymaada din Yacuția și Medalia de Aur la Romanian Master of Physics. „Pentru mine a fost o mare surpriză, nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge să primesc acest premiu din partea IFA, dar mai cu seamă mă încântă oportunitatea de a fi împreună cu seniorii și cu juniorii și de a discuta, de fapt, aspecte legate de viitorul umanității.”
Marius Ignat, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București, a primit medalia de aur la Olimpiada Internațională de Fizică și medalia de bronz la la competiția Romanian Masters of Physics.
„Diploma primită este importantă deoarece Institutul de Fizică Atomică a recunoscut rezultatele obținute la olimpiade și acest lucru contează foarte mult pentru admiterea mea la o facultate de prestigiu din afara țării. Este o diplomă cu greutate pentru viitorul meu, deși societatea noastră, așa cum este construită acum, nu mai recunoaște atât de mult valorile academice, cum se întâmpla în trecut. Încă nu m-am decis dacă voi urma o universitate din Europa sau SUA. Iau în calcul să fac cercetare și pe platforma de la Măgurele. O variantă este să fac studiile în afară și să mă întorc în țară cu un proiect pentru România”.
Eveniment-liant între trecut și viitor
Simpozionul IFA a cuprins şi o secţiune dedicată prezentării principalelor activităţi şi rezultate ale institutului din anul 2017 în cadrul programelor de cercetare pe care le conduce şi a reunit, alături de membrii Consiliului IFA, personalități ale vieții științifice, reprezentanți ai autorităților, cercetători, cadre didactice și reprezentanţi mass-media. Manifestarea nu ar fi fost posibilă fără dedicarea și efortul constant al directorului general, dr. fiz. Florin Buzatu, care ne-a oferit ocazia să discutăm despre semnificaţiile acestui eveniment-simbol pentru comunitatea fizicienilor din România.
Ce vă animă să organizați an de an acest eveniment, ajuns deja la a 9-a ediţie?
Dr. fiz. Florin Buzatu: Este o întâlnire care simt că trebuie să se întâmple în fiecare an deoarece este important să oferim recunoaștere atât tinerilor olimpici, aspiranți la o carieră științifică, cât și seniorilor, care au trasat drumuri în domeniul fizicii. Evenimentul contribuie la întărirea comunităţii noastre ştiinţifice și la menținerea vie, peste ani, a spiritului IFA.
Pe de altă parte, societatea noastră a ajuns într-un moment în care nu-și mai recunoaște și nu-şi mai prețuiește valorile, iar un astfel de eveniment acoperă acest gol. Tinerilor și cercetătorilor consacraţi le transmiteţi mesajul că este important ceea ce fac ei și pentru acest lucru sunt prețuiți de către cea mai importantă instituție a fizicii românești, care le recunoaște meritele prin intermediul unui simpozion dedicat.
Dr. fiz. Florin Buzatu: Da, cred că este unul dintre rolurile pe care trebuie să ni le asumăm: recunoașterea tradiției și a valorii. Este și o modalitate prin care încercăm să apropiem tinerii de inima cercetării de fizică, pentru a înțelege ce înseamnă IFA şi platforma Măgurele. În felul acesta poate încercăm să le schimbăm decizia de a pleca sau le oferim mai multe argumente pentru a se întoarce în ţară la un anumit moment al carierei lor profesionale. Personal, am convingerea că tinerii trebuie lăsați, chiar stimulaţi să plece, să descopere lumea, să se perfecționeze, să se realizeze. Când ești tânăr aspiri mai mult către realizarea profesională, fie şi în străinătate, deşi rămâi cu dorul de ţară. Nu-i putem opri și nici nu am face bine să acţionăm în acest sens: ei nu trebuie să simtă că au o obligaţie, că s-a investit în ei și din acest motiv trebuie să se întoarcă. Când vor considera ca s-au realizat pe plan profesional în afara ţării, poate că singuri se vor întoarce să se implice şi să se dezvolte aici. Atunci va fi într-adevar necesar să-i lăsăm şi să-i ajutăm să construiască, pe baza experienței acumulate.
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)