Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Staţiile de transformare digitalizate, în sprijinul modernizării sistemului energetic

15 Februarie 2018




Echipament de protecţie şi control
Un rol impotant în asigurarea funcţionarii unei staţii de transfomare în limita parametrilor nominali o au releele de protecţie. Realizarea releelor de protecţie a trecut deja de câteva decenii la tehnica digitală. În pas cu evoluţia tehnologică, releele de protecţie dispun în prezent de o capacitate de stocare şi prelucrare a datelor semnificativă, putând asigura atât monitorizarea echipamentului din Staţiile de Transformare, cât şi automatizarea unor decizii (decuplări de echipament) în situaţiile în care parametrii funcţionali se abat de la limitele prescrise de către operator.
Releele de protecţie reprezintă, împreună cu Unităţile terminale telecomandate (RTU) şi Unităţile logice de control programabile (PLC), din punct de vedere funcţional nivelul intermediar dintre echipamentul de comutaţie, transformatoarele de putere şi liniile electrice pe de o parte şi sistemul SCADA aflat la dispoziţia operatorului staţiei, care poate fi local şi/sau la distanţă, pe de altă parte.

Sistem SCADA
Ansamblul de PLC din cadrul unei staţii este conectat prin intermdiul unei căi de comunicare date, denumită Reţea locală (LAN/WAN). La aceeaşi reţea de comunicare este conectat un echipament de calcul cu display (HMI) pentru a facilita accesul unui operator la informaţii asupra sistemului monitorizat şi, după caz, efectuarea unor comenzi de la distanţă necesare în funcţie de starea sistemului.
Astfel, principalele funcţii ale unui sistem SCADA sunt achiziţia şi transmiterea la nivelul superior din sistem a datelor, prelucrarea primară a datelor, realizarea telecomenzilor, emiterea de alarme (grafic, sonor), înregistrarea evenimentelor şi stocarea înregistrărilor, supravegherea funcţionării sistemului informatic.
În mod sintetic, reprezentarea structurii de culegere, transmitere, prelucrare şi stocare date a unei Staţii de Transformare digitale de generaţie recentă este următoarea:

Concluzie
Beneficiile digitalizării Staţiilor de Transformare, şi prin aceasta, în principiu, a sistemului energetic, sunt de necontestat:
• Reducerea spaţiului ocupat de staţiile de transformare şi reducerea impactului acestora asupra mediului înconjurător;
• Pregătirea tranziţiei extinse la surse de energie regenerabilă, integrarea resurselor de energie distribuite (orice gospodărie poate fi atât consumator, cât şi producător de energie);
• Îmbunătățirea flexibilităţii pentru utilizatorul final, disponibilitate crescută a sursei de energie, interoperabilitate, capacitatea proiectării traseelor ‚numai’ prin definirea nodurilor;
• Creşterea fiabilităţii reţelei, reducerea interuperilor alimentarii, mentenanţa predictivă a echipamentului.
Digitalizarea este o tendinţă globală, care se manifestă în toate domeniile economiei. Dacă privim reţelele de energie electrică prin prisma unui sistem vital pentru funcţionarea societăţii, atunci această perspectivă, împreună cu elementele enumerate mai sus în mod sumar, ne duc la concluzia că Staţia de Transformare digitală trebuie să devină realitate la scară cât mai extinsă şi în acelaşi ritm cu dezvoltarea celorlalte domenii ale economiei.
Din punct de vedere tehnologic soluţii tehnice sunt deja disponibile, iar compania General Electric este unul din liderii mondiali în acest domeniu.

Tehnologiile digitale, la porțile sistemului energetic

Era digitală şi-a făcut deja simţitor intrarea în viaţa noastră, atât în plan privat, cât şi în diverse domenii ale activităţilor economice. „Purtătorii” acestui fenomen sunt aparate şi echipamente care, în general, ne sunt familiare de generaţii, care însă prin evoluţia tehnologiei din ultimele decenii au căpătat capacităţi şi performanțe greu de imaginat cu numai 20 de ani în urmă.
În urma apariţiei şi dezvoltării la fel de razante a internetului, acestor caracteristici intrinseci ale aparatelor li s-a adăugat o funcţie ce deschide vaste posibilităţi de dezvoltare: comunicarea, schimbul de informaţii şi, acolo unde este cazul, automatizarea deciziilor. Având în vedere numărul semnificativ de aparate ce au capacitatea de a se conecta la internet a apărut şi o formă specifică, cumva paralelă, a acestuia: Internet of Things, IoT.
Astfel, prin capacitatea proprie de acumulare şi procesare a datelor, însoţită de comunicarea datelor cu mare viteză, asistăm la preluarea a din ce în ce mai multor funcţii şi activităţi umane de către aceste dispozitive, capabile să facă ce face omul mai repede, mai exact, în mare măsură independent de mediu său moment, practic 24 de ore pe zi, 7 ore pe săptămână.
În mod firesc, utilizarea şi aplicarea acestor capacităţi se recomandă în domenii unde sunt prioritare fiabilitatea sistemelor şi disponibilitatea funcţiilor pe care aceste sisteme au fost proiectate să le asigure. Sistemul energetic este unul dintre aceste domenii. Ne este cunoscută importanţei prezenţei energiei electrice în funcţionarea societăţii, şi ne amintim de aceasta în acele situaţii în care „nu avem curent”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite