Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Pot fi brandurile umanizate prin Influencer Marketing?

16 Februarie 2018Nu este o noutate că brandurile caută în permanență noi modalități de a atrage consumatorii. Piața produselor și a serviciilor a devenit atât de diversificată, încât diferențele nu mai sunt vizibile. Ceea ce face diferența, însă, este mixul utilizat în promovarea acestora, dar și persoanele cu care un brand se asociază. Vorbim aici despre o nouă abordare: influencer marketing. Explozia pe care a avut-o acest trend în 2017 a depășit așteptările specialiștilor, iar predicțiile pentru acest an sunt, de asemenea, promițătoare.

Digitalul preia controlul
Influencerii sunt diferiți de endorseri. Endorsementul a fost, pentru mult timp, elementul cheie de la care se pornea în realizarea unor campanii de promovare, ceea ce presupunea folosirea unei celebrități pentru a crea o asociere pozitivă cu produsul. Între timp, problemele ce țin de incompatibilitatea valorilor celor două părți, de reputația negativă pe care vedetele o puteau obține într-un timp record, au determinat marketerii să-și mai piardă din elan, mai ales că acea imagine negativă revenea și asupra brandurilor. Am văzut apoi idei creative pe ecrane, publicitate neconvențională în mediul offline și evenimente cu experiențe de neuitat. Dar digitalizarea, alături de schimbarea comportamentului de consum, au construit noi pârghii de convingere a consumatorilor.
Termenul de influencer a devenit cunoscut pe măsură ce studiile în psihologie au evidențiat că oamenii au mai multă încredere în recomandările primite de la ceilalți decât în promovarea tradițională de brand. Influencerii sunt persoane foarte active în mediul online, care reușesc că construiască o comunitate de susținători și dobândesc, pe măsură ce se dezvoltă, capacitatea de a influența anumite decizii ale consumatorilor, tocmai datorită faptului că interacționează frecvent.
Conform Google Trends, interesul pentru acest sector al marketingului a crescut treptat din 2013 și până în 2016, iar în prima jumătate a lui 2017 procentele s-au dublat. Această tendință a fost identificată și în ultimul studiu realizat de Linqia cu privire la influencer marketing. Conform rezultatelor, 39% dintre specialiștii intervievați plănuiesc să crească bugetele dedicate acestei componente de marketing, mai ales că 84% dintre aceștia au utilizat cel puțin un influencer în campaniile lor trecute. Și nu e de mirare că-și doresc o majorare a bugetelor, din moment ce angajamentul consumatorilor față de branduri a crescut cu 90% datorită acestor persoane influente din mediul online.
Studiul menționat anterior a evidențiat și platformele cele mai utilizate pentru a pune în valoare aceste campanii. Instagram, Facebook sau blogurile sunt în topul preferințelor. Primele două se remarcă prin capacitatea lor de a pune în evidență produsele și serviciile prin intermediul imaginilor de o calitate ridicată, ce pot fi identificate drept interesante de un public vast. În schimb, blogurile și-au demonstrat eficiența datorită nișei informaționale pe care o livrează consumatorilor.
Ultimul raport publicat de Nielsen cu privire la încrederea consumatorilor în acțiunile publicitare, susține, de asemenea, cele menționate anterior. Realizat la nivel global, studiul a arătat că încrederea în publicitatea tradițională a scăzut treptat. Astăzi, o medie de 80% dintre consumatori, indiferent de categoria de vârstă, are încredere în recomandările primite de la oameni, acest aspect fiind și cel mai mai des invocat în cazul motivării unor procese de cumpărare. Și mai interesant este faptul că peste 60% dintre aceștia culeg recomandările din mediul online, acolo unde sunt prezenți influencerii. Diferențele între generații apar doar la nivelul platformei preferate. Generația Millennials este cea mai influențată de vloggeri, care și-au construit comunități de milioane de urmăritori pe canalul Youtube.

Umanizarea brandurilor
Brandurile au nevoie de modalități autentice de a se pune în valoare. O perioadă, promovarea în mediul online funcționa de minune, iar brandurile creșteau în mod organic. Dar pe măsură ce reclama online a evoluat, conținutul provenit din partea companiilor nu a mai fost la fel de apreciat. În acest context, influencerii au oferit oportunitatea unei conexiuni permanente cu publicul, într-o manieră non-invazivă și originală.
Avantajul oferit de influenceri mai constă și în personalizarea brandului într-un mod ce nu ar putea fi posibil altfel. Sistemul de funcționare al acestei influențe nu este nou, ci foarte rapid. Denumiți și „early adopters”, influencerii sunt cei care preiau sau construiesc un trend, iar susținătorii personajului sunt invitați să se alinieze acestor tendințe. Ce rămâne esențial în acest proces este alinierea personalității brandului cu cea a influencerului. În acest fel, comunicarea este relevantă și în acord cu scopurile afacerii în cauză.
În plus, interacțiunea aceasta mediată prin intermediul conținutului video poate oferi avantaje financiare semnificative. Conform unui studiu recent intitulat Influence of Influencers, 90% dintre utilizatorii rețelelor de socializare sunt determinați să efectueze cumpărături online după vizionarea unui material de tip unboxing. Același studiu a clasat influencerii drept cea mai de încredere sursă de informare a consumatorilor cu privire la noile tendințe de piață.
Prin intermediul acestor persoane cunoscute în mediul online, brandul devine umanizat, putând fi identificat și asociat pozitiv foarte rapid cu acestea.

Influencerii în industria B2B

Modalitatea standard de utilizare a influencerilor este atunci când brandurile se adresează consumatorului final. Dar, pornind de la acest model, companiile din industria B2B au început să apeleze la parteneriate online pentru a genera conversații de calitate. În acest caz, platformele utilizate își schimbă ordinea. Companiile apelează cu precădere la LinkedIn, Facebook, Twitter și abia apoi la Youtube, care este foarte influent pentru B2C.
Diferența este dată de statutul influencerilor. În B2B, este esențial ca personajul să beneficieze de o anumită autoritate și credibilitate în domeniul său de activitate. Poziționarea drept expert în, să spunem, servicii de cloud computing, va facilita accesul la un public interesat de tehnologie, iar convingerea va veni de la sine datorită lejerității cu care influencerul abordează un subiect. În acest caz, nu este vorba doar despre a posta un articol pe blogul unui influencer ca și când ar fi scris de el. Esența stă în crearea unei relații pe termen lung din care ambele părți să poată beneficia. Angajamentul constant în comunicarea online va contribui la creșterea companiei.
Pe măsură ce digitalizarea ocupă tot mai mult teren, companiile de orice tip sunt nevoite să se adapteze la cerințele pieței și, implicit, ale consumatorilor. În același timp, modalitățile de promovare considerate invazive, au început să fie înlocuite de modalități umanizate și autentice. Astfel, influencerii reprezintă soluția de creștere pentru multe companii, iar trendul pare a lua amploare și mai mult în acest an.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite