Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IMM >> Stiri si comunicate

SUSTINEREA ANTREPRENORIATULUI SI COMPETITIVITATII IMM-URILOR - PROPUNEREA CNIPMMR PENTRU PRIORITATILE PRESEDINTIEI ROMANE A UE DIN 2019

20 Februarie 2018



I. INIȚIATIVA CONSTITUIRII FORUMULUI DE CONSULTARE PUBLICĂ, COMUNICARE șI DEZBATERI „EU-RO 2019“
Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a avut inițiativa inființării Forumului de consultare publică, comunicare și dezbateri, în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene - „EU-RO 2019“.
Forumul are ca principală misiune crearea cadrului formal de derulare a dezbaterilor publice organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe tema viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene. Concluziile acestor dezbateri vor fi integrate în procesul de reflecție derulat în vederea fundamentării propunerilor de priorități ale agendei politice a Președinției României, precum și a definirii obiectivelor de promovare avute în vedere pentru primul semestru al anului 2019.

În cadrul Forumului au fost constituite 16 grupuri de lucru:
► Grupul de lucru COMPETITIVITATE
► Grupul de lucru CERCETARE ȘI INOVARE
► Grupul de lucru DEZVOLTARE REGIONALĂ
► Grupul de lucru OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ ȘI POLITICĂ SOCIALĂ
► Grupul de lucru AFACERI INTERNE
► Grupul de lucru AFACERI EXTERNE ȘI APĂRARE
► Grupul de lucru AGRICULTURĂ ȘI PESCUIT
► Grupul de lucru ASPECTE ECONOMICE ȘI FINANCIARE
► Grupul de lucru CULTURĂ, TINERET ȘI SPORT
► Grupul de lucru EDUCAȚIE ȘI FORMARE
► Grupul de lucru ENERGIE
► Grupul de lucru JUSTIȚIE
► Grupul de lucru MEDIU ȘI SCHIMBĂRI CLIMATICE
► Grupul de lucru SĂNĂTATE ȘI PROTECȚIA CONSUMATORULUI
► Grupul de lucru SOCIETATEA INFORMAȚIONALĂ
► Grupul de lucru TRANSPORTURI

la care au aderat diferite structuri asociative cu reprezentativitate națională, structuri ale societății civile, structuri patronale, sindicale, academice, profesionale, asociații de administrații locale și care au avut programate câte două întâlniri.

II. POLITICA DE COMPETITIVITATE A EUROPEI
În rolul său de factor decizional, Consiliul își propune să impulsioneze competitivitatea și creșterea economică a UE. Astfel, acesta se ocupă de domenii de politici variate, și anume de piața internă, industrie, cercetare și inovare și spațiu.

În cadrul pieței interne, Consiliul, în calitate de legiuitor, depune eforturi pentru a elimina obstacolele care împiedică fluxurile transfrontaliere de produse, forță de muncă, capitaluri și servicii.

În domeniul industrial, Consiliul combină o abordare orizontală, care urmărește să integreze preocupările în materie de politică industrială în toate celelalte politici conexe ale UE, cu o abordare sectorială care ia în considerare nevoile speciale ale fiecărui sector.

Consiliul depune eforturi în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri, în special pentru IMM-uri. Aceasta se realizează prin colegiferare cu privire la măsuri specifice destinate IMM-urilor, cum ar fi îmbunătățirea accesului la finanțare, reducerea birocrației și promovarea inovării.

În domeniul cercetării, inovării și spațiului, Consiliul vizează consolidarea bazei științifice și tehnologice a industriei europene, stimulând astfel competitivitatea acesteia la nivel internațional și generând creștere economică și locuri de muncă. De asemenea, Consiliul colaborează cu Agenția Spațială Europeană pentru a dezvolta politica spațială europeană.

III. PROPUNERILE SUSȚINUTE DE CNIPMMR ÎN GRUPUL DE LUCRU COMPETITIVITATE DIN CADRUL FORUMULUI „EU-RO 2019“
În cadrul Grupului de lucru COMPETITIVITATE din 05.02 și 19.02 au avut loc dezbateri privind propunerile de priorități specifice pentru Președinția României la Consiliul UE, CNIPMMR formulând propuneri și implicându-se în coordonarea lucrărilor.

Pentru viitoarele priorităţi ale Preşedinţiei României, CNIPMMR susține necesitatea susținerii antreprenoriatului și competitivității IMM-urilor: trecerea de la etapa „Gândiți mai întâi la scară mică” ("Think Small First") la „Acționați mai întâi la scară mică” (“Act small first”), ca politică matură, proactivă și perenă, care să fortifice Europa în fața provocărilor actuale și solicită autorităților valorificarea propunerilor sale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite