Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Independenta fata de un furnizor anume este un atu major al S&T Romania in abordarea unui client“

24 Iulie 2006



Domeniul integratorilor de sisteme IT reprezinta un sector aparte al industriei IT autohtone, ce incepe sa fie mai bine cunoscut si din ce in ce mai cautat si pe piata autohtona. Multe companii din zona prestatorilor de servicii si chiar a vendorilor de produse IT isi atribuie aceasta titulatura. In incercarea de a schita portretul integratorului „standard“ autohton, ne-am adresat dlui Florin Fagarasan, Director de Marketing & Business Development in cadrul S&T Romania, companie recunoscuta ca lider local si regional in domeniul integratorilor de sistem.
Florin-Fagarasan
- Ce beneficii poate aduce clientului un integrator de sistem?


Florin Fagarasan: Beneficiile aduse de colaborarea cu un integrator de sistem deriva, in principal, din faptul ca solutiile IT pentru companiile mari au un grad inalt de complexitate, sunt in cele mai multe cazuri solutii eterogene, iar implementarea si intretinerea lor implica riscuri tehnice si financiare.


Nu exista un singur producator de solutii IT care sa acopere toate necesitatile identificate. Este chiar indicata imbinarea solutiilor de la mai multi fabricanti IT, atat din persectiva tehnica, cat si a strategiei de achizitii a companiei. Integratorul de sistem preia aceasta complexitate de la client si simplifica demersurile sale, eliminand astfel obligatia acestuia de a-si angaja pe o perioada limitata o echipa IT extinsa cu capabilitati tehnice ridicate.


De asemenea, ofera avantajul unui singur punct de contact si a unei singure responsabilitati pentru intregul proiect.


Pe langa reducerea complexitatii, un integrator poate oferi o implementare mai rapida a proiectelor sustinuta de experienta acumulata, precum si o posibila reducere a costurilor datorata unei gestiuni mai eficiente a riscurilor si a faptului ca un integrator are relatii contractuale si poate negocia mai bine cu furnizorii, in avantajul clientului. Costurile de implementare oferite de integratori sunt de cele mai multe ori mai mici decat costurile dezvoltarii solutiei „in-house”. Comparatia este insa greu de facut datorita faptului ca putine companii isi evalueaza corect costurile interne cu personalul, costurile adiacente, inclusiv costurile de oportunitate.


Nu in ultimul rand, as mentiona ca beneficiu potential o garantie a succesului proiectelor oferita de un integrator performant, probata prin referintele acumulate in proiecte similare.


- Care sunt principalele probleme cu care va confruntati in abordarea potentialilor clienti care va solicita serviciile de integrator?


Florin Fagarasan: Complexitatea de care am amintit anterior este in acelasi timp o oportunitate pentru integratori, dar creeaza si cele mai multe probleme. Alte probleme decurg din necesitatea formarii si dezvoltarii unor resurse si capabilitati interdisciplinare sau din perceptia clientilor nostri asupra serviciilor.


Proiectele de integrare cuprind de obicei un numar mare de produse software si hardware, de multe ori de la furnizori diferiti. Pe langa produse, oferta integratorilor cuprinde si o gama completa de servicii incluzand consultanta, proiectare, management de proiect, dezvoltare software, implementare, testare, migrari de date, mentenanta, suport tehnic sau training. Toate aceste componente trebuie „asamblate” pentru o functionare optima, in termene, bugete si conditii de calitate predefinite.


Complexitatea creste si mai mult daca tinem cont de faptul ca proiectele IT au ca scop final imbunatatirea performantei de business a organizatiei, iar pentru a realiza acest lucru nu este suficient sa adresam numai latura tehnologica. Sunt esentiale inca doua componente: pregatirea resurselor umane care vor utiliza sistemul informatic si redefinirea proceselor de business. Pentru reusita unui asemenea proiect este nevoie, deci, de armonizarea si aducerea la un nivel cat mai ridicat a ansamblului oameni-procese-tehnologie. Doar abordand din aceasta tripla perspectiva un proiect de integrare se poate aduce in final nivelul ridicat de performanta organizationala preconizat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite