Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

NanoSystems MC propune cercetătorilor un mariaj reuşit

19 Martie 2018



Cercetarea de vârf nu se poate face în absenţa echipamentelor performante. În România piaţa furnizorilor este foarte restrânsă, existând doar trei-patru firme care importă aparatură și dispozitive de cercetare pentru necesităţile laboratoarelor şi institutelor de cercetare axate pe nanotehnologie. Despre specificul pieţei echipamentelor pentru cercetare în nanotehnologii şi modul în care încearcă să-şi pună amprenta asupra acesteia am discutat cu ing. fiz. Codrin Mardare, directorul general al start-up-ului NanoSystems MC.



În peisajul economic rarefiat al firmelor care importă aparatură și echipamente de cercetare în domeniul nanotehnologiei, NanoSystems MC este axată exclusiv pe furnizarea de aparatură pentru domeniul nano-tehnologiilor, o nişă de piaţă neexploatată, fără furnizori dedicați până de curând. Deși firma are o vechime de doar un an, tinereţea sa este compensata de experiența celor doi asociați - Codrin Mardare, cu expertiză pe management şi vânzări, și Ciprian Radu, cu competențe pe parte de service și mentenanță - care depășește 10 ani în acest domeniu.

Cine sunt beneficiarii direcți ai echipamentelor pe care le importați?
Există două segmente principale pe care le vizăm. Partea cea mai importantă a pieţei este cea de cercetare, fie din mediul universitar, fie din rândul institutelor de tip INCD. Cealaltă zona targetată este partea de dezvoltare – cercetare şi control al calității în industriile unde se folosesc din ce în ce mai mult materiale avansate. Sintetizând, clienții noștri sunt universitățile, institutele de cercetare și companiile din domeniul industriei auto.

Care este dinamica procesului de ofertare şi de achiziţie?
Din momentul în care se identifică necesitatea unui echipament nou de laborator şi până când se și achiziționează durează în medie doi ani. În acest interval au loc mai multe întâniri între cercetătorii care au nevoie de acel aparat și specialiștii care cunosc piața acestor aparate, pentru configurarea echipamentului optim și stabilirea prețului.

Ce se întâmpla post-achiziție?
În continuare construim o calitate ireproşabilă a relaţiei. Când furnizam un echipament complex unui client intrăm într-un mariaj. Semnăm pe certificatul de căsătorie cu acea instituție să fim împreună la bine și mai ales la rău. Asta înseamnă faptul că asigurăm service şi suport tehnic ori de câte ori este nevoie şi servicii de calitate la orice nivel de interacțiune.

Câte echipamente ați vândut anul trecut?
Gama de echipamente este destul de variată… Dacă vorbim de echipamente de valori mici pot fi mai multe, dacă vorbim de echipamente de valori mari, ne referim la unul singur. Valorile pot varia între 20.000 - 30.000 de euro şi pot depăşi peste 1 milion de euro. Cifra noastră de afaceri în 2017 a fost de circa 250.000 de euro, fiind satisfăcătoare pentru primul an de existență.

Care a fost cel mai complex echipament vândut?
Am livrat un modul de microscopie confocală la IFIN-HH. Acesta este cel mai complex echipament până la acest moment și cel mai scump în același timp. Mai avem proiecte în dezvoltare pentru echipamente care depășesc 1 milion de euro și sperăm ca în anii următori să se concretizeze.

Cum vă prezentaţi la nivelul varietăţii de echipamente puse la dispoziția cercetătorilor?
În acest moment acoperim câteva direcții clare. Pe parte de microscopie optică avansată avem în gama noastră un producător de microscoape optice, în special pentru industria semiconductorilor și pentru biologie avansată, cu o rezoluție optică de 50 de nm, la care în urmă cu câțiva ani puteai doar visa. Pentru microscoapele electronice cu scanare lucrăm cu un partener cu renume și vechime în acest domeniu. Vindem în același timp și echipamente pentru depuneri de filme subțiri, un alt domeniu al nano-tehnologiilor, foarte bine dezvoltat în România în ultimii 10 ani, și echipamente de pregătire a probelor pentru echipamentele pe care le comercializăm. Desigur, asigurăm clienților noștri inclusiv consumabile și accesorii. Un alt domeniu conex pe care îl acoperim este spectrometria de masă la presiune atmosferică.

În momentul în care importaţi și vindeţi astfel de echipamente complexe anticipaţi posibilele lor aplicații pentru a veni în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor…
Specialistul din laborator are o problemă pe care trebuie să o rezolve și știe în mare cam ce fel de echipament i-ar trebui. Ca om de știință, nu e datoria lui să cunoască toate echipamentele disponibile pe piață sau noutățile din ultimele 6 luni. Aceasta este meseria noastră şi ne revine responsabilitatea să îi consiliem în ceea ce priveşte alegerea echipamentului și mai ales a configurației celei mai potrivite. Ne folosim de cunoștințele și experiența pe care le avem pentru a rezolva în felul acesta problemele cu care cercetătorii se confruntă în laborator.

Ne puteţi oferi un exemplu relevant în acest sens?
Da, putem vorbi de un exemplu concret din industria auto, unde se folosesc materiale avansate. Există fabrici care produc duze ce trebuie să reziste la presiuni foarte mari și să aibă un coeficient de frecare destul de redus. Pentru a obține aceste proprietăți se folosesc tehnicile de depunere a filmelor subțiri de tip CVD (Chemical Vapor Deposition) și se fac filme de tip DLC (Diamond Light Carbon), un fel de diamant întins în câteva straturi foarte subţiri, la nivel atomic. Problema au rezolvat-o prin depuneri de carbon în filme subțiri în vid, în structura cristalină a diamantului. Piesa se introduce în interiorul echipamentului, se execută procedeul de depunere, după care, când scot piesa, ea este acoperită cu acest strat care are rolul de a întări suprafața pentru a rezista la presiuni mari și în același timp pentru a scădea coeficientul de frecare. Rămânând la acest exemplu, la un moment dat această duză poate ceda, pot apărea fisuri şi ca urmare este necesară investigarea calității ei. Microscopul optic poate nu e suficient pentru identificarea microfisurilor și atunci e nevoie să folosești microscoape electronice pentru a vedea mai în detaliu. Una din problemele care apar la depunerea straturilor subțiri succesive poate fi apariția oxizilor între cele două straturi. În acest caz, o analiză pentru determinarea existenței oxigenului îți identifică o greșeală în procesul de producție. Același echipament poate fi folosit în industrie pentru identificarea contaminanților. Sunt piese care necesită un grad foarte mare de curățenie și nu sunt dorite nici măcar particulele de cauciuc de pe benzile transportoare. Produsul finit trimis la client poate fi refuzat dacă nu este perfect curat. Cum se face verificarea? Cu microscoape precum cele pe care le avem în portofoliu, iar curățarea se poate face cu plasmă. Am livrat acest tip de echipamente pentru industria auto din România.
Un alt exemplu sunt piesele electronice care se acoperă cu o rășină pentru a proteja diverși senzori. Acea rășină nu are întotdeauna aderență perfectă la placa electronică, pentru că aceasta poate nu e perfect curată și atunci este necesară curățarea plăcii electronice în plasmă. Acestea sunt intervenții la nivel nanometric pe care aparatura noastră le poate rezolva cu brio.



Tags: Cercetare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite