Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Modelul file and object al cloud-ului hibrid deschide noi frontiere pentru stocarea de date

19 Martie 2018



A devenit de notorietate faptul că departamentele IT din întreaga lume au început să accepte tot mai des folosirea de servicii de cloud public. Cu toate acestea, evoluţia cea mai interesantă se înregistrează la soluţiile de cloud hibrid care acoperă întreaga gamă de instalări on-premise şi off-premise. Dincolo de asta, din punct de vedere al interconexiunii celor două modele, introducerea şi scoaterea de date într-un şi dintr-un cloud public continuă să pună probleme din punct de vedere al performanţelor şi consistenţei. Ca atare, analiştii încep să se întrebe dacă nu cumva răspunsul la această problemă este oferit de apariţia unui nou val de sisteme de fişiere şi soluţii de stocare de tip obiect?

Operaţiunile în cloud hibrid necesită abilitatea de a deplasa date între centrele de date private şi publice. Fără această mobilitate a datelor, cloud-ul public şi cel privat nu sunt altceva decât două medii separate care nu pot exploata beneficiile portabilităţii datelor şi aplicaţiilor. Cineva care se uită la zona de stocare date care stă la baza cloud-urilor public şi privat observă că există trei opţiuni potenţiale de funcţionare disponibile.
Stocarea de date bloc, folosită tradiţional pentru trafic input/output de mare performanţă, nu oferă caracteristici practice de mobilitate. Această tehnologie este excelentă pentru lucrul on-premise, sau între locaţii operate de aceeaşi organizaţie. Asta deoarece accesul la stocarea bloc depinde de folosirea unui sistem de fişiere mai sus de nivelul blocului de date pentru organizarea acestora şi oferirea de funcţionalităţi. De exemplu, instantaneele şi replicarea depind de mentenanţa unei consistenţe stricte între instanţele de date.
Stocarea de tip obiect a datelor oferă scalabilitate ridicată şi acces fără probleme, însă poate avea dificultăţi în termeni de integritate a datelor şi capabilităţi de performanţă cerute de aplicaţiile moderne. De asemenea, nu există conceptul de „sigilare“ a obiectelor. Aşa ceva este foarte bun pentru un conţinut relativ static, însă deloc practic pentru aplicaţii de baze de date sau de analiză date care au nevoie de citiri şi actualizări parţiale de conţinut date. Stocarea obiect este însă o metodă preferată pentru unele medii de stocare cloud hibrid distribuite.
Stocarea tip fişier date se află între cele două extreme. Oferă scalabilitate ridicată, integritate a datelor şi securitatea care să protejeze împotriva actualizărilor concurente ale sistemelor de fişiere, fie la nivel local, fie la nivel global, depinzând de modul în care este implementată aplicaţia de management. Se întâmplă adesea ca permisiunile de securitate date ale sistemului de fişiere să se integreze cu sisteme existente de management referinţe, cum este, de pildă, Active Directory.
Sistemele de fişiere, ca şi stocarea obiect, implementează un spaţiu unicat global de tip nume domeniu, care se foloseşte de capacitatea hardware existentă şi oferă consistenţă în accesarea conţinutului, oriunde ar fi acesta localizat. Unele sisteme bazate pe stocare tip obiect furnizează, de asemenea, acces la fişiere prin intermediul sistemului de fişiere reţea (NFS) şi al protocolului de blocare mesagerie server (SMB). Ca atare, din anumite puncte de vedere, are loc aici o dezvoltare a sistemului de fişiere paralele, sau mai exact a funcţionalităţii sale cheie pentru operaţiuni de cloud hibrid.



Noi soluții

Sistemele de fişiere paralele şi distribuite sunt pe piaţă de ani de zile. Ele sunt promovate de cele mai mari nume tehnologice, cum ar fi Dell sau IBM. Numai că ele nu sunt construite din start pentru operaţiuni de cloud hibrid. Ca atare, furnizorii tradiţionali de soluţii încep deja să se gândească la noi posibilităţi.
Noul val de sisteme de fişiere distribuite şi stocare obiecte este construit ca să opereze în medii de cloud hibrid. Mai exact, este proiectat să funcţioneze peste medii private şi publice. Cheia acestui mecanism este reprezentată de suportul pentru cloud-ul public şi capabilitatea de a instala un cluster extins de tip fişier/obiect în cloud-ul public pentru includerea operaţiunilor on- şi off-premise într-o soluţie hibridă.
Suportul nativ pentru cloud-ul public înseamnă mult mai mult decât rularea unei instanţe software într-un mediu virtual cloud. Soluţiile trebuie să poată fi instalate prin automatizare, înţelegerea caracteristicilor de performanţă ale stocării în instanţe cloud, şi trebuie să fie suficient de eficiente şi de facile pentru a se reduce costurile cât se poate de mult.
Noile sisteme de fişiere distribuite sunt proiectate să acopere aplicaţii care necesită timpi foarte mici de latenţă pentru a opera eficient. Printre aceste aplicaţii se numără bazele de date tradiţionale, analiza mare perfomanţă, tranzacţiile financiare şi procesarea de mare performanţă (HPC) necesară în zonele de ştiinţe ale vieţii şi media/entertainment. Prin oferirea de mobilitate a datelorm,aceste noi sisteme distribuite de fişiere permit utilizatorilor finali şi organizaţiilor IT să profite de procesarea ieftină din cloud-ul public, simultan cu menţinerea consistenţei datelor procesate dincolo de graniţele geografice.



Tags: cloud, IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite