Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

WI-FI, un subiect „smart” în dezvoltarea oraşelor

19 Martie 2018



Punerea în aplicare a unei reţele WI-FI la nivel de oraş reprezintă unul dintre primii paşi în construirea unor oraşe „inteligente”, permiţând cetăţenilor şi instituţiilor publice sau private să aibă un dialog continuu. Tehnologia WI-FI oferă baza pentru acest lucru, sprijinind în paralel o gamă largă de aplicaţii pentru a colecta date spre ajutorul factorilor de decizie. Viziunea oraşului „inteligent” implică dorinţa de a se angaja la un nivel semnificativ cu cetăţenii, permiţând autorităţilor să abordeze nevoile publice şi să înţeleagă în ce direcţie să prioritizeze bugetele. Tehnologia facilitează acest dialog şi încurajează cetăţenii să joace un rol activ în consiliile locale. Deşi poate părea o iniţiativă teoretizată frumos într-un manual de tipul „Cum să administrezi eficient un oraş?”, aceasta este una dintre cele mai uşor de implementat, imediate şi economice măsuri cu care autorităţile îşi pot începe strategia de a construi un oraş care să răspundă nevoilor actuale.

Accesul la WI-FI public nu mai este însă o noutate în aceeaşi măsură în care cetăţenii încep să se familiarizeze şi cu celelalte tehnologii „inteligente”, precum iluminat „inteligent”, parcare „inteligentă”, management „inteligent” al deşeurilor, siguranţă publică „inteligentă”, transport urban „inteligent”. Şi totul pe măsură ce în diverse comunităţi încep să se implementeze atât proiecte pilot pe o arie şi o perioadă determinată, cât şi proiecte de anvergură, la nivel de oraş.
Subiectul care atrage însă atenţia este cel legat de securitatea acestor reţele şi a aplicaţiilor utilizate. Iar în acest caz, referirea la securitatea cibernetică este evidentă. Astăzi încă discuţiile au o pondere mai ridicată în jurul nevoii de a înţelege „de ce?” este necesară implementarea soluţiilor de securitate cibernetică versus „ce fel de?” soluţii. Dar pe măsură ce factorii de decizie ajung din ce în ce mai aproape de momentul implementării unor soluţii „inteligente” de infrastructură urbană, trec în mod firesc la nevoia de a cunoaşte implicaţiile şi consecinţele acestor modernizări.
Cât de mare ar fi dimensiunea unui atac cibernetic? Într-un scenariu clasic cu cele mai slabe legături, un dispozitiv conectat în mod inofensiv, atunci când este „hacked” şi injectat cu programe malware, ar putea deschide o serie de alte dispozitive penetrante, provocând daune în cascadă pe întreaga infrastructură. De exemplu, o încălcare a sistemelor de iluminare stradală ar putea conduce la controlul luminilor, ceea ce ar putea duce la servere, ceea ce ar conduce, la rândul lor, la date despre comportamentul individual al clienţilor, eventual accesând inclusiv informaţii financiare şi alte informaţii personale despre cetăţeni, cum ar fi de exemplu cele din dosarele lor de sănătate.

În sprijinul securității cibernetice și a siguranței publice
Un sprijin real pentru autorităţi în alegerea unei tehnologii WI-FI stă în raportarea la standardele de securitate. În mai mult de 28 de ţări din întreaga lume, standardul de aur pentru securitate este dat de Common Criteria („Criteriile Comune”). Common Criteria sunt impuse pentru produsele IT utilizate de agenţiile federale americane, în special în domeniul apărării şi al serviciilor de informaţii, percum şi în infrastructuri critice precum centralele electrice şi barajele. Vestea bună este că şi în cazul soluţiilor WI-FI există furnizori care se aliniză la standardele Common Criteria.
Depăşind acest risc, care nu putea să nu fie menţionat, ne întoarcem la beneficiile care vin odată cu disponibilitatea unor reţele de WI-FI la nivel de oraş. În plus, odată cu dezvoltarea din ce în ce mai rapidă a industriei telefoanelor mobile, majoritatea cetăţenilor devin consumatori de smartphone-uri, iar aşteptările lor sunt ca reţelele wireless să fie disponibile peste tot.
Într-o abordare cât mai simplificată, iată câteva aspecte pe care ar trebui să le pună la dispoziţie o reţea WI-FI într-un „oraş inteligent”:
• Conectivitate simplă pentru cetăţeni şi vizitatori
• Arhitectură care să răspundă nevoilor de azi şi de mâine
• Acces care funcţionează cu orice dispozitiv în orice limbă
• Un mediu digital personalizat
• Capacitatea de a oferi campanii de marketing personalizate
• Să trimită informaţii şi să promoveze afacerile locale tuturor clienţilor conectaţi în timp real
• Să ofere cea mai bună experiență turistică, cu informaţii de orientare în hărţi, despre transport, cumpărături şi divertisment

Astfel că, în sens restrâns, când spunem WI-FI public primul gând ne duce la accesul public oferit locuitorilor şi vizitatorilor unui oraş şi la toate beneficiile ce decurg din acesta.
În sens larg însă, putem vorbi şi despre siguranţa publică. Acolo unde au fost deja implementate, reţelele WI-FI sunt deja de mult timp o parte a infrastructurii de siguranţă publică a oraşului. Camerele video cu funcţii WI-FI există deja în multe oraşe, nu numai la intersecţiile de trafic, dar şi în parcuri, în apropierea bancomatelor, a şcolilor sau a zonelor centrale. Azi însă, capacităţile tehnice sunt din ce în ce mai evoluate şi oferă viteză mai rapidă de transmisie a datelor, o calitate mai bună a imaginii, un software îmbunătăţit de recunoaştere facială. Dispozitivele folosite azi de către ofiţerii de poliţie permit nu doar transmiterea unor imagini video, dar şi descărcarea, stocarea şi analiza datelor pe baza unor servicii găzduite în cloud.
Putem vorbi despre controlul traficului. Camerele video compatibile Wi-Fi, montate la intersecții, reţelele de senzori IoT şi software-ul de analiză bazat pe cloud oferă orașelor o imagine mai precisă a fluxurilor de trafic şi a congestionării la diferite momente ale zilei și în zile diferite ale săptămânii. Aceste date permit planificatorilor urbani să detecteze schimbările în modelele de trafic şi să ia decizii corespunzătoare. Sistemele de gestionare a traficului bazate pe sistemele Wi-Fi pot ajusta chiar în mod dinamic momentul sincronizării semafoarelor la intersecţii pentru a ușura blocajele de trafic.

Suport pentru aplicații și tehnologii inteligente
Aceste două exemple ne arată că orașele încep să utilizeze Wi-Fi inteligent pentru multe aplicații care depășesc cu mult accesul public gratuit la internet, cum ar fi traficul prin e-rutare, monitorizarea poluării aerului, conservarea apei, îmbunătățirea siguranței publice și încurajarea participării mai directe, a interacțiunii și colaborării cu autoritățile locale. Natura interconectată a oraşelor „inteligente” înseamnă că sistemele de tip „open source” sau proprietare sunt implicate în schimburi şi fluxuri de date. Mai mult, se încearcă utilizarea unei combinaţii de tehnologii, care să funcționeze cel mai bine la o scară mare la nivel de oraş. Inovațiile precum „smart phone”, „big data”, Cloud, inteligența artificială, robotica și Internetul obiectelor transforma o gamă imensă de interacţiuni umane, inclusiv modul în care lucrăm, guvernăm şi interacţionam.
Realizarea faptului că autorităţile sunt în afara legăturii directe cu cetăţenii a contribuit la propunerea Comisiei Europene de revizuire a reţelelor de telecomunicaţii şi de creare a unor „hot-spot”-uri publice. Iniţiativa WIFI4EU, parte a Agendei digitale 2020, urmăreşte să răspundă nevoilor de conectivitate tot mai mari şi să permită afacerilor să prospere, într-o economie digitală în creştere, prin acesul public la servicii wireless. Creşterea finanţării în această direcţie arată că acum este momentul ca oraşele să pună în aplicare acele reţele care le vor permite să devină cu adevărat „inteligente”.



Tags: Wi-Fi, smart city

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite