Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Pe drumul cercetării și inovării responsabile

03 Aprilie 2018



O abordare (“metodă”) interdisciplinară la modă în lume, STIR – Socio-Technical Integration Research, care sprijină interacţiunea între experţi din diferite discipline pentru a reflecta asupra contextului în care se iau deciziile referitoare la cercetare şi inovare, este în curs de implementare și în România, în cadrul unui proiect implementat de un consorţiu format din 15 parteneri din România, Slovacia, Ungaria, Cehia, Germania, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, liderul proiectului fiind Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, România. Activităţile din proiect se bazează pe cei trei piloni ai proiectului european ELI: ELI – ALPS Hu, ELI-BEAM Cz şi ELI-NP Ro. Intitulat Cadrul Dunărean pentru cercetare și inovare responsabilă prin integrare socio-tehnică (D-STIR), proiectul a înregistrat primele rezultate în aplicarea metodei integrării socio-tehnice a cercetării.

Cercetarea şi inovarea responsabilă (RRI) încearcă să asigure cadrul potrivit pentru ca activitatea de cercetare și inovare să se desfășoară într-o formă socială, ecologică și etică. RRI iși propune să se asigure că întregul proces (de la cercetare fundamentală la cercetarea aplicativă, poiectarea produsului, testare şi producţie) ia în considerare problemele de responsabilitate. Cadrul RRI avut în vedere de Comisia Europeană cuprinde probleme cheie, cum ar fi: angajamentul public, accesul deschis, egalitatea de gen (în cercetare şi inovare), etica, formarea ştiinţifică și guvernanța.

Mircea Sbarna, responsabilul adjunct al proiectului D-STIR din partea IFIN-HH, ne-a vorbit despre evoluţia şi provocările implementării metodei STIR.



În ce faza de implementare se găseşte proiectul în acest moment? Ce urmează în etapa următoare?

Proiectul D-STIR are o perioadă de realizare de 30 de luni şi acum ne aflăm în luna a 15-a. Până în prezent s-au realizat între altele:

• Proiectul de Strategie a Cercetării şi Inovării Responsabile (RRI) în Macroregiunea Dunării, elaborat în etape succesive pe baza unei analize a necesitaţilor şi provocărilor existente pentru RRI pe plan local în fiecare ţară şi la nivelul Macroregiunii Dunării;
• Adaptarea metodei socio-tehnice de integrare a Cercetării şi Inovării Responsabile la specificul rezultat din analiza menţionată;
• Au fost selecţionaţi şi pregătiţi umaniştii care au fost integraţi în echipele de cercetare (embedded humanists);
• Se află în curs de desfăşurare implementarea acţiunilor pilot de testare a metodologiei adaptate. Testarea se desfăşoară până în luna ianuarie 2019 şi se efectuează la echipe de cercetare din institute şi universităţi şi în mediul de afaceri la firme şi IMM-uri.

Până la sfârşitul acestui an se vor finaliza acţiunile pilot şi se vor face schimburi de informaţii şi bune practici legate de aplicarea metodei STIR adaptate, se vor analiza progresele realizate şi rezultatele obţinute, precum şi impactul acestora asupra variantei finale a Strategiei RRI.

Care sunt primele rezultate în aplicarea metodei integrării socio-tehnice a cercetării - STIR?

Există o serie de rezultatele parţiale ale desfăşurării acţiunilor de aplicare şi testare a metodei STIR, care releva intersul pentru conceptul RRI şi impactul său, precum şi dificultăţile întâmpinate în special în depăşirea anumitor mentalităţi specifice mediului academic (focalizarea pe rezultate ştiinţifice publicabile şi mai puţin pe aplicaţii şi pe efectele utilizării acestora), cât şi în lumea afacerilor (gândirea pe termen scurt, focalizarea pe profit).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite