Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Pe drumul cercetării și inovării responsabile

03 Aprilie 2018




Ne puteţi oferi exemple de bună practica în ceea ce priveşte aplicarea metodei în mediul academic şi în cel economic?

După finalizarea acţiunilor pilot şi analiza rezultatelor finale obţinute de parteneri, atât în mediul economic, cât şi în cel academic, se vor prelua bunele practici existente şi se va proceda la modificările necesare în Strategia RRI în Macroregiunea Dunării.
Testarea acţiunilor RRI va avea loc în perioada aprilie 2018 - ianuarie 2019. Un rol deosebit în această perioadă îl are implicarea Grupului de persoane şi instituţii interesate în RRI (stakeholderi) constituit în fiecare ţară parteneră, precum şi la nivelul Macroregiunii. Grupul a fost constituit şi implicat în proiect încă din primele luni şi aşteptăm să se implice atât în activităţile de testare, cât şi în perfecţionarea variantei finale a strategiei RRI şi a metodei STIR adaptate.
Facem apel la institutele de cercetare, universităţile şi IMM-urile interesate să se alăture grupului de stakeholderi în cel mai scurt timp comunicându-ne interesul lor de a participa şi eventual de a
iniţia şi realiza acţiuni de promovare a RRI şi STIR în echipele proprii.
Menţionăm că ultima perioadă a proiectului este dedicată căutării şi analizei posibilităţilor de finanţare pe termen lung a acţiunilor de introducere a cercetării şi inovării responsabile şi aplicării metodei STIR.

În cadrul procesului RRI, angajamentul public şi guvernanța sunt componente fundamentale. În România acestea sunt adesea verigile slabe, factorul impredictibil. Cum se poate ajunge la responsabilitate socială, etică şi ecologică în cercetare şi inovare în contextul în care aceşti factori nu sunt facilitatori, ci obstacole. Cum v-aţi propus să rezolvaţi această problemă critică, astfel încât proiectul să-şi poată atinge scopul?

Grupurile de instituţii şi persoane interesate constituite în cadrul proiectului în fiecare ţară parteneră includ reprezentanţi atât din domeniul cercetarii-inovarii, cât şi din mediul social şi din instituţiile cu rol de decizie. Informările periodice cu privire la desfăşurarea proiectului şi la dificultăţile şi disfuncţionalităţile existente urmăresc atât conştientizarea la nivelul factorilor de decizie, cât şi promovarea unei metode de colaborare între stakeholderi, astfel încât să se realizeze o mai bună colaborare la toate nivelele în promovarea RRI şi în găsirea unor cai de depăşire a obstacolelor în beneficiul întregii societăţi.

Cercetarea şi oamenii de ştiinţă au responsabilitatea de a accelera obţinerea rezultatelor aşteptate de mediile socio-economice, de a face mai repede saltul dinspre idee spre piaţă. Cum şi-a propus proiectul să rezolve această necesitate? Cum au răspuns acestei provocări cercetătorii implicaţi în proiect?

Conştientizarea conceptului de cercetare şi inovare responsabilă şi extinderea aplicării acestuia prin metoda socio-tehnica a inovării contribuie la o mai bună comunicare a interselor urmărite de toţi actorii lanţului de creaţie şi valorificare a rezultatelor cercetării şi inovării de la idee la produs vandabil, astfel încât înţelegerea cerinţelor întregului ciclu, prevederea obstacolelor şi a dificultăţilor care trebuie depăşite, a riscurilor potenţiale şi a căilor de înlăturare a acestora contribuie la reducerea timpului parcurs până la ajungerea pe piaţă şi eventual la apariţia unor noi idei de cercetare - inovare decurgând din noile necesităţi relevate pe parcursul colaborării.






Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite