Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

În prima linie a tehnologiilor moderne, avansate și deschise

24 Aprilie 2018



Reîntors din SUA la începutul anilor 2000, Marius Pană, actualmente CEO Spearhead Systems, și-a început aventura în business-ul IT în România fără o direcție strategică foarte clară, însă cu dorința arzătoare de a face lucrurile să se întâmple. Povestea ascensiunii și profesionalizării afacerii - presărată cu dificultăți, momente de răscruce sau mari satisfacții - dar și amănunte despre dezvoltarea acelor concepte novatoare care se bucură azi de apreciere internațională, în interviul prezent.

Cum s-a născut compania Spearhead?

În 2001 m-am întors în România din SUA și în 2004 am înființat o firmă de IT. Părinții mei s-au mutat în SUA imediat după comunism și mi-am petrecut copilăria acolo. Când am ajuns înapoi în țara natală am simțit nevoia de servicii IT. Pe vremea aceea, mentalitatea era „toată lumea are pe cineva care știe calculatoare”. Nu era această competență cu care ne place să ne lăudăm acum. Așadar, am intrat în acest joc deoarece mi-am dat seama că pot contribui prin cunoștințele mele pe o componentă necesară – administrarea infrastructurii cu tehnologii complexe, care, deși erau folosite, nu aveau destul de mult impact.
Fără nicio strategie, dar cu o determinare care ne făcea să simțim că putem să facem orice ne propunem, am reușit să câștig niște clienți pe care i-am molipsit cu energia noastră. Cel mai mare dezavantaj, în schimb, a fost faptul că făceam foarte multe lucruri din foarte multe domenii, care, în curând, a devenit o cruce prea dificil de cărat. Am ajuns, astfel, destul de rapid la concluzia că nu mă mai reprezintă, deoarece de-a lungul anilor am început să mă dezvolt și eu, să devin mai bun pe anumite tipuri de tehnologii, cu concepte mai clare, metodologii specifice ș.a.m.d.
Așa că am început fresh în 2010, iar în 2011 am implementat strategia. Din compania pe care am închis-o, am făcut screening pe clienți și din 7-8 linii de business am rămas la trei foarte clare. Conceptul a rămas Spearhead (cap de lance), așa cum se numește compania în prezent, și ne-am dorit, și încă o facem, să fim în prima linie a tehnologiilor moderne, avansate și deschise.
• Cel mai important lucru este să fii modern. Astăzi trebuie să fii destul de agil încât să te schimbi cu foarte mare ușurință de la o tehnologie la alta, iar tehnologiile învechite nu-ți permit această mobilitate atât de importantă. În același timp, sunt extrem de interesat de felul în care poate fi aplicată metodologia și cum poți ajunge la rezultatele dorite.
• Avansate deoarece conceptele sunt destul de complexe. Ce era ușor deja a fost făcut și nu are rost să repetăm același lucru. Nouă ne place să rezolvăm problemele dificile.
Ultima, dar nu cea din urmă – open source. Undeva în mine trăiește un hipiot care își dorește ca lucrurile să fie deschise. Sunt foarte convins de un singur lucru: în IT, ca industrie, noi am reușit să ajungem unde suntem datorită open source-ului. Felul în care mă vezi acum și tot ceea ce mă înconjoară este datorită faptului că am reușit să învăț și să fac aceste lucruri deoarece niște persoane au spus: „nu, ceea ce scriu, ceea ce gândesc, aparține comunității”. De aceea cred cu adevărat în acest concept și cred că putem să facem mult bine cu această viziune.

Care sunt principalele trei realizări care te-au adus unde ești astăzi?
Probabil că atunci când îmbătrânim, ne amintim mai mult despre copilărie și ce ne-a format. Acum, la 36 de ani, îmi amintesc primul meu job, când livram ziare. La cinci dimineața îmi ajungea pachetul de ziare, trebuia să le împachetez, să le pun într-o sacoșă și să le livrez. Salariul meu era aproape inexistent, dar erau niște pensionari foarte drăguți care îmi dădeau un bacșiș foarte bun. Îmi amintesc că fiecare dintre ei avea metoda lui specială despre cum își dorea să îi fie livrat ziarul. Datorită acestei experiențe, am putut să îmi dau seama că dacă țin cont de nevoile fiecărei persoane, o să primesc mult mai multe beneficii decât dacă nu aș face-o, iar acest lucru a devenit pentru mine un adevăr universal, care se aplică și acum.
Perseverența. Trebuie să fii constant și să lucrezi foarte mult.
Al treilea lucru este această sete pentru tehnologii, metodologii și materializarea conceptului de înaltă performanță. Suntem o companie care livrează servicii în IT, iar asta înseamnă că dacă nu sunt la curent cu ultimele tehnologii, nu pot satisface nevoile clientului. Și dacă nu am o metodologie care să fie eficientă, nu pot scala business-ul, iar asta a devenit o pasiune uriașă. Sunt la curent cu tot ceea ce înseamnă idei, modele, căi agile și non-agile, cam la orice te poți gândi.

Spune-ne mai multe despre compania pe care o conduci. Să începem de exemplu cu numărul de clienți…
Suntem un furnizor de servicii IT. Produsul meu cel mai important este reprezentat de cunoștințele mele și metodologia de implementare. Ne place tehnologia și o punem la baza activității noastre de afaceri. Suntem în permanență la curent cu inovații din industrie și considerăm IT-ul instrument esențial pentru orice companie modernă. Scopul nostru principal este de a ajuta organizațiile să înțeleagă și să utilizeze tehnologia pentru a spori eficiența și calitatea activităților lor.
Avem două linii distincte de afaceri:
1. Monitorizarea sistemelor informatice și a aplicațiilor. Suntem acea companie care vă oferă vizibilitate fără precedent în toată infrastructura. Vrei să știi ce se întâmplă cu serverul tău, cu o anumită aplicație, cu unele valori în interiorul unei aplicații, numește-o! Luăm toate datele, mestecăm, pregătim și le prezentăm într-un singur panou, astfel încât clientul să poată vedea de la un tablou de bord întregul status al infrastructurii. Dacă știți cum să o citiți și să acordați atenție, puteți vedea unde vor apărea probleme, unde aveți probleme acum și așa mai departe.
2. Cloud-ul. Acoperim numeroase proiecte mari privind norii publici și privați și avem o înțelegere destul de avansată a acestor soluții de tip hyperscale. Trebuie fie să desenăm o arhitectură, fie să oferim consultanță pe proiecte. Cu aceste soluții lucăm în special pentru a construi nori privați. Lucrăm cu Joyent, Microsoft, Google pentru a numi câțiva. În această zonă de cloud, aveți nevoie de agilitate maximă deoarece nu există 2 nori identici. Automatizăm și avem o metodologie de lucru cu instrumente de la comunitatea open source. Prin automatizare putem economisi timp care este de departe unul dintre cele mai importante lucruri din zilele noastre. Pot instala o aplicație în 5 minute, față de alții care o fac în 3 ore. Cea mai mare realizare a noastră în 2017 este construirea unui cloud propriu, lansat în primul trimestru al anului 2018, care oferă performanțe ridicate și o experiență simplificată. Vrem să ieșim din drum și să vă lăsăm să vă conduceți afacerea, fără să deveniți un expert în tehnologiile cloud.
Avem în jur de 60 de clienți lunari. Multe dintre proiectele noastre sunt bazate pe abonament. Numărul fluctuează de la lună la lună, dar un lucru este clar: numărul lor crește. Numărul total de clienți pentru care am livrat proiecte este undeva la 1.000, încă din 2011, pe întreg mapamondul, iar acum, când cloud-ul nostru public prinde formă, creștem un pic mai rapid.

Câțiva dintre cei mai mari clienți pentru care lucrezi?
Heineken România, Orange România, Orkla Foods, Ericsson, ca să numesc câțiva.

Care este proiectul pe care ți-a plăcut cel mai mult să lucrezi?
Sunt o grămadă, dar unul ne-a dus peste mări și țări. În 2015 am decis să arăt lumii o mică parte din metolodogia noastră și am adaptat un concept numit feedback loop (buclă de feedback) pentru specificul nostru cu monitorizare. Înăuntrul buclei fiecare parte care intră pentru o componentă este ieșirea pentru alta, și tot așa. Este o metodologie adaptată pentru a monitoriza software-ul și automatizarea unor fluxuri relativ complexe. Practic am construit arhitecturi care se instalează singure, care se pot repara și vindeca singure, și, extrem de important, care se pot scala singure, în funcție de nevoile specifice ale fiecăruia – și a fost foarte bine primită de comunitatea internațională. Niște angajați de la Amazon și niște arhitecți de la Google ne-au scris și ne-au spus că au fost foarte impresionați, iar asta a atins un punct sensibil care ne-a făcut să ne dăm seama că trebuie să investim mult mai mult timp. De atunci, tot lucrăm să-l facem mult mai bun. Sunt foarte mulți oameni care încă îmi mai scriu după atâția ani, deoarece mă găsesc pe YouTube sau citesc niște articole despre ce am construit, dar sunt foarte puțini oameni care chiar reușesc să implementeze așa ceva și, mai ales, să-l țină în viață. Spre exemplu, avem doar trei clienți în România care folosesc acest concept particular.

Ce face compania voastră diferită față de altele din aceeași arie de activitate?
Avem cunoștințe avansate, experiență și metodologii construite în jurul livrării serviciilor IT. Suntem specializați în anumite tehnologii cheie și acest lucru ne ajută să fim aliați reali pentru cei care folosesc IT-ul ca instrument. În același timp, suntem aproape integral dedicați tehnologiilor deschise prin design și acest lucru ne deschide multe oportunități. De asemenea, suntem bine poziționați în ceea ce privește tehnologiile și metodologiile moderne pentru furnizarea de servicii. Cloud-ul este o zonă în care abilitățile, instrumentele și metodologiile noastre de automatizare IT s-au dovedit a fi extrem de utile pentru o mare parte din clienții și partenerii noștri.

Ce ți-ai dori să realizezi în următorii cinci ani?
Lansăm un nor public. Vom prezenta în detaliu în acest an, dar este un lucru unic în România. În țara noastră nu avem ceva la fel de ușor de utilizat ca în alte țări. Sperăm că în următorii 5 ani aceasta va fi activitatea noastră principală. Dorim să devenim unul dintre principalii furnizori de servicii cloud din România.

De ce ai intrat în Smart Alliance – Innovation Technology Cluster?

Când am înțeles viziunea de la Gabi (N. red. Gabriel Munteanu, Președintele Smart Alliance – Innovation Technology Cluster) și ce se dorește să se îndeplinească prin acest cluster, prin aducerea de companii care pot să vină cu plus valoare. Acest „dacă” este foarte important. Există o mulțime de companii din România care fac același lucru. Puteți schimba furnizorul oricând și într-adevăr nu veți simți diferența. Am subliniat faptul că trebuie să aducem companii care vin cu o schimbare, nu care fac ceea ce fac alte 50 de companii, care au metodologii unice pentru livrarea lor de servicii și sunt, în general, moderne și grozave la ceea ce fac indiferent de dimensiunile lor. Cred că trebuie să introducem companii care pot crea sinergii în cadrul claselor existente și pot minimiza canibalizarea.

Cum îți vezi compania ca parte din cluster?
Am câteva idei pentru Academia Smart Alliance. Mai exact, putem construi o platformă care să împuternicească următoarea generație de ingineri de sisteme, de care este atât de mare nevoie în acest moment.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite