Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Romania intra in elita cercetarii nucleare europene

24 Iulie 2006



Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN - HH), Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti, Agentia Nucleara si Societatea Nationala a Sarii (SALROM) au realizat la mijlocul lunii iulie un workshop in primul laborator subteran in fond de radiatii ultrascazut, amplasat in Mina Unirea din Slanic Prahova. Evenimentul a reprezentat, totodata, si lansarea oficiala a acestui laborator unicat in Romania, care reprezinta concretizarea proiectului „Determinarea conditiilor necesare si infiintarea unui laborator subteran in fond de radiatii ultrascazut“, proiect ce a beneficiat de finantare prin intermediul Programului Cercetare de Excelenta.
cercetare-007
„Infiintarea acestui laborator national in fond de radiatii ultrascazut” constituie, in perspectiva procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, un punct castigat pe lista factorilor ce vor spori sansele de integrare rapida ale cercetarii romanesti prin participarea la programele europene. Acest lucru a fost confirmat in mod oficial in data de 30.06.2006, cand laboratorul din Mina Unirea a fost acceptat ca membru in reteaua europeana de excelenta CELLAR (Collaboration of European Low-level underground Laboratories – n.r.)“, ne-a declarat coordonatorul acestui proiect, Romul Mircea Margineanu (IFIN-HH), cercetator stiintific principal grad II.

Totodata, potrivit declaratiilor reprezentantului Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, dl Mircea Chis, consilier Phare, prin infiintarea acestui laborator, IFIN-HH si cei doi parteneri ai IFIN-HH in realizarea proiectului – Universitatea Bucuresti si Societatea Nationala a Sarii, SALROM – vizeaza si participarea la o serie de proiecte europene in cadrul FP 7.

Masurarea radioactivitatii mediului si alimentelor

Noul laborator subteran de la Slanic Prahova, care continua traditia de jumatate de secol a Institutului de Fizica Atomica si a Facultatii de Fizica din Bucuresti in domeniul masurarilor si metrologiei radiatiilor nucleare, va permite realizarea unei serii de aplicatii practice ce se vor constitui premiere la nivel national in ceea ce priveste masurarile prin spectrometrie gama de inalta rezolutie de probe cu activtati extrem de scazute, dozimetrie in fond ultrascazut, contor de corp uman de inalta sensibilitate, identificarea materialelor practic necontaminate radioactiv pentru diverse aplicatii.metrologia radiatiilor pentru echipamentele care trebuie sa masoare cu acuratete fondul natural de radiatii.

„Articolul 33 al Legii 137/1995, «Legea protectiei mediului», face precizari concrete asupra activitatilor din domeniul nuclear si mentinerea poluarii mediului cu produsi radioactivi la nivele cat mai joase. Reglementari legislative aliniate la cerintele europene: (precum Normele Fundamentale de Securitate Radiologica, Normele Privind Radioprotectia Persoanelor in Cazul Expunerilor Medicale si Normele de Dozimetrie Individuala), elaborate de Comisia Nationala pentru Cotrolul Activitatilor Nucleare, prevad valori de doza la nivel de nano si microsievert pentru populatie si mediu. Prin serviciile efectuate in cadrul laboratorului se poate realiza monitorizarea radiologica a personalului din unitatile nucleare din cercetare, industrie si medicina (centrale nuclearo-electrice, depozite si statii de tratare de deseuri radioactive, exploatari miniere, unitati de prelucrare a combustibilului nuclear, unitati de radiodiagnostic si radioterapie, unitati militare) si masurarea radioactivitatii mediului si alimentelor. Toti acesti beneficiari sunt din categoria celor cu impact major asupra publicului si mediului, precum si asupra sigurantei nationale, ceea ce impune cresterea de performanta, inclusiv prin alinierea la cerintele UE in domeniul asigurarii calitatii serviciilor“, ne-a mai declarat Mircea Margineanu.

Romania, in Top 10 Europa

La ora actuala, cele mai renumite laboratoare in domeniu sunt cele ale SUA, Japonia, Italia, Franta, Germania, Spania, Marea Britanie, Canada, Rusia si IAEA. Pe langa criteriile subiective ce le departajeaza (fondurile alocate, politica tarii in care functioneaza etc.) exista si un criteriu obiectiv si anume adancimea la care ele functioneaza. Cu cat adancimea este mai mare si caracteristicile plafonului de deasupra lor mai bune, cu atat laboratoarele sunt mai eficiente din punctul de vedere al scaderii fondului de radiatii. Acest criteriu obiectiv rezulta din insasi natura radiatiilor nucleare de provenienta terestra sau cosmogena, cat si din natura modului lor de atenuare.

IFIN-ul, la solicitarea SALROM, a cartat din punct de vedere radioactiv trei mine: Cacica, Praid si Slanic. In urma acestei operatiuni s-au obtinut o serie intreaga de rezultate, insa la Slanic s-a obtinut cea mai buna corelatie, concluzia fiind ca mina Unirea este cea mai adecvata proiectului. La acest lucru contribuie in mod esential si conditiile specifice minei: umiditate de 65-70%, temperatura constanta 12,5-13 grade Celsius, un volum de 22 de milioane de metri cubi, o suprafata de circa 7 hectare si o inaltime medie a plafonului de 52-54 metri. Laboratorul se afla la 208 metri adancime, ceea ce in metri echivalent apa inseamna o valoarea cuprinsa intre 500 si 800 metri. (Aceasta apreciere a adancimii in metri echivalent apa, este utilizata pentru ca, din punctul de vedere al altor tipuri de experimente in care intalnim masurari de particule, neutrini etc., conteaza grosimea stratului de deasupra. Iar pentru ca doua laboratoare sa poata fi comparate, unul in sare, iar celalalt in alt tip de formatiune geologica, se converteste aceasta grosime geometrica a rocii respective in metri echivalent apa).

Nivelare cu apa distilata, ecranare cu sare

„Pe parcursul constructiei laboratorului ne-am confruntat cu o serie de probleme specifice. Astfel, materialele pentru constructia laboratorului subteran in fond de radiatii ultra-scazut sunt materiale organice de sinteza, pentru ca plasticele prin modul tehnologic de obtinere nu contin izotopi radioactivi, decat cel mult litiu si carbon 14. Singurele materiale metalice in structura laboratorului sunt firele de curent electric, feroneria usii de la intrare si elementele metalice ale aparaturii aduse in laborator. O alta problema a reprezentat-o nivelarea vetrei minei, care nu este perfect orizontala. SALROM-ul a venit cu solutia optima – decat sa se aduca o masina care sa slefuiasca vatra minei, a fost amplasat un strat de sare maruntita, care ulterior a fost udat cu apa distilata obtinand astfel, prin cristalizare, orizontalitatea necesara. O alta solutie ingenioasa a fost utilizata pentru realizarea peretilor laboratorului, care au grosimea de un metru si jumatate. In acesti pereti se afla sare, pusa in saci de plastic, pana la o inaltime de 2 metri, care functioneaza ca ecran, ceea ce permite evitarea falsificarii rezultatelor, deoarece aparatele, respectiv detectorul, sunt influentate si de prezenta personalului uman din laborator. Este cel mai ieftin ecran cu putinta, deoarece sarea se afla chiar la fata locului“, ne-a precizat Mircea Margineanu.



Tags: IFIN-HH, fizica

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite