Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Domeniu >> Categorie >> Tip Continut

Axis Communications: ”Orașele inteligente deschid noi direcții de dezvoltare pe piața sistemelor de supraveghere video”

27 Aprilie 2018




Axis Communication, companie suedeză fondată în 1984, cu peste 600 de produse în portofoliu, 2865 de angajați în 50 de țări și peste 90.000 de parteneri în întrega lume, a deschis în România seria evenimentelor de prezentare în anul 2018. “Este un eveniment așteptat de întreaga piață de securitate pentru că, în astfel de ocazii, Axis Communications lansează nu numai tehnologii, produse și soluții noi, dar anunță și noi strategii. Deși nu suntem lideri în acest sector din punct de vedere al vânzărilor, conducem, totuși, această piață din punct de vedere tehnologic, astfel încât integratorii reuniți aici pot să evalueze tendințele pieței de securitate și direcțiile în care estimăm că potențialul de creștere este semnificativ pentru următorii ani”, spune Marius Potorac-Roman, Key Account Manager Axis Communications.

Rep: Anunțați, la acest eveniment, noi produse și noi soluții. Puteți face o sinteză a ediției din acest punct de vedere?

Marius Potorac-Roman: Propunem, în primul rând, o schimbare de perspectivă. Dacă până acum tehnologiile și produsele noastre erau gândite să acopere niște nevoi ale clientului final, acum punem la punct soluții care oferă mult mai multe beneficii, începând cu o reducere a costurilor totale asociate unei soluții complete. Încă de anul trecut am început să facem aceste calcule, din perspectiva unui nou concept, folosit în mai multe domenii, mai ales în industria auto, dar și pe piața de supraveghere, respectiv costul total al solutiei (TCO - Total Cost of Ownership). Noua viziune implică o analiză detaliată a impactului produselor și tehnologiilor în costul total al soluției propuse. În momentul în care o companie, sau un integrator, evaluează o soluție de supraveghere, de cele mai multe ori începe prin a analiza costurile de achiziție – costul propriu-zis al camerei -, la care se adaugă costurile de instalare. Cei mai mulți ignoră tehnologia camerei respective și beneficiile pe care aceasta le poate aduce pe termen lung. Sunt tehnologii, cum e ZipStream, de exemplu, care permite clienților să economisească indirect. În cazul ZipStream, se poate optimiza capacitatea de stocare şi lăţimea de bandă necesare aplicaţiilor de supraveghere. Aceasta, însă, a fost noutate la nivel tehnologic lansată în 2015. La acest eveniment am anunțat prima cameră mobilă de tip PTZ cu IR (infrared) integrat, pe care n-am avut-o până acum în portofoliu, deoarece ne place ca atunci când lansăm un produs, să conțină tehnologii noi și să îndeplinească standarde ridicate de calitate. Această cameră PTZ cu IR reprezintă, din multe puncte de vedere, un pas înainte. Tehnologia IR folosește leduri infraroșu care pot afecta claritatea imaginii. Am reușit să separăm ledurile IR de blocul optic al camerei, eliminând eventualele reflexii ce pot apărea în imagine. De asemenea, am introdus în interiorul camerei un radiator pentru a elimina căldura din interior. Să zicem că sunt câteva lucruri de detaliu, dar care contează foarte mult în exploatarea pe termen lung a unei soluții de supraveghere, ceea ce ne diferențiază de alți producători. Nu în ultimul rând, vă reamintesc că anul trecut am lansat și niște produse unice pe piață în segmentul audio. Este vorba de produse audio ideale pentru segmentul de retail sau domeniul educațional – pentru școli. Anul acesta venim cu soluții complete audio pentru integrarea acestor difuzoare. În acest moment pe piață există doar difuzoare analogice, care se conectează la amplificatoare, cu egalizatoare și playere separate. Difuzoarele Axis sunt niște mini-computere, includ întreaga soluție de management, se conectează foarte ușor, pot avea un orar prin care clientul poate difuza anumite mesaje prestabilite, iar managementul poate fi făcut centralizat, de la distanță, pentru multiple locații.

Rep: Ce ne puteți spune despre publicul din România? Este mai atent la partea emoțională sau la partea rațională când alege sisteme de securitate? Este, deci, mai atent la costuri sau este mai mult interesat de partea de siguranță și confort?

Marius Potorac-Roman: Piața din România este orientată spre preț. Lucrurile, însă, se schimbă în sensul unei orientări către calitate și tehnologii noi – direcție care se vede destul de clar în cifrele noastre: încep să apară clienți finali interesați de performanțe, din diverse zone, cum ar fi cea militară sau zona sectorului public, aceștia din urmă fiind axați îndeosebi pe supravegherea stradală. Desigur, tendințele sunt influențate și de venirea multinaționalelor din sectorul industrial, automotive, care mizează întotdeauna pe calitate. De altfel, sectorul industrial, este un segment care ne-a adus în ultimii ani venituri consistente. Vin companii multinaționale cu standarde foarte înalte în ceea ce privește securitatea și supravegherea. Sunt interesați de două direcții, în primul rând de supravegherea liniilor de producție, și apoi de securitatea fizică, la intrările în unitățile de producție.

În analiză, trebuie să ținem seama de faptul că piața de supraveghere este una foarte competitivă, cu mulți producători interesați de volume mari de vânzări, fără o orientare spre calitate. Aceste companii sunt foarte active pe piața din Europa de Est, inclusiv în România. Piața, de altfel, a scăzut foarte mult ca valoare din această cauză ceea ce influențează negativ și profitabilitatea integratorilor. În ceea ce-i privește pe integratori, deocamdată nu putem vorbi de o piață foarte matură, segmentată. Există integratori care nu se pot axa deocamdată doar pe un segment – doar cel industrial, să zicem – pentru că nu pot supraviețui doar din asta. Și atunci ofertează, acoperind foarte multe domenii. Ne-ar plăcea ca, pe viitor, piața să devină mai clară din acest punct de vedere. Totuși, ne bucură să vedem că există această tendință, mai ales în zona de retail, unde avem o serie de parteneri foarte importanți. Segmentul de retail este unul de interes pentru noi, atât prin prisma faptului că avem soluții dedicate, dar și pentru că există foarte mult potențial de creștere. Colaborăm la nivel global, dar și în România cu jucători importanți, cum ar fi , H&M, Lidl. Ca să evoc alte oportunități de dezvoltare, sectorul de supraveghere stradală are, de asemenea, un potențial uriaș, mai ales acum, în contextul discuției privind orașele inteligente. Deocamdată nu s-au întâmplat foarte multe lucruri concrete, dar autoritățile doresc să vadă tehnologii și soluții, ceea ce este un început bun. Și nu este vorba doar de orașe mari, ci și de sate sau orașe mici, care s-au dezvoltat accesând fonduri europene și au reușit să integreze soluții de iluminat stradal sau de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, printre altele. Sectorul financiar bancar este, de asemenea, foarte important pentru noi, mai ales că ceea ce există în acest moment în materie de securitate în acest sector este bazat mai mult pe analogic. Trecerea către IP reprezintă un mare potențial pentru noi și livrăm deja produse către o bancă din Top 3 din România, care se axează pe o strategie pe termen lung, în cadrul căreia intenționează să folosească și funcțiile de analiză ale acestui sistem de supraveghere.

Rep: Sunteți orientați și către piața de consumatori?

Marius Potorac-Roman: Deși există în portofoliul nostru soluții consumer, ele nu sunt prezente pe piața din România deoarece nu am văzut potențial pentru aceste produse. Este posibil în viitor. În România suntem orientați către organizații de dimensiuni relativ mari, respectiv Medium Business și Enterprise. Ca să vă faceți o idee, medium business înseamnă 50-100 de canale, iar tot ce depășește, este enterprise. Mai interesant pentru România ar putea fi un produs pe care l-am prezentat în cadrul evenimentului de astăzi și anume: prima cameră cu termoviziune dedicată segmentului retail, în special zonei de magazine de alimente, care au foarte mari pierderi la produsele alimentare. Potrivit studiilor, în special iarna cresc foarte mult pierderile retailerilor, pentru că hainele groase se pot transforma în ascunzători foarte bune pentru produse. O astfel de cameră montată la ieșirea din magazin va putea indica anumite zone albastre, adică locurile în care au fost ascunse produsele alimentare. Este o tehnologie pe care o folosim în România, dar o folosim în segmentul industrial, pentru că este foarte eficientă și în cazul altor obiecte, ce pot fi ascunse la ieșirea dintr-o fabrică.

Rep: Supravegherea video este o nevoie de business. Poate avea și o valență de business style?

Marius Potorac-Roman: Desigur, și am vorbit despre asta în cursul întâlnirii de azi. În zona de retail, dacă până acum eram văzuți ca niște furnizori de soluții de securitate, în momentul de față totul s-a schimbat fundamental. Soluțiile de analiză video, folosite în toate segmentele, sunt foarte multe și foarte importante în zona de retail, ceea ce ne-a făcut să propunem un concept de optimizare a operațiunilor din magazine. În colaborarea cu un retailer, discuțiile nu se mai poartă doar cu responsabilul de securitate al magazinului, ci și cu departementul de marketing, cu cel operațional, cu managerul, și asta pentru că oferim soluții prin care își pot spori vânzările, își pot măsura campaniile. Soluția se numește Axis Store Optimization și am inclus-o în portofoliu după ce Axis a achiziționat, în 2003, compania suedeză Cognimatics, o companie specializată software de analiză video pe retail. Aceste soluții funcționează direct pe cameră fără a mai avea nevoie de un server dedicat. Camerele trimit niște date într-un modul de raportare, cu analiză de business intelligence. Poate fi folosit modulul nostru de raportare, Axis Store Reporter, însă există și posibilitatea utilizării unui software de Business Inteligence pe care clientul îl are deja. Pot fi făcute diverse analize, de la numărul de clienți care vizitează o anumită locație, profilul clientului după gen și vârstă, până la orele și zilele cu cel mai mare trafic. Magazinul poate, astfel, să-și optimizeze operațiunile în funcție de numărul și profilul clienților.

Rep: Soluțiile de supraveghere video previn, totodată, falimentul firmelor, am spune, știind că multe companii au dat faliment ca urmare a furturilor din depozite.

Marius Potorac-Roman: Suntem alături de retailerii care și-au făcut centre logistice în România. Avem multe sisteme deja instalate în centre logistice și de distribuție. În afară de supraveghere, le oferim clienților noștri soluții de control acces, soluții complete de analiză video dezvoltate în colaborare cu alți producători de software, cum este Milestone Systems, de pildă, sau soluții de video-interfonie. Video- Interfonia a apărut în portofoliul nostru după ce am achiziționat compania cehă 2N, specializată în astfel de produse.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite