Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

MINATECH-RO: primul parc stiintific non-software din Romania

24 Iulie 2006



La data de 27 iunie 2006, a fost inaugurat Parcul Stiintific si Tehnologic de micro-si nanotehnologii MINATECH-RO, prima infrastructura de acest gen care nu se adreseaza domeniului de software.

Parcul a fost realizat la initiativa unui consortiu, coordonat de catre INCD-Microtehnologie (IMT), din care mai fac parte Universitatea “Politehnica” din Bucuresti si SC ROMES SA. Parcul este amplasat, in cea mai mare parte, in spatiile puse la dispozitie de IMT, pe platforma industriala Baneasa, intre Bucuresti si aeroportul Otopeni.
Inaugurare
Autorizatia de functionare a fost emisa de Ministerul Educatiei si Cercetarii in Aprilie 2004 si a fost inmanata la data de 13 mai 2004, intr-un cadru festiv, cu ocazia vizitei in IMT a domnului Ezio Andreta, Director al Directiei de Tehno-logii Industriale, Directia Generala pentru Cercetare din Comisia Europeana (mijloc in foto 1).

Pentru “realizarea” efectiva a parcului s-a derulat proiectul de constructie institutionala finantat din programul INFRATECH, gestionat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii. Proiectul a fost demarat in anul 2004 si a cuprins in principal amenajarea unor spatii (inclusiv a unor zone tehnologice) si achizitia de echipamente. Majoritatea acestor fonduri au fost dirijate spre zonele puse la dispozitie de IMT (care a contribuit cu o cofinantare substantiala), dar ele au mers si spre Universitatea “Politehnica” din Bucuresti, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii.

Lansarea oficiala a acestei noi infrastructuri de transfer de tehnologie si inovare a avut loc la data de 27 iunie a.c., cu participarea Domnului Prof. dr. ing. Anton Anton, Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), Ministerul Educatiei si Cercetarii (stanga in foto 2). La deschidere au participat directori din ANCS, directori generali ai unor Institute Nationale de Cercetare-Dezvoltare, directori ai unor Infrastructuri de Transfer de Tehnologie si Inovare, reprezentanti ai unor firme si ai mass-media.

S-a vizitat mai intai o expozitie in care au fost prezentate in afara rezultatelor colectivelor din IMT si ofertele firmelor care functioneaza in parc sau in colaborare cu parcul. Cel mai mare interes a starnit vizitarea spatiilor tehnologice si in mod deosebit a noilor camere albe (foto 3), in care exista spatiu si pentru instalarea echipamentelor unor firme.

In zona tehnologica a IMT se gasesc si echipamente folosite in comun de catre retelele tehnologice RO-NANOMED si NANOSCALE-CONV finantate din programul CEEX (a se vedea numerele din Market Watch din aprilie 2006, pag. 50 si, respectiv, iunie 2006, pagina 59).

Au fost vizitate apoi firmele din parc (S.C. MICROBIOVET S.R.L., S.C. DDS DIAGNOSTIC S.R.L., TELEMEDICA S.A., ROMELGEN S.R.L, EUROPEAN BUSINESS INNOVATION & RESEARCH CENTER S.A., ROM-QUARTZ SA, SITEX 45 S.R.L., OPTOTECH Romania S.R.L.) cateva dintre ele fiind deja interesate sa-si extinda spatiile de lucru in zona tehnologica. Foto 4 ilustreaza discutia d-lui Presedinte Anton in spatiul firmei OPTOTECH SRL.

In final au fost vizitate spatiile comune si cele rezervate colaborarii internationale (platforme tehnologice europene, retele stiintifice si industriale de profil). IMT este punctul national de contact pentru platformele tehnologice de nanomedicina, nanoelectronica (ENIAC) si fotonica (Photonics 21), dar si pentru unele retele nationale sau internationale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite