Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

CIO National Conference 2018: Dezbateri cu profesionişti şi manageri din IT despre roboţi, salarii, GDPR, tendinţe şi educaţie

18 Mai 2018



Iulian Fota, Director, National Intelligence College, a atras atenția că războaiele sunt deja hibride, iar în viitor componenta informatică va prima: "Ideea de conflict nu mai există fără componentă cyber. Războiul va fi în curând pentru conectivitate, nu pentru teritorii sau petrol; întrerupând conectivitatea se poate pune în genunchi o țară, ceea ce este o amenințare gravă asupra democrației. Niciun domeniu nu mai e protejat de atacurile cibernetice".

Răzvan Chirobocea, Infrastructure Solutions Architect, Atos, a prezentat perspectiva lor asupra securității - amenințările sunt din ce în ce mai diverse, accesul la unelte e mai facil, impactul e mai mare, iar pentru a răspunde e nevoie de bugete considerabile, în timp ce distanța de la atac până la răspuns crește. "Atos are o altă abordare și am trecut de la descriptive security la prescriptive security, pentru a micșora pe cât posibil spectrul de atac pentru companie, folosind big data, analytics și inteligența artificială", a spus acesta.

Cătălina Dodu, Managing Atos Cybersecurity Business în CEE, Atos, a adăugat că ei încearcă să înțeleagă cât mai devreme ce urmează să se întâmple, adică să se poată proteja înainte de a se întâmpla atacul.

Problema atacurilor cibernetice a fost dezbătută în continuare în cadrul celui de-al doilea panel, moderat de Yugo Neumorni.

Victor Margină, Softline, Head of the representation, Softline International România, a spus că marile companii din domeniul securității cibernetice încearcă să implementeze soluții de inteligență artificială în aplicațiile de protejare împotriva atacurilor. Motivul? "A început să crească exponenţial numărul de atacuri și e aproape imposibil ca o echipă umană să reacționeze în timp util. AI reduce timpul de analiză, diminuează numărul incidentelor, dar dezavantajul e că acționează post-facto. Dar când e vorba de atacuri noi, e clar că e nevoie de oameni care să le analizeze și, totodată, să analizeze și ce analiează AI, iar decizia finală va fi a omului", a spus acesta.

Bogdan Cârlescu, Product Marketing Manager, Bitdefender, a precizat că se împlinesc 10 ani de când folosesc machine learning, tehnologie care a generat o întreagă nouă divizie. "Acum nu mai vorbim de antivirus, ci de platforme întregi de protecție, care au la baza algoritmi concepuți pe baza unor seturi foarte mari de date. Avem certitudinea că machine learning e folosit deja de hackeri. Dar machine learning nu e Sfântul Graal al cybersecurity, nu deține soluția absolută", a punctat acesta.

Aris Vrakas, Data Expert, Informatica, are peste 20 de ani experiență în securitatea datelor: "Ce se întâmplă cu cei care lucrează în companie și au acces la date, știți ce tip de acces au? Eu lucrez în interiorul companiei cu o grămadă de oameni și să nu uităm de funcțiile externalizate, care lucrează cu datele noastre, într-un mediu de testare. Pentru mine aceasta e cea mai mare amenințare. Plătim foarte mulți bani pentru a ne proteja de amenințările externe, dar știm ce se întâmplă cu cei din interior? GDPR, pentru mine, e cea mai mare provocare, dar și o oportunitate pentru CIO. Acum aveți dreptul de a merge la conducerea companiei să cereți bani pentru a proteja compania de sancțiuni și să protejați reputația companiei și apoi să vă protejați și propria reputație. Examinați situația, ca să aflați unde aveți datele sensibile, ce tip de acces există, cum și cine le folosește. Noi numim asta guvernanța datelor, adică veți fi cu adevărat deținătorii propriilor date, acesta va fi pasul fundamental al transformării digitale, necesar pentru a trece în economia digitală. Cea mai mare bogăție pentru o companie, după oameni, sunt datele".


Impactul inteligen
ței artificiale (AI) în dezvoltarea business-ului

Al treilea panel, moderat de Mircea Modran, membru CIO Council, a vizat impactul AI în dezvoltarea business-ului.

Gabriel Pavel, Balkans Sales Director, Fujitsu, a spus că în zona de AI tehnologia nu e încă matură. "Folosirea AI nu e un scop în sine, ci un răspuns la niște schimbări mai profunde, de ordin demografic, social, de impactul asupra mediului înconjurător și de cum arată mediul de business acum. Pe acest val de schimbare, conceptul de AI vine și oferă ajutor. La această oră, în 99% din cazuri discutăm de machine learning, care nu e cu nimic diferit față de ce se discuta acum 15-20 de ani - limbajele de programare sunt la fel, lucrurile de bază au rămas. Dar avansul tehnologic a permis implementări de succes: puterea de computing a crescut, la fel și partea de stocare, iar în zona de date, avem din ce în ce mai multe, căci digitalizarea ne pune la dispoziție seturi uriașe de date. Machine learning e un algoritm care poate sorta, poate clasifica și poate face predicții".

Radu Brașoveanu, membru CIO Council, VP | CTO la DB Technology Center, a spus că, în centrul din București au încercat să vadă cum pot folosi algortimii de machine learning că să le ușureze munca. La rândul sau, Cosmina Simion, Partner, NNDKP, a spus că și în domeniul juridic vor fi joburi ce vor fi înlocuite de roboți, dar se nasc noi nevoi la care trebuie să încerci să răspunzi: "Așa că îmbrățișăm noul... pentru că ajută. Sunt multe aplicații care se folosesc și în domeniul avocaturii, care se dovedesc a fi eficiente și mai sigure, sunt procese de due dilligence pe care un robot le poate face într-un timp record, mai ales acolo unde avem de-a face cu un volum imens de documente ce trebuie să fie analizate".

Vladan Pekovic, Chief Technology and Information Officer, Telekom România, a spus următoarele: "Ca om, când te naști, nu ai foarte multe informațîi, ai o inteligență naturală. Dar pe măsură ce acumulezi îți dezvolți inteligența. Asta facem și cu AI: avem date, iar prin puterea de calcul putem crea modele de analiză și învățare mai sofisticate și le putem aplica în orice industrie".



Tags: IT, CIO Council

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite