Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Informatizarea in administratia publica - stenograma Botosani

24 Iulie 2006



Procesul de informatizare si modernizare a administratiei publice este o cerinta a Guvernului Romaniei si o conditie pentru integrarea in Uniunea Europeana. Punerea la dispozitia cetatenilor si a mediului de afaceri a unor servicii administrative bazate pe IT&C si cresterea eficientei activitatii institutiilor publice sunt beneficii majore care pot fi obtinute prin implementarea standardelor europene in administratia publica romaneasca. Ce presupune acest proces si in ce stadiu se afla implementarea sa in majoritatea institutiilor publice sunt intrebari care au primit raspuns in cadrul evenimentului „Integrare, Transparenta & Cultura”, organizat de CG&GC IT SA si Primaria Botosani, la sfarsitul lunii iunie, in incinta teatrului “Mihai Eminescu” din Botosani.
prezidiu
La eveniment au participat 120 de reprezentanti ai administratiei publice din judetele Botosani, Suceava si Piatra Neamt. In deschidere, primarul Municipiului Botosani, Catalin Flutur, a subliniat faptul ca Primaria Botosani a sustinut organizarea acestei actiuni avand certitudinea ca, la final, toti cei prezenti vor avea o imagine clara asupra procesului de modernizare a administratiei publice. „In plus - a adaugat domnia sa, avem o responsabilitate, pe care fiecare dintre noi ne-am asumat-o: aceea de a oferi cetatenilor servicii de calitate. Dincolo de ceea ce inseamna o aplicatie, conteaza beneficiul pe care aceasta il aduce, avantajele pentru cetateni si pentru angajatii propriei institutii.”


Fascinatie fata de informatie


In cadrul evenimentului, participantii au putut analiza echipamente Toshiba, Lexmark sau Fujitsu Siemens Computers, sala de marmura a teatrului fiind transformata in expozitie IT. Apoi, scena teatrului a gazduit o serie de prezentari sustinute de reprezentanti ai Microsoft, Bitdefender, Unisoft, CG&GC, ziua incheindu-se apoteotic cu o surpriza: filarmonica, teatru si opereta intr-un singur spectacol: “Directorul de teatru”, de Mozart. „A fost un eveniment deosebit, am aflat o multime de lucruri interesante si de care sper sa beneficiez in viitor”, ne-a declarat entuziasmata Ana Margareta Vamanu, primarita Comunei Frumusica. Aceeasi atitudine deschisa catre cunoasterea noilor tehnologii a avut-o si Voicu Murariu, primarul Comunei Vladeni, care ne-a declarat: „ in fiecare punct al acestui eveniment am gasit ceva interesant, util”.


Tehnologie din fonduri europene


In ciuda faptului ca, in majoritatea primariilor, tehnologia se rezuma la cateva calculatoare, o imprimanta si un fax, primarii cauta solutii financiare pentru achizitionarea unor echipamente si tehnologii care sa le permita accesul mai usor la informatie. „Majoritatea primariilor au calculatoare obtinute prin fonduri Phare. Asadar, printr-un program Phare am achizitionat 5 calculatoare, o imprimanta multifunctionala, un fax. Nu le puteam obtine altfel, pentru ca nu avem posibilitati materiale.


Consiliul Judetean ne trimite informari despre programele cofinantate care exista, iar primariile trebuie sa intocmeasca proiecte”, ne-a marturisit Matei Gheorghe, primarul Comunei Prajeni.


Mai mult, chiar daca exista fonduri, primaria nu gaseste furnizori, un exemplu sugestiv fiind cel al furnizorilor de internet, penetrarea acestora in spatiul rural fiind aproape inexistenta. Cu aceasta situatie s-a confruntat si Ana Margareta Vamanu, primarita Comunei Frumusica: „in comuna mea, care are opt sate, doar doua scoli si Primaria au internet, asadar stam foarte prost. Fondurile pentru aceasta investitie au fost obtinute printr-un program Phare. Deoarece nu exista operatori de cablu, legatura se realizeaza prin Romtelecom, deci mult sub necesitatile noastre.”


De la aplicatii disparate, la solutii integrate


Numarul utilizatorilor de internet din Romania este inca redus, dar trebuie sa subliniem faptul ca tendinta este de crestere, astfel incat trebuie sa ne pregatim, sa anticipam dezvoltarea utilizarii acestei facilitati de comunicare si informare. Daca, la acest capitol, administratia publica are o bila neagra, in mediul rural fiind inexistent cetateanul virtual, in ceea ce priveste aplicatiile specifice situatia este mult mai buna. Putem lua ca exemplu Primaria din Frumusica, unde, la „camera agricola, acolo unde inginerii isi fac datoria in privinta problemelor legate de impartirea terenurilor catre fiecare cetatean, informatiile care inainte erau scrise in caiete acum se gasesc in format electronic, inclusiv pozitionarea pe harta a terenului respectiv, lucru extrem de important” dupa cum ne-a specificat primarita Ana Margareta Vamanu.


Si primaria din Staucesti si-a transferat toata activitatea in format electronic, Mihai Chihaia, primarul comunei, subliniind faptul ca „pe cele 6 calculatoare, cumparate din fonduri proprii, angajatii tin evidenta unor servicii precum: contabilitate, taxe si impozite, stare civila, urbanism sau secretariat.” Insa, aceste aplicatii sunt disparate, nefiind integrate intr-un sistem unic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite