Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IMT a reunit la București elita internațională a cercetătorilor din domeniul semiconductorilor

22 Iunie 2018



IMT Bucureşti a fost în perioada 14-18 mai 2018 organizatorul a două dintre cele mai prestigioase workshop-uri de semiconductori din Europa, WOCSDICE 2018 și EXMATEC 2018, evenimente care s-au desfăşurat la Biblioteca Academiei Române și au atras comunitatea cercetătorilor şi actorilor europeni din domeniu, precum şi specialişti renumiți din SUA şi Japonia.

Cele două conferinţe au reunit un număr de 80 participanţi, din ţări precum Austria, Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Spania, SUA, Ungaria, UK. Au fost reprezentate toate tipurile de instituţii cu interes pentru domeniile abordate: institute şi centre de cercetare (ex. Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics IAF, Germania; Air Force Research Laboratory, SUA; CNRS, Franța; FORTH Heraklion, Grecia), mediul academic (ex. Boston University, Tokyo University of Science) şi industria de profil (ex. EV Group E. Thallner GmbH, Austria; FUJITSU LABORATORIES LTD., Japonia).
Manifestările au reprezentat o bună ocazie de a intra în dialog cu personalităţi ştiinţifice de talie mondială şi de a afla cum privesc prezentul şi viitorul cercetării şi industriei de semiconductori.



Dr. Hans Hartnagel este profesor de inginerie electronică la Universitatea Darmstadt, Germania, şi iniţiatorul seriei de evenimente WOCSDICE.

Aveţi paternitatea WOCSDICE. Cum a prins viaţă?
Primul workshop WOCSDICE a avut loc în anul 1972, când l-am organizat în Scoția. La vremea aceea m-am gândit că e mai bine să avem un asemenea wokshop în Europa, decât să mergem în SUA pentru a ne întâlni cu specialiștii din domeniul nostru de activitate. Este un workshop pentru materiale utilizate în electronică, care interesează nu doar Europa, ci şi actorii din Statele Unite și Japonia, cu care avem parteneriate de colaborare. În cadrul întâlnirilor nu vorbim doar de siliciu, ci și de materiale pe bază de Galiu, Indiu și alte materiale compozite. Noile concepte sunt pe bază de grafene, cele mai recente cercetări fiind prezentate în aceste zile la workshop-ul de la Bucureşti, organizat de IMT. Există și multe alte posibilități care conduc la electronică cuantică și rezonanța undelor produse de electroni.

Care este acum tendința principală în electronică?
Cel mai mare interes există în jurul complexității circuitelor logice, iar pe locul doi se afla studiul interacțiilor între undele electro-magnetice și senzori. Acestea sunt în mod particular relevante pentru dezvoltarea industriei, pentru controlul roboților automatizați din uzine, prin transferul semnalelor electromagnetice. O altă arie de interes este tehnologia comunicațiilor, prin intermediul căreia se face controlul mașinilor prin transferul semnalelor în câmp electromagnetic, în aer, nu doar la frecvențele joase ale telecomunicațiilor, ci și prin frecvențe de ordinul Terahertzilor.

Care este mesajul dumneavoastră pentru comunitatea de specialiști care s-a reunit la București?
E necesar să ținem seama de noile oportunități, mai cu seamă de cele oferite de domeniul materialelor noi și să fim atenți la aplicațiile care apar de aici.

De ce este atât de important acest eveniment în lumea științei, dar și a industriei de profil?
Aplicațiile sunt evident relevante pentru industrie, de aceea avem un număr important de participanți din domeniu. Dar, în mod fundamental WOCSDICE este o asociație între universități și centrele de cercetare guvernamentale. IMT a reuşit să atragă organizarea evenimentului în România datorită bunului său renume şi a rezultatelor deosebite avute în sfera semiconductorilor, fiind un centru de cercetare similar cu Max Plank, spre exemplu, din Germania.



Dr. Dimitris Pavlidis, profesor de inginerie electronică la Boston University, SUA, este un reputat specialist în dispozitive semiconductoare.


Interacționați cu cei mai buni specialiști din SUA, dar şi din Europa. Care sunt principalele diferenţe şi asemănări la nivelul preocupărilor grupurilor de cercetare de pe cele două continente?
În Statele Unite avem un workshop asemănător, numit WOCSEMMAD, care a luat ființă înainte de WOCSDICE. Eu particip și interacționez cu specialiștii prezenţi la ambele workshop-uri. Sunt grupuri excepționale pe ambele continente, care se ocupă de studii în domeniul semiconductorilor și al compușilor folosiți în nanotehnologii. Fiecare grup are meritele sale și puncte forte. Unul dintre cele mai avansate principii explorate simultan pe ambele continente este studiul grafenelor. În Statele Unite avem un astfel de program care se desfășoară la National Science Foundation, dar și în numeroase alte agenții care susțin astfel de cercetări la nivel înalt. Sunt eforturi echivalente peste tot. În unele cazuri sunt cercetători care explorează concepte avansate, iar alții sunt interesați mai mult de zona aplicațiilor. Sunt diverse seturi de interese, preocupări și, desigur, opinii pro și contra de ambele părți, dar este o muncă complementară care se desfășoară de ambele părți.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite