Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Instrumente de finanțare europeană pentru IMM-urile românești

22 Iunie 2018



Centrul Eastern Romanian Business Support Network (ERBSN), parte a Enterprise Europe Network (EEN), a organizat recent evenimentul de lansare a campaniei „EU Open for Business“, care urmărește promovarea oportunităților de finanțare puse la dispoziție de către Uniunea Europeană. O inițiativă salutară în contextul în care accesul IMM-urile locale la sursele de finanțare este încă limitat.

Trei sferturi din întreprinderile mici și mijlocii din România utilizează autofinanțarea ca principală sursă de susținere a proceselor de business, conform „Cartei Albe a IMM-urilor 2017“. Soluție care le poate asigura supraviețuirea pe termen mediu și scurt, dar nu poate asigura dezvoltarea durabilă a afacerilor.
Comisia Europeană pune la dispoziția IMM-urilor mai multe instrumente financiare, prezentate în cadrul evenimentului de debut al campaniei „EU Open for Business“. Campania, care include anul acesta și România, furnizează antreprenorilor locali informații despre oportunitățile de finanțare disponibile la nivel european, rețelele și instrumentele de sprijin puse gratuit la dispoziție de către UE, precum și despre drepturile pe care companiile autohtone le au pe piața unică.

Beneficiile abordării multi-instituționale
EEN este cea mai mare rețea dedicată susținerii IMM-urilor, incluzând mai mult de 600 de organizații din peste 60 de țări. La rândul său, ERBSN (Rețeaua pentru sprijinirea afacerilor din Estul României) asigură operarea a cinci centre din rețeaua europeană EEN, furnizând: • servicii de consultanță pentru întreprinderi; • consiliere în domeniul legislației și standardelor europene; • servicii de facilitare a accesului la finanțare europeană; • îmbunătățirea capacităților de inovare și • identificare de potențiali parteneri de afaceri în UE și pe piețele internaționale.
„Rețeaua ERSBN are 28 de echipe care acționează la nivel local prin intermediul camerelor de comerț, centrelor de informare și transfer tehnologic, universităților și agențiilor de dezvoltare regională. Valoarea rețelei ERSBN vine din parteneriatul transnațional și abordarea mulți-instituțională, care ne oferă posibilitatea de a găsi soluții potrivite pentru fiecare dintre agenții economici care ne interpelează“, a explicat Gabriela Macoveiu, reprezentant național comunicare în cadrul ERBSN.

Oportunități de finanțare europene

Claudiu Ciprian Cristea, șeful unitătii „Instrumente financiare COSME“ din cadrul Direcției Generale pentru Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri a Comisiei Europene, a prezentat oportunitățile oferite de Programul UE pentru Competitivitatea Întreprinderilor și IMM-urilor (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises), care se derulează în perioada 2014-2020, beneficiind de un suport financiar de 2,3 miliarde de euro: „COSME se adresează cu precădere IMM-urilor tradiționale, creditele acordate având valori de maximum 150.000 de euro, spre deosebire de Programul InnovFin, care oferă suport IMM-urilor inovatoare, finanțările putând ajunge în acest caz la valori de până la 7,5 milioane de euro. În cadrul COSME, entitățile care joacă rolul de intermediari financiari ai programului analizează situația fiecărei companii și, în cazul în care se constată că aceasta nu dispune de garanții de finanțare pe o perioadă lungă, pot propune cogarantarea suportului financiar acordat din partea UE. Astfel, intermediarii pot adresa un segment de clienți cu care nu puteau lucra anterior din cauza profilului de risc ridicat, inclusiv cu firme noi și start-up-uri care nu au un istoric îndelungat de business. Pentru a beneficia de acest suport, primul pas pe care IMM-urile trebuie să-l facă este identificarea finanțării europene la care pot avea acces. Site-ul www.acces2finance.eu oferă informații detaliate pentru fiecare țară – se pot realiza căutări până la nivel de regiune, identificând intermediarii financiari care lucrează cu produsele noastre.“



Ofertă diversificată de servicii

În cadrul evenimentului inaugural „EU Open for Business“ au fost prezentate și alte programe și instrumente puse la dispoziția IMM-urilor de către Uniunea Europeană, precum:
• Erasmus pentru tinerii antreprenori – un program pan-european dedicat antreprenorilor, de facilitare a schimburilor de experiență. Programul, la care participă 41 de țări, oferă tinerilor antreprenori posibilitatea de a merge în altă țară pentru a învăța direct de la antreprenori cu experiență. Erasmus pentru tinerii antreprenori facilitează învățarea practică în cadrul unor firme cu experiență solidă, companii cu care ulterior se pot stabili colaborări, contribuind astfel la internaționalizarea business-ului.
• SOLVIT – este un serviciu gratuit oferit de către administrația națională a fiecărei țări UE (precum și de Islanda, Liechtenstein și Norvegia), destinat atât firmelor europene, cât și cetățenilor UE atunci când întâmpină dificultăți în relația cu autoritățile publice din alte țări. Soluționarea cazurilor se realizează în termen de 10 săptămâni de la data la care acestea au fost preluate de către centrul SOLVIT din țara în care a apărut problema. Printre problemele tipice pe care SOLVIT le poate rezolva se regăsesc: recunoașterea calificărilor profesionale; a drepturilor de pensie; circulația transfrontalieră a capitalurilor și a plăților; rambursările de TVA etc.
• Your Europe Business – este un portal dedicat IMM-urilor europene, conceput ca un ghid online pentru afaceri, disponibil în mai multe limbi, care furnizează informații utile start-up-urilor și IMM-urilor care își desfășoară activitatea atât în cadrul Uniunii, cât și în afara ei. Portalul oferă informații practice, actualizate, despe cerințele pe care produsele trebuie să le îndeplinească pe diverse piețe, date despre taxe, licitații publice etc.
• European Cluster Collaboration Platform – este un instrument de interconectare a comunității clusterelor din interiorul și exteriorul Europei. La momentul actual, 46 din cele 70 de clustere active în România sunt înscrise pe această platformă, din care fac parte peste 800 de clustere. Platforma oferă informații despre apelurile de oferte, acordarea de grant-uri etc., fiind utilă în identificarea de noi parteneri.

DPI, un capitol deficitar pentru România
Un aspect special abordat în cadrul evenimentului l-a reprezentat problematica Drepturilor de Proprietate Intelectuală (DPI), „prea puțin cunoscută și înțeleasă de către companiile locale. Într-o manieră generală, mai ales când este vorba de rezultatele României la expozițiile de inventică, percepția este pozitivă. Însă, când vorbim de investiția în active necorporale, inclusiv brevete, cunoașterea este limitată, mai ales în rândul IMM-urilor“, a explicat prof. dr.
Alexandru Marin, European IPR Helpdesk Ambasador pentru România și directorul Oficiului de Transfer Tehnologic din cadrul Universității Politehnica din București.
European IPR Helpdesk este un serviciu de informare despre domeniul Proprietății Intelectuale care se adresează IMM-urilor din UE implicate în proiecte de internaționalizare și/sau de transfer tehnologic, beneficiarilor proiectelor finanțate de către UE și organizațiilor de sprijin al mediului socio-economic (camere de comerț, agenții pentru dezvoltare regională etc.). Serviciul este finanțat prin programul Orizont 2020 și gestionat de către Agenția Executivă pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (EASME).
„IMM-urile locale conștientizează numai la nivel teoretic importanța DPI, dar nu au «cultura» și nici competențele necesare pentru a obține rezultate concrete. Există și excepții - IMM-uri cu o abordare profesională și care sunt deosebit de performante - dar, la scară națională, suntem cu mult sub media europeană, ținând cont de datele statistice. De exemplu, la capitolul «Cereri de brevet depuse pe calea Patent Cooperation Treaty (PCT)» România are un scor de 26,7, față de o medie europeană de 99,8, în anul 2016, conform European Innovation Scoreboard“, ne-a declarat profesorul Alexandru Marin, care a mai explicat că asocierea DPI cu costurile procesului de brevetare reprezintă o abordare greșită: „Greșeala provine din faptul că abordarea bazată pe costuri este una de tip «contabil», în cazul DPI fiind mult mai potrivită ideea de investiție în activele necorporale ale unei organizații. Există facilități de reducere a costurilor de brevetare pentru persoane fizice sau pentru IMM-uri, în funcție de cifra lor de afaceri, iar în activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare – folosind fonduri publice atrase prin proiecte câștigate în regim competițional – se acordă facilități similare, prin legislația românească de profil. În aceste condiții, nici costurile nu sunt atât de ridicate, dar este necesar să se acorde o mai mare atenție calității cererilor de brevet depuse, care se corelează direct cu durata de acordare a titlului de proprietate. Din păcate, și la acest capitol, procedurile specifice analizei stadiului tehnicii și metodologia redactării descrierilor și revendicărilor din cererile de brevet depuse sunt foarte deficitare la noi în țară“, a precizat amabasadorul European IPR Helpdesk în România.

Promovarea continuă

Campania „EU Open for Business“ va continua pe parcursul acestui an. Efortul de promovare va fi concentrat pe diseminarea informațiilor referitoare la serviciile de suport pe care UE le pune la dispoziția IMM-urilor pentru a facilita accesul acestora la programe de finanțare, parteneri de afaceri și piețe noi, precum și pe prezentarea cazurilor antreprenorilor care au beneficiat de acest tip de servicii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite