Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Avem specialisti IT certificati. Stim insa unde sunt?

22 Iunie 2018



România începe, lent dar sigur, să își piardă renumele de rezervor de resurse ITC. Generațiile de absolvenți ai facultăților de profil nu reușesc să acopere nici măcar jumătate din cererea locală, iar fenomenul migrației se accentuează.

O știre venită recent din partea subsidiarei locale Cisco anunță că, din 1998 și până în prezent, aproximativ 100.000 de studenți români au urmat cursurile programului Networking Academy (NetAcad).
Un rezultat absolut meritoriu, însă un alt pasaj al comunicatului mi-a atras atenția: „70% dintre cei care absolvă cursurile Cisco obțin noi locuri de muncă sau mai bune, primesc responsabilități sporite și câștigă salarii mai mari“.
Așa că, pentru început, am căutat să văd care sunt cele mai bine plătite specializări ITC în 2018, pentru a avea o imagine despre cât de mare este cererea de specialiști Cisco la nivel global.

Cele mai solicitate certificări
La o trecerea rapidă în revistă a clasamentelor „Top-Paying IT Certifications“ pe 2018, Cisco Certified Networking Professional Routing and Switching (CCNP R-S) apare ca fiind una dintre cele mai căutate certificări. (Sporadic, în clasamente mai apar și Cisco Certified Internetwork Expert - CCIE și Cisco Certified Design Associate - CCDA).
În topul cererii de profesioniști specializați în tehnologii proprietare mai apar însă și: • Microsoft (cu trei specializări: MCSE Server Infrastructure; MCSA Windows Server 2008 și MCSA Windows Server 2012); • Citrix (cu două specializări: CCA-N și CCP-V), • VMware (cu VCP6.5-DCV) și • Amazon (cu AWS Certified Solutions Architect).



Ce spun statisticile europene

Statisticile europene ne spun însă că procesul de recrutare a profesioniștilor devine tot mai anevoios. Astfel, potrivit Eurostat, 48% dintre companiile care au încercat în 2016 să angajeze specialiști ITC au întâmpinat dificultăți serioase. Anul trecut, doar una din cinci companii europene a reușit să angajeze un profesionist, trei sferturi din angajatori provenind din rândul companiilor mari (peste 250 de angajați).
Dintre statele membre, Finlanda avea în 2016 cel mai mare număr de specialiști ITC – 6,6% din totalul forței de muncă – dar Marea Britanie reușise să atragă cei mai mulți specialiști (1,6 milioane de persoane, dintr-un total de 8,2 milioane la nivelul întregii Uniuni Europene). Pe locul doi se situa Germania (1,5 milioane), urmată de Franța (1 milion).

Ce se întâmplă în România

Datele Eurostat arătau că, în 2016, în România specialiștii ITC reprezentau circa 2% din totalul forței de muncă locale, situându-se pe penultimul loc în rândul țărilor UE. Stăm bine ce-i drept la media de vârstă: aproximativ 50% din angajații IT români au sub 35 de ani (spre deosebire de 46% media europeană). Un exemplu elocvent în acest sens este Bitdefender, companie românească cu prezență internațională, unde 90% dintre angajați sunt studenți sau proaspeți absolvenți.
Statisticile europene contrazic însă realitățile locale în ceea ce privește recrutarea de specialiști. Conform Eurostat, la capitolul „Hard to-fill vacancies", în 2017 doar Spania, Portugalia și Polonia stăteau mai bine decât România.
Situația de la fața locului este cu totul alta. De exemplu, cu ocazia summit-ului Smart Alliance de anul trecut, Sorin Mândruțescu, Country Manager Oracle România, afirma că subsidiara locală avea la acel moment 700 de poziții deschise „pe care nu știm cum și când le vom închide pentru că există o lipsă critică de specialiști în piață“. Nu doar giganții au probleme, ci și firmele tinere: Avangarde Software, companie din Cluj aflată în creștere accelerată, și-a deschis un birou de recrutare la Chișinău pentru a-și putea susține dezvoltarea. Lista ar putea continua cu multe alte exemple de acest gen.
Există două cauze majore ale acestui deficit. Prima: numărul absolvenților facultăților de profil ITC din România (aproximativ 7.000 pe an) nu acoperă cererea, care este de peste 15.000. A doua: fenomenul migrației: specialiștii IT, cercetătorii și medicii sunt printre cele mai apreciate „produse“ românești la export. Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, afirma cu ocazia PoliFest 2017 că în 1999, din cei 250 de absolvenți ai Facultății de Automatică și Calculatoare, au rămas în țară 5, în 2000 – 7, iar un an mai târziu – 11.
Profesorul Vasile Baltac, una dintre personalitățile marcante ale industriei ITC românești, a realizat anul trecut o radiografie a deficitului de profesioniști IT la nivel național, potrivit căreia țările care atrag cei mai mulți absolvenți români sunt Marea Britanie, Germania și Franța. Rezultat care coincide cu statisticile europene.
În aceste condiții, ar fi interesant de știut câți dintre cei 100.000 de absolvenți Cisco NetAcad mai lucrează încă în România.



Tags: IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite