Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De la cercetare la transfer tehnologic: modelul INCDTIM Cluj-Napoca

26 Iulie 2018



Conform ultimului raport al Comisiei Europene asupra inovării, European Innovation Scoreboard 2017, România se situează în rândul inovatorilor modești din Europa, alături doar de Bulgaria, Macedonia și Ucraina. Deși a făcut progrese, decalajul față de media la nivelul UE s-a mărit cu 14,1 % raportat la 2010 și riscă să crească în continuare. Cauzele sunt legate de lipsa mecanismelor financiare capabile să stimuleze inovarea și slaba implicare a cercetării în procesul dezvoltării de noi tehnologii și produse. În acest context, proiectele de tip „Parteneriate pentru Transfer de Cunoștiințe”, finanțate în cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, reprezintă instrumente care pot contribui la inversarea trendului negativ identificat în raport. INCDTIM Cluj-Napoca implementează începând din septembrie 2016 un astfel de proiect, intitulat „Creșterea Capacității de Transfer Tehnologic și de Cunoștiințe a INCDTIM Cluj în Domeniul Bioeconomiei”, TTC-ITIM (http://www.itim-cj.ro/poc/ttc/). La aproape doi ani de la demararea proiectu-lui rezultatele obținute sunt peste așteptări: ele demonstrează capacitatea institutului nostru de a-și valorifica prin transfer tehnologic rezultatele cu nivel ridicat de maturitate tehnologică, precum și expertiza în dezvoltarea de produse, servicii și tehnologii inovative.



Proiectul TTC-ITIM: datele esențiale

Valoare: 15,5 milioane de lei, din care peste două milioane de lei este contribuția privată la cercetare, iar restul reprezintă finanțarea nerembursabilă din partea UE și a Guvernului României.

Planul de implementare este bazat pe doi piloni: (i) stabilirea de colaborări contractuale directe cu firme și companii interesate de oferta noastră, și (ii) perfecționarea profesională în domeniul transferului tehnologic.
Rezultate: (i) am desfășurat până în prezent numeroase întâlniri de lucru cu reprezentanți ai 31 de companii private, (ii) am încheiat contracte subsidiare cu șase dintre acestea și avem în pregătire încă două, toate aceste contracte însumând peste 8 milioane de lei, (iii) șapte membri din echipa de implementare au fost instruiți în tematici avansate de transfer tehnologic și managementul inovării, (iv) am desfășurat două evenimente tematice care au reunit reprezentanți ai mediului de afaceri, autorităților publice și cercetători.

Expertiza – tradiție și adaptare la nevoile actuale
Expertiza noastră este dobândită în mulți ani de cercetare și este validată de rezultatele obținute în cadrul colaborărilor cu beneficiarii noștri. De-a lungul timpului, domeniile de cercetare s-au adaptat cerințelor industriale sau societale, iar acum, concret, cele trei domenii spre care ne-am canalizat eforturile prin acest proiect vin să ofere un plus de valoare societății.

Claudiu Filip, director proiect TTC-ITIM: „Pentru noi, proiectul TTC-ITIM reprezintă în primul rând o provocare: să învățăm să transferăm rezultatele cu un nivel suficient de înalt de maturitate tehnologică acolo unde le este locul, adică la firme capabile să le aducă pe piață, și să ne valorificăm expertiza CDI prin colaborări cu firme dornice să se dezvolte pe baze inovative. Totodată, TTC-ITIM ne oferă și o șansă: ca la sfârșit să ajungem să vedem transferul tehnologic ca pe o etapă normală și firească a muncii noastre de cercetare-dezvoltare.”

Domeniul agroalimentar

Fiecare plantă păstrează în „memoria” sa particularitățile zonei în care a crescut – așa-numita amprentă izotopică. Concret, rapoartele izotopice ale principalelor „bioelemente” (2H/1H, 13C/12C, 15N/14N și 18O/16O) reflectă în mod direct condițiile geografice, climatice și meteorologice în care planta s-a dezvoltat. Amprenta izotopică stă la baza diferențierii plantelor în funcție de zonă și este ulterior trasabilă în produse finale precum miere, vin, sucuri de fructe, lapte și produse lactate. Tehnica analitică utilizată în domeniu este Spectrometria de Masă de Rapoarte Izotopice, inițiată și dezvoltată pentru prima dată la noi în țară la INCDTIM Cluj-Napoca. Cercetările au început în anul 1968, iar expertiza dobândită a fost aplicată cu succes în autentificarea băuturilor și alimentelor. Prima metodă implementată și acreditată RENAR conform standardului ISO 17025:2005 a fost cea destinată autentificării vinurilor, iar ulterior expertiza s-a extins și asupra altor matrici alimentare. În cadrul proiectului TTC-ITM vom aplica amprentarea izotopică și elementală pentru a adăuga elemente de protejare a mărcii în cadrul unui contract subsidiar încheiat cu SC Agro Cosm Fan SRL.



Expertiza noastră în domeniul spectrometriei de masă nu se reduce doar la amprentarea izotopică. În INCDTIM au fost și sunt derulate cercetări în sprijinul dezvoltării agriculturii organice, cu ajutorul cărora sunt monitorizate reziduurile de pesticide și metale cu potențial toxic din aceste produse. Unul dintre partenerii noștri din cadrul proiectului este ferma Colina Farms, un producător de legume organice preocupat în mod continuu de îmbunătațirea calității produselor sale. Alături de aceste tematici, analiza din punct de vedere nutrițional a alimentelor și a băuturilor sau analiza calității uleiurilor esențiale constituie alte subiecte de cercetare prioritare la nivelul institutului.

De asemenea, ne-am îndreptat cercetările și spre extractele din plante, respectiv spre obținerea de produse alimentare îmbogățite în compuși bioactivi. Prin înlocuirea metodelor clasice de extracție cu metode de extracție în câmp de ultrasunete am obținut randamente mai mari, adică produse cu un conținut maxim de compuși bioactivi din materialul vegetal selectat. Exemple recente în acest sens sunt metodele dezvoltate de noi pentru extracția polifenolilor din busuioc și a vitaminei C din pătrunjel. Expertiza dobândită ne-a condus la semnarea unui contract subsidiar cu firma SC Etera Prod SRL, care se va finaliza cu introducerea pe piață a unui nou produs cosmetic pentru protecție solară, având la bază extracte de plante și o cantitate redusă de compuși organici de sinteză.

Alina Magdaș, coordonator echipă: „Acest proiect mi-a oferit oportunitatea de a înțelege mai bine care sunt nevoile de inovare în sectorul agroalimentar, printr-o mai bună cunoaștere a potențialului agriculturii românești, dar în același timp mi-a dezvăluit și greutățile cu care acest sector se confruntă. Valorificarea deficitară a produselor românești, în ciuda calității lor superioare comparativ cu a multor produse de import, este cauzată în principal de lipsa unei atestări științifice a particularităților acestora. În acest context, apare nevoia de transfer de cunoștinte dinspre cercetare înspre mediul economic, transfer care ulterior să permită dezvoltarea unor noi produse care pot fi promovate și valorificate superior, atât pe piața națională, cât și pe cea internațională.”

Brânzeturi cu eticheta „de origine protejată”

Amprentarea izotopică a produselor în vederea protejării mărcii se efectuează de mult timp la nivelul UE (ex. Mozzarella di Bufala din Italia, Roquefort din Franța). Recent, noi am validat o metodă de amprentare izotopică și elementală a brânzeturilor românești, care permite diferențierea lor în funcție de zona geografică în care sunt produse și de furajele care au stat la baza dietei animalelor. Metoda va fi implementată în premieră la noi în țară în cadrul contractului subsidiar încheiat cu SC Agro Cosm Fan SRL. Scopul principal al colaborării este să oferim suport științific companiei în efortul său de a aduce pe piață produse autentice din Transilvania, preparate după rețete tradiționale, care să poată purta în final eticheta „de origine protejată”. Produsele cu denumire de origine protejată au atât valoare economică, cât și socială, deoarece cresc valoarea zonei rurale din care provin, prin promovarea particularităților solului, materiilor prime și produselor finite obținute.

SC Agro Cosm Fan SRL face parte din Grupul Moldovan Carmangerie Sânnicoară și a fost înființată în anul 2005 în satul Mociu, județul Cluj. Activitatea sa principală este creșterea bovinelor, ferma adăpostind peste 270 de vaci din rasele Charolaise, Alb-Albastru Belgian, Limousine și Angus, care cresc într-un mediu sănătos, echilibrat și natural. În 2016-2017, ferma de la Mociu a trecut printr-un amplu proces de modernizare pe baza unui proiect FEADR în valoare de 1,3 milioane de euro. În urma acestei investiții, ferma de la Mociu va deveni nu doar un furnizor de carne de vită pentru carmangeriile Moldovan, ci și un important furnizor de lapte și produse din lapte.

Cosmin Moldovan, SC Agro Cosm Fan SRL: „Acest proiect oferă șansa utilizării rezultatelor cercetării de vârf în domeniul industriei alimentare pentru obținerea de produse care vor putea fi urmărite pe tot traseul de producție. În acest fel, se va reduce riscul promovării ca produse locale a unor produse care au în compoziție materie primă provenită din altă zonă. Totul va fi autentic în adevăratul sens al cuvântului.”

Domeniul sănătate

Eficacitatea unui medicament depinde nu doar de molecula bioactivă în sine, ci și de comportamentul ei în fază solidă. Solubilitatea, deci implicit biodisponibilitatea, dar și stabilitatea produsului final, sunt puternic influențate de forma solidă în care se află molecula. Formele solide diferite ale unui compus reprezintă aranjamente cristaline distincte ale aceleiași molecule de bază. La INCDTIM putem realiza screening de forme solide noi ale substanțelor bioactive utilizând tehnici de cristalizare moderne, în regim high-troughput, care măresc mult șansele obținerii de forme solide stabile, cu proprietăți fizico-chimice îmbunătățite. Odată ce o nouă formă solidă este obținută, aceasta urmează un amplu proces de caracterizare analitică cu scopul de a-i evidenția potențialul aplicativ. O componentă importantă aici este caracterizarea structurală. Cu expertiza și infrastructura de care dispunem în prezent putem determina structura cristalină indiferent de natura probei, monocristal sau pulbere policristalină, oferind soluții adaptate la particularitățile și la calitatea compusului bioactiv. Metodologia noastră se bazează pe combinarea optimă a trei tehnici experimentale complementare, care garantează o precizie maxim posibilă pentru structura cristalină pe care o furnizăm: difracţia de raze X pe monocristal, prin care asigurăm nivelul cel mai înalt de precizie, difracţia de raze X pe pulberi, care reprezintă alternativa în cazurile în care substanța nu formează monocristale, și cristalografia RMN, care combină difracţia de raze X pe pulberi, spectroscopia RMN pe solide şi modelarea moleculară cu scopul de a compensa limitările specifice metodelor difractometrice. În cadrul proiectului TTC-ITM ne vom utiliza expertiza dobândită în acest domeniu pentru a diversifica portofoliul de servicii pe care firma SC TeraCrystal SRL îl poate oferta către mari companii farmaceutice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite