Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De la cercetare la transfer tehnologic: modelul INCDTIM Cluj-Napoca

26 Iulie 2018






Creșterea eficacității terapeutice prin optimizarea formei solide nu se restrânge la medicamente, adică compuși bioactivi de sinteză, ci este din ce în ce mai mult utilizată și pentru suplimenți alimentari, adică produse care au la bază substanțe bioactive naturale. Tot în cadrul proiectului TTC-ITIM derulăm un contract de colaborare cu firma SC Parapharm SRL, împreună cu care vom dezvolta un procedeu de obținere a unei formule pe bază de curcumină, cu solubilitate mărită.

O preocupare relativ nouă dar bine conturată și semnificativ recunoscută pe plan internațional se referă la studiul structurii polidopaminei (PDA). În afara studiilor de ordin fundamental, grupul de cercetare de la INCDTIM este interesat de aplicațiile practice ale polidopaminei. Polidopamina s-a dovedit aderentă la orice tip de substrat și este ușor de depus sub formă de filme subțiri, de câteva zeci, până la 100 nm, în funcție de condițiile de sinteză. În plus, PDA este biocompatibilă, deoarece se aseamănă foarte mult ca structură cu un pigment natural care se găseste în pielea umană, eumelanina. În cadrul TTC-ITIM a început realizarea unui transfer reciproc de know-how, de factură științifică dinspre INCDTIM și de factură preponderent tehnică dinspre compania SC Sanimed International SRL. Colaborarea efectivă, în vederea dezvoltării și testării preliminare, non-clinice, a unor produse din clasa compozitelor, își propune să potențeze reciproc și să valorifice sinergic proprietățile fizico-chimice și caracteristicile de biomaterial ale polidopaminei împreună cu (atelo)colagenul.

Irina Kacso, Coordonator echipă: „Acest proiect mă aduce mai aproape de un vis, acela de a vedea cum rezultatele muncii noastre nu se opresc într-un sertar, ci ar putea ajunge pe piață să devină folositoare unor semeni ai noștri. În urma cursurilor audiate am înțeles modul în care trebuie abordat procesul complex al transferului tehnologic, iar prin discuțiile purtate cu agenți economici am putut vedea că transferul rezultatelor cercetării către industrie este un proces anevoios, dar nu imposibil – cum de multe ori am fost tentată să cred. Acest fapt pentru mine, dar și pentru colegii mei, aduce un imbold și ridică o provocare, aceea de a căuta rezolvări cu și mai multă pasiune și determinare și de a lupta pentru materializarea acestora până la produsul de pe rafturile farmaciilor.”

Servicii inovative pentru industria farmaceutică
SC TeraCrystal SRL este o firmă dinamică româno-finlandeză, cu expertiză cuprinzătoare în cercetarea și caracterizarea compușilor solizi în domeniul farmaceutic, care a reușit să transforme know-how-ul de la INCDTIM într-o afacere de succes. Împreună cu firma TeraCrystal am furnizat servicii pentru agenți economici recunoscuți pe plan internațional, șapte companii farmaceutice au aplicat punctual rezultate ale cercetătorilor noștri.

Contractul actual cu firma TeraCrystal are ca scop dezvoltarea unor metode avansate de analiză, bazate pe modelare moleculară și spectroscopie RMN pe solide. Acestea vor fi utile firmei în procesul de extindere a propriilor servicii și atragere de clienți noi.
Mihaela Pop, director științific TeraCrystal: „Colaborarea strânsă cu INCDTIM este un model de parteneriat public-privat, sinergic, prin care cercetările sunt definite conform necesităților pieței, iar rezultatele acestora sunt transferate imediat către piață. În final, cercetările specializate oferite companiilor farmaceutice vor accelera dezvoltarea unor medicamente mai eficiente, spre beneficiul pacienților.”


Domeniul bionanotehnologii

Expertiza în domeniul materialelor hibride multifuncționale a fost dobândită într-o perioadă îndelungată, prin derularea a numeroase proiecte de cercetare, inclusiv în parteneriat cu agenți economici. Un astfel de proiect se referă la clusterii magnetici, adică aglomerări de nanoparticule magnetice cu formă și dimensiune controlate. Modificarea proprietăților de suprafață prin acoperirea cu diferite straturi polimerice anorganice sau organice sau cu diverse molecule cu funcțiuni specifice, precum și manipularea cu un câmp magnetic extern oferă perspectiva utilizării lor ca platforme pentru sinteza de nanocompozite cu cele mai diverse aplicații în biotehnologie, securitate, depoluare și nanomedicină.



În domeniul securizării, hârtia obţinută prin înglobarea în celuloză a unor particule de tip clusteri magnetici acoperiți cu SiO2, având proprietăți superparamagnetice, reprezintă o alternativă îmbunătățită la sistemele de securizare actuale. Noi am optimizat o metodă de obţinere a unui astfel de nanomaterial. Prin înglobarea în celuloză a clusterilor magnetici acoperiți cu straturi de SiO2 cu grosime și proprietăți fizico-chimice controlate am reușit să ajustăm culorea hârtiei magnetice de la brun-roşcat la bej deschis. A fost posibilă corelarea culorii finale a hârtiei magnetice securizate cu grosimea stratului de SiO2 şi concentraţia de clusteri magnetici utilizaţi. Beneficiarul direct al acestor rezultate este firma SC Roseal SA, căreia i-am transferat procedeul de laborator pentru obținerea clusterilor magnetici acoperiți cu straturi de SiO2 și care a avut capacitatea de a produce la scară extinsă acest produs necesar pentru aplicații specifice în domeniul securizării.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite