Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De la cercetare la transfer tehnologic: modelul INCDTIM Cluj-Napoca

26 Iulie 2018




În scopul extinderii potențialului aplicativ al clusterilor magnetici cu magnetizare ridicată am elaborat metode de acoperire a acestor clusteri cu diferite straturi organice, hidrofile sau hidrofobe, acestea constituind materiale primare utilizabile pentru tehnologii inovative de separare magnetică și pentru obținerea unor noi fluide magnetoreologice. O parte dintre aceste rezultate vor fi preluate în urma colaborării în cadrul proiectului TTC-ITIM de către firma Roseal, care își va dezvolta capacitatea de producție pentru noi soluții în domeniul biotehnologiei.

O alta temă de cercetare abordată de grupul nostru este depoluarea apelor uzate. Una dintre metodele eficiente și prietenoase cu mediul, aflate în plină dezvoltare în ultimii ani, o reprezintă oxidarea avansată. Dintre aceste procese, fotocataliza eterogenă se remarcă ca fiind o metodă cu un potenţial ridicat de îndepărtare a poluanților organici, în special a coloranţilor din apele uzate, datorită capacităţii acesteia de a degrada până la mineralizare acești compuși.

Colaborarea dintre INCDTIM și SC ICPE Bistrița SA are ca obiectiv găsirea și implementarea unei soluții inovative de depoluare a apelor uzate. Tema abordată în cadrul acestei colaborări o reprezintă obținerea de materiale hibride noi utilizabile în depoluarea apei prin fotocataliză. Pentru atingerea obiectivului propus ne vom focaliza activitatea CDI pe optimizarea unui material hibrid pe bază de nanotuburi de carbon și nanoparticule semiconductoare înglobate în membrane polimerice, care să aibă în final capacitate de ultrafiltrare și de fotocataliză.

Rezultatele vor fi transferate către companie în scopul obținerii unui modul funcțional pentru decontaminarea apei.
Rodica Turcu, coordonator echipă: „Proiectul TTC-ITIM ne-a facilitat selecția rezultatelor CDI în domeniul nanomaterialelor controlabile magnetic cu potențial aplicativ ridicat, care răspund cerințelor pieței în vederea transferului tehnologic pe plan național. În plus, acest proiect a oferit cadrul necesar pentru activități CDI în parteneriat cu agenți economici pentru dezvoltarea unor produse și tehnologii inovative.”

Nanotehnologii pentru depoluare
SC ICPE Bistrița SA a fost înfiinţată în anul 1983 ca filială a Institutului de Cercetare şi Proiectare pentru Electrotehnică – Bucureşti și derulează atât activităţi de cercetare, proiectare şi dezvoltare destinate protecţiei mediului, cât şi activități de producţie de echipamente şi implementare a tehnologiilor. Atuul ICPE Bistrița este ofertarea de soluţii personalizate, concepute şi proiectate pentru a corespunde exact cerințelor clienţilor. Având în vedere experiența ambelor entități implicate în această colaborare și infrastructura existentă, se estimează ca prin derularea contractului subsidiar să fie depusă cel puțin o cerere de brevet și să fie introdus pe piață un produs nou. Sorin Ulinici, șef Compartiment Tratări Ape, ICPE Bistrița: „Credem că implementarea acestui proiect va constitui baza lansării de noi proiecte.”

De la promovarea ofertei CDI la transfer tehnologic
Fiind primul proiect de tip „parteneriate pentru transfer de cunoștințe” derulat la institutul nostru, multe dintre activitățile de promovare s-au desfășurat și ele în premieră. Primul pas a fost să învățăm să ne prezentăm oferta de rezultate și expertiză într-un limbaj adecvat comunicării cu mediul de afaceri, utilizând în același timp o grafică sugestivă și atractivă. De asemenea, ne-am diversificat și vectorii de promovare: clasicele pliante și broșuri, prezența în presa audiovizuală, în medii de socializare, dar și comunicarea directă, „față în față”, în cadrul evenimentelor tematice pe care le-am organizat până în prezent. Prin intermediul proiectului TTC-ITIM am făcut pași importanți și în direcția modernizării Centrului de Informare Tehnologică, prin creșterea numărului de persoane instruite în domeniul transferului tehnologic și managementul inovării. Acestea sunt acum pregătite să ofere informații legate de strategii de inovare, tehnici de stimulare a inventivității, documente necesare brevetării și consultanță privind proprietatea intelectuală.



Cui și cum ne promovăm oferta de rezultate și expertiza CDI

Proiectul TTC-ITIM ne oferă cadrul de colaborare contractuală efectivă cu firme interesate de oferta noastră CDI și reprezintă în același timp și o platformă de instruire și promovare, care să ne conducă în final la o altă abordare, mai profesionistă, a comunicării cu mediul privat.
În acest sens, am derulat un program de instruire teoretică și practică în probleme generale și aprofundate de transfer tehnologic, management al inovării și antreprenoriat susținut de experți recunoscuți de la Centrul de Transfer Tehnologic al Universității Politehnica din București și de la Biroul de Transfer Tehnologic al Școlii Politehnice din Lausanne.

De asemenea, am organizat două evenimente tematice: în data de 7 decembrie 2017 CerTT_AgroA, adresat companiilor din domeniul agroalimentar, iar în data de 10 mai 2018 CerTT_SanMed, focalizat pe domeniile sănătate și mediu. Aceste reuniuni au avut un rol deosebit în extinderea contactelor cu mediul de afaceri, facilitând stabilirea de noi colaborări. Ambele evenimente au reunit reprezentanți ai mediului de afaceri, instituțiilor publice locale și centrale, ai clusterelor de inovare, universităților și mass-media.

Oana Onija, coordonator transfer tehnologic: „Cred că transferul tehnologic din cercetare către industrie este posibil în România, în ciuda tuturor ideilor preconcepute. Care rezultate ale cercetării? Cele care există, care sunt obținute după ani de muncă și pe care cercetătorii au capacitatea de a le adapta nevoilor concrete ale industriei în stadiul ei actual. Care industrie? Cea care există, firmele ale caror manageri sunt deschiși la colaborare, la testarea și aplicarea soluțiilor inovative.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite