Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Granturile SEE şi Norvegiene: noi competiții, provocări și oportunități pentru cercetarea românească

26 Iulie 2018



S-au împlinit 10 ani de când cercetarea românească este conectată la Granturile SEE şi Norvegiene şi la beneficiile asociate unor astfel de mecanisme financiare: dezvoltarea de proiecte ştiinţifice bilaterale, consolidarea relațiilor cu Statele Donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi creșterea gradului de participare şi a performanțelor cercetătorilor români în competiţiile europene. În noul ciclu de cooperare (2014-2021), Operator de Program este Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), care a lansat deja în acest an o competiție majoră, Proiecte Colaborative de Cercetare, acompaniată de una suport, cu buget mai mic: Proiecte de Mobilităţi. Într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Market Watch, Magda Resiga, Directorul General Adjunct al UEFISCDI, şi Monica Cruceru, Coordonatorul Programului de Cercetare Granturi SEE şi Norvegiene 2014-2021, au evidenţiat noutăţile şi specificul actualului Program de Cercetare şi al noilor competiţii.

Ce impact au avut EEA & Norway Grants pentru UEFISCDI din punct de vedere al evoluţiei instituţionale?
Magda Resiga: În perioada anterioară de programare, UEFISCDI, având rol de agenție de implementare, a desfășurat activități specifice, începând cu dezvoltarea de program, parcurgând etapele de organizare a competiției de proiecte comune de cercetare, evaluarea propunerilor de proiecte, selecția evaluatorilor și terminând cu publicarea propunerii de finanțare. Toate aceste etape au fost realizate în perioada 2012-2014, ulterior derularea proiectelor fiind asigurată de ANCSI.



A fost o satisfacție instituțională când partenerii din Norvegia și Islanda au reconfirmat că procedurile utilizate de UEFISCDI sunt în concordanță cu bunele practici europene din domeniu.
Un aspect important a fost și acela că Programul de Cercetare a fost lansat foarte târziu, între România și celelalte state beneficiare existând, astfel, un decalaj în implementarea sa. Numai experiența și eficiența profesională a UEFISCDI au permis recuperarea acestei întârzieri și lansarea cu succes a competiției.

Toate acestea consolidează recunoașterea statutului UEFISCDI ca agenție de finanțare a cercetării la nivel european.

Care sunt principalele noutăţi ale granturilor din noul ciclu?
Monica Cruceru: Odată cu semnarea Memorandum-urilor de Înțelegere privind implementarea Mecanismelor Financiare SEE și Norvegian pentru perioada 2014-2021, UEFISCDI a fost desemnată Operator de Program pentru Programul Cercetare, urmând să colaboreze cu cei doi parteneri de program donori, Consiliul de Cercetare Norvegian (RCN) și RANNIS (Centrul de Cercetare din Islanda).



Grantul total acordat actualului Program de Cercetare este de 40 milioane euro, la care se adaugă o confinanțare de 15% din partea statului român. Rezultatele Programului anterior, cât și interesul manifestat de participanți, au determinat creșterea bugetului pentru cercetare: practic finanțarea față de prioada anterioară s-a dublat.

Prin Acordul de Program, s-a stabilit lansarea mai multor competiții pentru perioada de implementare a Programului de Cercetare, astfel:
• În anul 2018, sunt planificate două competiții: EEA Grants - Proiecte Colaborative de Cercetare (lansată deja pe 18 aprilie, dead-line de depunere a aplicațiilor 1 octombrie 2018, cu un buget de 16.312.500 euro), la care se consideră eligibili pentru grant aplicanții din România, Norvegia, Islanda și Liechtenstein și SGS (ERC) - Schema mică de grant adresată aplicanților din competițiile organizate de European Research Council (ERC), pentru care pachetul de informații este în faza de elaborare;
• Pentru anul 2019, se vor pregăti tot două competiții: NO Grants - Proiecte Colaborative de Cercetare, pentru care se consideră eligibili pentru grant doar aplicanții din România și Norvegia și SGS (ERC) - Schema mică de grant pentru aplicanții din competițiile organizate de European Research Council; pentru ambele competiții, pachetele de informații se vor elabora ulterior.

De asemenea, conform aceluiași Acord de Program, am lansat prima competiție pentru Proiectele de Mobilități (18 aprilie 2018), cu un buget de 70.000 euro din fondul de relații bilaterale, adresată atât cercetătorilor din România, cât și celor din Statele Donatoare, care doresc să stabilească un parteneriat și să depună propuneri de proiecte în competiția pentru Proiectele Colaborative de Cercetare (EEA Grants). O competiție similară va fi deschisă anul viitor, pentru cei care doresc să stabilească un parteneriat și să elaboreze o propunere de proiect în competiția NO Grants.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite