Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Povestea unui copac cu frunze fotovoltaice şi fructe Wi-FI

26 Iulie 2018



Ce-au în comun Pucioasa, Lisabona, Berlin, Porto, Londra și Abu Dhabi? Răspunsul: un copac. Dar nu vreunul oarecare, ci unul frumos, inteligent şi produs integral în România, de o companie care abia de adună trei ani vechime în piaţă. Sună ca un basm, dar este doar o „poveste tehnologică“, actuală, 100% reală și cu potenţial solid de dezvoltare.

Unii îi spun „instalaţie urbană de socializare“. Alţii ‒ „generator de comunităţi ad-hoc“. Creatorii săi, Andrei Vaida şi Miguel Borges, preferă să-i spună, mai aplicat, „copac solar inteligent“. Denumirea comercială este însă VTree.
Oricum i-aţi spune, cert e că, în doar doi ani de la lansare, „coproducţia“ româno-portugheză a câştigat deja două premii în ţară şi alte trei în străinătate. Şi cel mai probabil că vor urma şi altele, mai ales că produsul se dezvoltă continuu şi îşi face intrarea pe tot mai multe pieţe externe.
Dar, până la planurile de viitor, să începem cu...

Geneza ideii
Andrei şi Miguel au pornit de la ideea de a găsi o soluţie viabilă pentru o nevoie specifică zilelor noastre ‒ ori de câte ori ieşim în oraş sau călătorim, în ţară sau în străinătate, este întotdeauna dificil să găsim o conexiune Wi-Fi gratuită, de calitate. Şi atunci, vrând-nevrând, căutăm cafenele, hoteluri, restaurante sau alte locaţii publice care furnizează un astfel de serviciu. Dar, de obicei, astfel de locuri care oferă un serviciu Wi-Fi accesibil în mod gratuit în spaţiul public nu sunt uşor de depistat.
Şi apoi, cum hotspot-urile Wi-Fi nu mai sunt de mai bine de un deceniu o noutate, Andrei şi Miguel s-au decis să „complice“ puţin problema și au introdus în ecuaţie o altă cerinţă de actualitate: sustenabilitatea energetică.
Soluția finală a problemei a fost VTree, un produs cu un design deosebit, adaptat cerinţelor şi esteticii mediului urban şi care combină o sursă de energie ieftină şi uşor accesibilă cu serviciile furnizorilor de Internet.
În urmă cu câţiva ani, ONU a decis printr-o rezoluţie susţinută de 70 de țări că accesul la Internet reprezintă un drept uman de bază. Pe care locuitorii oraşelor ‒ unde rata de penetrare a conexiunilor broadband este mult mai mare decât la nivel rural ‒ doresc să şi-l exercite permanent, oriunde s-ar afla. Aşa s-a ajus la situaţia ca în mediul urban nevoia de conexiuni Wi-Fi gratuite să fie la fel de mare ca nevoia de electricitate în urmă cu câteva decenii. Pornind de la acest lucru, ne-am propus să creăm un produs care să exceleze din punct de vedere estetic, să ofere conectivitate Wi-Fi şi să întrunească criteriile de sustenabilitate energetică. Și așa am ajuns, în final, la «copacii» noştri, care nu oferă fructe, ci conexiuni Wi-Fi şi valorifică energia solară“, explică Andrei Vaida.
De ce copaci şi nu nişte clasici stâlpi cu panouri fotovoltaice, mai uşor de realizat şi montat? „Am ales acest design «arboricol» tocmai pentru că ne-am dorit să transmitem un mesaj ‒ copacii nu numai că se integrează într-un concept de mediu responsabil şi sustenabil, dar simbolizează, în mod tradiţional, ideea de legătură între cer și pământ prin rădăcini şi ramuri. Exact asta a fost şi dorinţa noastră ‒ să creăm legături între mediul online şi lumea reală şi să aducem oamenii împreună, într-un loc public. Criticii spun ‒ uneori pe bună dreptate ‒ că Internetul alienează, izolează oamenii, în case sau la serviciu, dar copacii noştri au un efect invers, îi scot în lume şi îi aduc laolaltă."

De la concept la produs...

... au fost necesare doar patru luni.
În octombrie 2015, Andrei, care lucrase 10 ani în domeniul energiei regenerabile, având mai multe proiecte eoliene şi fotovoltaice la activ, şi Miguel, cu o experienţă de 14 ani în producţia de structură metalică, au înfiinţat compania VTree Energy şi s-au apucat de lucru.
Dar nu singuri. Pe partea de design, au colaborat cu arhitectul Horia Spirescu, de la Studio Act., care le-a înţeles perfect cerinţele şi le-a transpus într-un produs cu un design unic. Pe partea de structură metalică, Miguel a lucrat cu compania Dual Man şi au creat cea mai eficentă soluţie de construcţie a copacului solar inteligent. Pe zona de tehnică electrică, VTree a beneficiat de suportul lui Eugen Martin, de la ShowMine Tech Târgovişte, companie care le-a oferit suport în dezvoltarea produsului.
Deşi conceptul este o „coproducţie“, iar produsul are priză mai ales pe pieţele externe, VTree este fabricat 100% în România. Motivele? „Costul producţiei în România este foarte avantajos“, argumentează Miguel Borges. „Şi vă spun asta în cunoştinţă de cauză, după ce am prospectat cu atenţie piaţa. Ca să vă faceţi o idee: dacă l-am fi fabricat în Portugalia, Spania sau Italia, costul ar fi fost de aproape 2,5 ori mai mare, iar dacă am fi optat pentru Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie sau Ţările Nordice ar fi putut ajunge și până la 4 ori mai mare. În plus, calitatea producţiei în România este foarte bună şi ne oferă garanţia că produsul nostru va rezista minimum 50 de ani fără intervenţii majore.“

Un copac multifuncțional
În afară de originalitate, design deosebit, fiabilitate şi cost de producţie bun, VTree are o serie de avantaje competitive care îl unicizează ca ofertă:
• mobilitatea ‒ copacul poate fi asamblat/dezasamblat în maximum 3 ore şi, graţie designului şi soluţiilor tehnologice alese, nu necesită „plantarea“ cu fundaţii de beton;
• dotări tehnice de vârf ‒ 16 prize USB; router Wi-Fi de mare capacitate; iluminat public controlabil prin bluetooth; staţie meteo urbană; 14 senzori care colectează date şi le trimit spre analiză către Vtree Artificial Intelligence, „creierul“ copacului, care furnizează informaţii în timp real despre nivelul de radiaţii din atmosferă, calitatea aerului, starea infrastructurii rutiere, nivelul de aglomeraţie etc. (informaţii utile pentru îmbunătăţirea suportului decizional);
• VTree poate funcționa şi ca staţie de încărcare pentru automobilele electrice (caz în care necesită conectarea la reţeaua energetică) şi există municipalităţi şi companii care au început să manifeste interes pentru această utilizare. Pe de o parte, datorită designului şi conceptului multifuncţional al copacului, iar pe de alta din cauza faptului că o maşină electrică care se încarcă de la VTree foloseşte 97% energie din reţea şi 3% energie regenerabilă produsă de copac, spre deosebire de o staţie clasică de reîncărcare care foloseşte 100% energie din reţea. (Există, de altfel, în dezvoltare un model de copac solar inteligent ‒ Kalifornia ‒ destinat exclusiv industriei auto electrice.)
Şi proiectul îşi continuă dezvoltarea ‒ în curând va fi lansată o nouă funcţionalitate, VTree Drone Port, o platformă amplasată pe instalație cu rol de încărcare a dronelor utilitare prin inducţie, proiect în careVTree Energy colaborează cu o companie americană.



Provocări, premii, pieţe noi

„Trăim într-o continuă provocare de când am lansat produsul. Ne-am confruntat cu probleme pe toate planurile, de la procesul de dezvoltare și producţie mecanică şi electrică, până la logistică, implementare, vânzări şi suport tehnic. Dar am depăşit fiecare impas pentru că am beneficiat de sprijinul extraordinar al tuturor celor care neau sprijinit, de la simplii susţinători ai ideii noastre, până la marile companii cu care am colaborat“, explică Andrei. „Nu am abandonat niciodată oricât de grea a fost provocarea şi am mers înainte chiar şi atunci când părea că «sfârşitul» era iminent. Am fost motivaţi de dorinţa de a demonstra că putem livra un produs competitiv nu doar în România, ci şi pe pieţele externe. Și cred eu că am reuşit în bună măsură.“
Rezultatele înregistrate până acum de VTree confirmă: două premii în România (la Anuala de Arhitectură din 2015 şi „Smart City Awards“ în 2016), alte două în Portugalia, tot în 2016 („Smart City Award“ şi premiul doi din partea Calouste Gulbenkian Foundation) şi unul în Marea Britanie (MEFFYS 2016 „Innovation in IoT“).
Distincţiile primite au oferit vizibilitate produsului pe pieţele externe şi au facilitat expansiunea VTree Energy la nivel global. La acest lucru a contribuit însă şi faptul că VTree are Drepturile de proprietate intelectuală protejate atât la nivel local, cât şi internaţional. „Toate autorităţile cu care am interacționat până acum ne-au întrebat din primele minute de discuție dacă produsul nostru are Drepturile de proprietate intelectuală protejate. Am câştigat mulţi clienţi cu decizia de a proteja atât marca, cât şi prototipul şi designul. Este un element important, care ne oferă siguranţă nouă, dar şi clientului, care are astfel certitudinea că achiziţionează un produs real, funcţional şi inovator“, precizează Miguel.
VTree începe să prindă rădăcini în întreaga lume: în Lisabona există deja trei copaci inteligenţi produşi în România, la fel ca şi la Abu Dhabi, la Porto alţi doi, în timp ce Braga, Berlin , Vila Nova De Gaia şi Londra au achiziţionat şi ele câte unul. În ţară, doar Pucioasa se poate mândri cu faptul că deţine propriul VTree, dar mai multe municipalităţi au început să fie interesate.
Până când autorităţile locale se vor decide, Andrei şi Miguel au trecut la „cucerirea“ altor pieţe: se află în negocieri avansate cu oficialităţile din São Paulo, Brazilia, şi îşi pregătesc cu atenţie intrarea pe piaţa nord-americană ‒ în Canada, via Vancouver, şi în SUA, prin Seattle şi Miami.
De altfel, ponderea pieţei externe în cifra de afaceri a companiei este de 85%. Şi pentru că tot vorbim de procente, mai trebuie precizat că 40% din cifra de afaceri este generată din închirierea copacilor către diverse companii sau organizatori de evenimente. (Enel a închiriat în 2016 un copac pentru „Electric Castle“, iar Banca Românească un altul în 2018 pentru „Magia Baloanelor“.)
Per total, VTree Energy a înregistrat în 2017 o creştere a cifrei de afaceri de 400% faţă de 2016, iar în primul trimestru 2018 un plus de 300% faţă de perioada similară a anului trecut. „Sperăm ca anul acesta să depăşim 1 milion de euro. Şi sunt convins că este doar o chestiune de timp până când o muncipalitate din Europa sau Emiratele Arabe Unite va plasa o comandă de 50 de copaci solari inteligenţi“, conchide Andrei.
Un optimism justificat de rezultate.

Povestea VTree merge mai departe, așa că se impune un clasic: Va urma...



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite