Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Un prim bilanţ promiţător al ministrului Nicolae Burnete

02 August 2018



Ministrul Cercetării şi Inovării, prof. dr. ing. Nicolae Burnete, alături de ministrul secretar de stat, Ciprian Preda, și secretarul general adjunct, Daniel Ionescu, a prezentat azi, 2 august 2018, bilanţul de activitate al ministerului pe care îl conduce. Principalele obiective ale primelor şase luni au vizat 6 componente prioritare: Deblocarea competiţiilor demarate în 2016-2017; Lansarea de noi competiţii (BS); Lansarea de noi competiţii (OIC); Supracontractarea; Derularea şi finalizarea de proiecte majore/mari; Modificări legislative.



„Au fost lansate noi competiții cu bugete ce pornesc de la 5 milioane de euro și ajung până la 55 milioane de euro. Este vorba de proiectele de mobilitate pentru tinerii cercetători, investiții în INCD-uri, proiecte de cooperare europeană și internațională România - China sau de dezvoltare instituțională, proiecte de tip CLOUD și de mari centre de date, proiecte pentru infrastructuri de cercetare pentru instituții publice de cercetare-dezvoltare/universități, proiecte pentru clustere de inovare ori pentru dezvoltarea rețelei RoEduNet. Ultima competiţie lansată, Proiecte de dezvoltare instituţională, în valoare de 500 de milioane de lei, se va desfăşura pe 3 ani. În ceea ce priveşte proiectele majore, sunt în faza de derulare, respectiv finalizare ELI-NP, DANUBIUS-RI sau ALFRED”, a subliniat ministrul Nicolae Burnete.





Paşi importanți s-au făcut şi în plan legislativ: „Au fost finalizate OG 6/2011, pentru stimularea înființării și dezvoltării microintreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, aprobată în Parlament pe 5 iunie 2018, OG 41/2015, aprobată de Legislativ în aceeași dată, dar retrimisă de Președinție înapoi în Parlament! Sunt constituite grupuri de lucru la nivelul MCI, din care fac parte și reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, pentru modificarea unor ordonanțe de urgență dedicate cercetării științifice și dezvoltării tehnologice (OG 57/2002), bună conduită în cercetarea științifică, dezvoltare tehnologică și inovare (OG 28/2011) și statutul personalului din cercetare-dezvoltare (Legea 319/2003)”.

Buget alocat eficient

Echipa care asigură managementul cercetarii și inovării în România a acordat o atentie deosebita repartizarii bugetului, in valoare de 1,63 miliarde de lei, cu precizarea facuta de Ministrul Cercetării și Inovării că bani pentru domeniu sunt alocați şi de către ministerele Educaţiei, Apărării, Energiei și Agriculturii.

Am remarcat cifre foarte bune la nivelul execuţiei bugetare pe primul semestru al anului 2018, de 93,62%. Prin comparaţie, în anul 2017 execuţia bugetară a fost de 79,88%. Creşteri semnificative regăsim şi la nivelul fondurilor de investiţii alocate INCD-urilor, a fondurilor alocate instalațiilor şi obiectivelor speciale de interes naţional sau în ceea ce priveşte fondurile alocate Programelor Nucleu, în suma de 221 milioane lei, aici intrând însă şi creditele de angajament. De asemenea, creşteri importante sunt şi pe componenta de evaluare administrativă a proiectelor şi pe parte de contractare a proiectelor. În ceea ce priveşte plăţile efectuate de OIC, acestea au fost de 45.494 milioane de euro în primul semestru din 2018, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut, plățile nu au depăsit 20.171 milioane de euro. Mai mult, in al doilea semestru al anului 2018 se estimează plăți în valoare de 79.000 milioane de euro.






Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite