Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Atentat la Siguranta Nationala: situatia critica din Cercetare

11 August 2018




• Celule solare pe baza de perovskiti organo-metalici cu eficienta de peste 15 %, obtinute in urma derularii unui contract SEE, printr-o tehnologie dezvoltata de INCDFM in colaborare cu Optoelectronica 2001 SA. Este vorba de o tehnica simpla de printare care scade costurile de productie foarte mult. In plus celulele solare pot fi realizate si pe suport flexibil, sunt mai usoare si pot fi utilizate atat in exetriorul cat si in interiorul cladirilor (rezultatele detaliate pot fi consultate pe site http://8see.infim.ro/).

• Implanturi dentare acoperite cu materiale biocompatibile care accelereaza si imbunatatesc acceptarea acestora de catre organismul uman (vezi rezultate la http://www.infim.ro/ro/projects/augmentarea-biointegrarii-implanturilor-dentare-prin-acoperirea-cu-straturi-subtiri-de). Tehnologia de depunere a fost integral realizata in INCDFM.

• Nanofire si retele de nanofire din diverse materiale semiconductoare care pot fi utilizate ca diode, tranzistori cu efect de camp, fotodetectori (a se vedea spre exemplu site http://www.science24.com/paper/7658).

Sunt doare cateva exemple din rezultatele obtinute in ultimii ani, rezultatele cu potential real de aplicatii fiind mult mai numeroase. Din pacate, legislatia existenta la nivel national nu incurajeaza un transfer real si de succes a acestor rezultate din laborator in economie. Absenta fondurilor de investitii private care sa finanteze companii mici de tip spin-off si start-up, corborata cu o legislatie fiscala indreptata mai ales impotriva mediului privat (cum ar fi realitatea ca salariile in sectorul bugetar au ajuns sa fie, in medie, cu 30 % mai mari decat in sectorul privat), sunt de natura sa omoare orice intiativa antreprenoriala.

Si totusi INCDFM colaboreaza si cu industria. Sunt firme importante care vin sa solicite expertiza existenta in domeniul fabricarii si caracterizarii materialelor avansate utilizate in sectoare economice cu valoare adugata ridicata. Printre acestea se pot enumera companii din industria farmaceutica (ex. Actavis SRL, parte a grupului Teva Pharmaceuticals, Zentiva SA), industria de automatizari (ABB Elvetia), industria metalurgica (Otel Inox), industria auto (ELJ Automotive SA, Continental). In general sumele realizate din aceste servicii nu sunt mari, totusi faptul ca firme importante vin sa apeleze la expertiza existenta in INCDFM denota incredere in profesionalismul cercetatorilor si calitatea cercetarii realizate in INCDFM.

Un succes semnificativ poate fi considerat si faptul ca o firma mica, Cyber-Swarm (vezi si https://start-up.ro/cyber-swarm-din-ploiesti-investitie-de-1-mil-de-de-la-tim-draper/), a venit sa ne solicite expertiza in domeniul materialelor utilizate in dispozitive de memorie, mai ales in memorii care pot imita functionarea creierului uman. Este nevoie deci de structuri realizate din materiale care sa imite sinapsele neuronale. Contractul a fost semnat in acest an, pe o perioada de 2 ani si o valoare de 200.000 USD. Trebuie mentionat ca in INCDFM exista grupuri care au expertiza in domeniul memoriilor nevolatile, in special feroelectrice. De altfel, grupul care desfasoara cercetari in domeniul materialelor feroelectrice este acum parte a unui proiect H2020 care are ca scop dezvoltarea de memorii nevolatile feroelectrice pe baza de HfO2 dopat, un material compatibil cu tehnologia Si prin care se spera sa se depaseasca problemele ridicate de interfata Si cu alte materiale feroelectrice.
Poate ca o actiune mai activa de popularizare a rezultatelor din cercetarea romaneasca ar fi benefica pentru toate lumea, pentru a arata ca sa obtin rezultate valoroase si ca putinele fonduri pentru cercetare nu sunt cheltuite aiurea.




Lucian Pintilie, autorul articolului, este Director Stiintific al INCD Fizica Materialelor. Absolvent Facultatea de Fizica Bucuresti, promotia 1984; doctorat in Fizica, Institutul de Fizica Atomica Bucuresti (1995); cercetator stiintific gradul 1 din 2001; stagii de lucru la Institutul pentru Cresteri de Cristale, Berlin, Germania (2001-2002) si la Institutul Max Planck pentru Fizica Microstructurilor, Halle, Germania (2003-2007); bursier NATO la Universitatea Braga, Portugalia (2002-2003); Director General INCD Fizica Materialelor (2008-2013); sef de laborator la INCD Fizica Materialelor (2013-2016); Director Stiintific al INCD Fizica Materialelor (2016-prezent); mai multe proiecte nationale si international ca director sau responsabil de echipa de lucru (ex. FP7, grant PCCE-Idei Complexe, CEEX, Parteneriate, POC- G); membru de-a lungul timpului in diferite consilii, birouri si comisii consultative, de concurs, sau ale unor asociatii profesionale; spre 200 de publicatii in jurnale international, cu factor Hirsh 28 la momentul actual.



Tags: Cercetare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite