Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

O sinteză necesară: Volumul „Şcoala românească de micro- şi nanoelectronică“

13 Septembrie 2018



Volumului „Şcoala românească de micro- şi nanoelectronică“, publicat de Editura Academiei Române în cadrul colecţiei „Civilizaţia românească“, a fost lansat miercuri, 12 septembrie 2018, la Clubul Academicienilor. Coordonatorul acestui volum este acad. Dan Dascălu, iar dr. Andreas Wild, fost director de cercetare la Motorola şi consultant în nanoelectronică şi sisteme integrate, este coautor, alături de dr. Gheorghe Pascovici şi dr. Marius Bâzu.



Aşa cum sugerează titlul, cartea arată cum s-au format şi au performat în ţară şi în străinătate specialiştii români în acest domeniu de avangardă, prezentând detalii despre dezvoltarea în România a micro- şi nanoelectronicii.Volumul este un mozaic de contribuţii – note biografice sau descrieri ale evoluţiei unor instituţii – care fac trimitere la sute de surse bibliografice: cărţi, articole de revistă, brevete. Aceste idei şi informaţii pun în lumină faptul că se poate vorbi de o comunitate de specialişti români de valoare internaţională din generaţii diferite, din ţări diferite, precum şi de un potenţial de colaborare, în special la nivel european.

„Lucrarea trasează incomplet istoria domeniului, care datorită bogăţiei sale lasă personalităţi şi fapte pe dinafară. Istoria este ilustrată de persoane şi inovaţii esenţiale, lăsând acestora un sentiment de mândrie în raport cu activitatea şi realizările avute. România a construit până în 1989 un ecosistem complet în domeniu, în care erau angrenaţi 20.000 de angajaţi. După 1989, schimbările politice din lume şi din România au expus brutal acest ecosistem pieţei libere şi concurenţei internaţionale.A urmat colapsul celor mai multe întreprinderi, unele au fost salvate, iar astăzi asistăm la o revigorare, la un restart al industriei, România ajungând în acest domeniu la un nivel al angajaţilor similar cu cel de acum 30 de ani“, consideră dr. Andreas Wild.
În discursul avut cu ocazia lansării cărţii, domnia sa a subliniat totodată importanţa strategică a domeniului: „Micro- şi nanoelectronică are o rată de inovare incomparabilă cu orice alt domeniu şi este de o importanţă majoră, aflată într-o continuă creştere. Între timp a devenit evident faptul că tehnologia de micro- şi nanoelectronică este sursă de inovaţie în aproape toate domeniile industriale, dar şi în diferite aspecte ale vieţii cotidiene. Nicio industrie nu funcţionează astăzi fără mijloacele încorporate de micro- şi nanoelectronică. Toate cuvintele la modă - inteligenţa artificială, internet of things, etc – descriu de fapt intrarea acestei tehnologii în toate celelalte domenii. România, în context european, ocupă ultimul loc ca stat inovator. Ţara noastră poate să-şi mărească contribuţia de inovaţie şi să părăsească poziţia deţinută printr-un domeniu precum precum micro- şi nanoelectronica, care are încă atuuri, competenţe şi persoane cu un înalt nivel de pregătire şi pasiune, care pot contribui la schimbarea dorită. Exista o şansă în acest sens, exista oportunităţi, putem privi spre viitor, acesta fiind şi mesajul cu care se încheie cartea. Istoria are valoare numai în măsura în care ne învaţă cum să construim viitorul. “

„Aproape fiecare dintre noi este confruntat cu obiecte inteligente de larg consum, a căror realizare fizică, cu performanţe ce păreau până nu demult apanajul tehnologiilor spaţiale, ar fi fost imposibilă fără micro- şi nanoelectronică. Cartea aceasta răspunde întrebării Ce a avut România de spus într-un astfel de domeniu?. Privind evoluţia domeniului, această carte ridică totodaţă un alt semn de întrebare. De ce mai de demult s-a putut dezvolta un ecositem performant, iar acum, aparent, nu se poate? Dorim să venim cu o propunere de strategie pentru relansarea micro- şi nanoelectronicii din România, să dăm un conţinut dorinţei şi ambiţiei comunităţii noastre de a menţine vizibil domeniul în ţară. Volumul nu este doar un remember a ceea ce a fost reuşit, ci reprezintă şi un semnal menit să contribuie la relansarea industriei de profil din ţara noastră“, a declarat acad.Dan Dascălu, coordonatorul volumului. De altfel, capitolul final, redactat de către dr. Andreas Wild, schiţează o posibilă perspectivă a domeniului la nivel naţional.


Lansarea acestui volum prefaţează Forumul „Românii în micro- şi nanoelectronică“, care va fi organizat de către Academia Română în noiembrie 2018, cu participarea unui număr semnificativ de specialişti ale căror note biografice apar în această carte.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite