Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

FUSION, o colaborare simbiotică între artă și știință

21 Septembrie 2018Pentru prima dată în România, artiști consacrați în domeniul artelor vizuale și sound design-ului au colaborat cu patru institute de cercetare științifică pentru a realiza o expoziție inedită, aflată la intersecția dintre artă și știință.

FUSION, proiect finanțat și produs de Fundația9, a presupus patru săptămâni de vizite, întâlniri exploratorii și discuții cu cercetătorii din institute, o oportunitate de a afla răspunsuri la întrebări fundamentale, cum ar fi cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm, folosind metode de investigare și limbaje noi de exprimare a discursului artistic.
Conceptul proiectului aparține Mihaelei Ghiță, redactor al Redacției Știință din cadrul Radio România Cultural: Pasiunea pentru arte, dar și activitatea mea în cadrul redacției Știință de la Radio România Cultural m-au determinat să propun proiectul FUSION, o fuziune între artă și știință, între creatori și cercetători. Ne-am dorit să implicăm 4 artiști care folosesc conceptele științifice și tehnologia ca limbaj de exprimare și 4 institute de cercetare ce îi pot ajuta cu o bază teoretică. Propunerile artiștilor sunt foarte diferite: de la muzica cosmică, la efectul doppler aplicat în muzică, până la concepte de entanglement și inteligență artificială. Este fascinant să îi asculți și să vezi cum pun la cale toate aceste lucrări. Conceptul nu este unic în lume, însă această rezidență este o premieră pentru România și, sperăm noi, un început promițător pentru astfel de colaborări.
Cei patru artiști implicați în proiect sunt SaintMachine, Cătălin Crețu, Sillyconductor și Cosmin Haiaș, iar institutele partenere sunt Institutul pentru Fizica Materialelor, Institutul de Optoelectronică INOE 2000, Institutul de Știinte Spațiale și Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiațiilor.
FUSION reprezintă un proiect adresat artiștilor familiarizați cu conceptele științifice și cu tehnologia ca maniere de exprimare artistică. Programul își propune să creeze un context nou de explorare și producție a unor creații care simplifică și decodează limbajul științific, inaccesibil publicului larg.
Timp de patru săptămâni, artiștii au beneficiat de acces nemijlocit la know how-ul infrastructura și baza materială din laboratoarele institututelor de cercetare, dobândind competențe tehnice specifice, ca tehnici de laborator sau utilizarea unor instrumente tehnice de înaltă specializare.
În perioada 10-16 septembrie, Rezidența BRD Scena9 a găzduit Conferințele FUSION, în care au fost prezentate rezultatele rezidențelor artistice. Expoziția creațiilor produse în urma rezidenței va avea loc în luna martie 2019 la Rezidența BRD Scena9.
Despre artiștii
proiectului FUSIONCătălin Crețu
este compozitor, artist multimedia, cercetător științific la Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia al Universității București. Printre compozițiile sale se numără lucrări pentru pian solo, muzică electronică, compoziții asistate de computer și lucrări multimedia.Sillyconductor
este sound artist român din București. Preocuparea lui principală a fost mereu muzica clasică și relația ei cu hazardul sau matematicile. Proiecte ca Venti-chitara (un instrument de improvizație construit din ventilatoare USB), 100 Catronomes (un remake auriu al Poeme-ului Symphonique creat de Ligeti, realizat cu 100 de pisici Maneki Neko) sau Pianosaurus (un pian mecanic post-modern) explorează teritoriile comune ale tehnologiei, muzicii clasice și ale umorului.Cosmin Haiaș
e artist și inginer, interesat de evoluția tehnologică și de cel mai remarcabil fenomen din evoluția omenirii - Inteligența artificială - schimbarea imanentă pe care o aduce această nouă paradigma în conștiințele individuale și posibilele schimbări de comportament a acestei noi specii. Cosmin Haiaș descoperă idei punând împreună și combinând arta și tehnologia informației, alătură conceptul artistic de conceptul de singularitate tehnologică, de pierderea valorilor umanității, identifică punctele de tensiune ale societății contemporane sau manipulează timpul.SaintMachine
este o artistă interesată de aspectele conceptuale ale percepției. Este autoarea unor instalații imersive, participative, care investighează procesele biologice și studiază noțiunea de spațiu ca organism viu, suprapusă peste conceptele: public/privat, interior/exterior, real/virtual, fizic/imaginar, ascuns/revelat.
Fundația9 este o initiațivă nonprofit fondată de BRD Groupe Société Générale care susține pregătirea unei noi generații prin programe de cultură și educație. Fundația își propune să stimuleze spiritul critic și să arate lumea contemporană din unghiuri noi, dar și să deseneze un viitor mai bun. Dintre programele Fundației9: Scena9, o platformă tânără de jurnalism cultural care oferă zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale, Rezidența BRD Scena9, centrul cultural aflat în inima Bucureștiului și Fondul de cinema „Lucian Pintilie” dedicat autorilor de film aflați la debut.Tags: Cercetare, arta

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite