Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Procesarea de date la „marginea” Internetului via edge computing

21 Septembrie 2018



IDC estimează că până în 2020 investițiile în Internet of Things (IoT) vor ajunge la 1,3 trilioane $, iar 43% dintre datele din cadrul IoT vor fi procesate „at the edge”, adică la marginea infrastructurilor centralizate de cloud computing. Traian-Alexandru Petric, National Sales Director pe România și Republica Moldova, APC by Schneider Electric, ne-a vorbit despre cum pot companiile să gestioneze cât mai eficient această creștere masivă a volumului de date care trebuie procesat, analizat și stocat, folosindu-se de edge computing.



Conform revistei App Developer, în anul 2017 au fost generate mai multe date decât în ultimii 5.000 de ani puși
laolaltă, deci este limpede că marile companii și furnizorii de servicii IT au de gestionat volume uriașe de date. Dar de ce să apeleze la edge computing? A devenit cloud-ul neîncăpător?

Există mai multe motive pentru care atât Schneider Electric, cât și clienții noștri, sunt fani ai edge computing-ului. Cloud-ul nu a devenit neîncăpător și nici irelevant și, cu siguranță, a revoluționat modul în care se stochează și se procesează datele. Cu toate acestea, există câteva zone în care cloud-ul are limitele sale. De exemplu, întârzierile în transmiterea datelor (latență), viteza redusă a transferului de date, nivelul scăzut al securității și lipsa posibilităților de acces offline pot provoca probleme serioase companiilor, probleme care pot fi atenuate sau chiar evitate prin implementarea unei infrastructuri de edge computing.
În esență, edge computing creează o rețea de micro centre de date localizate care procesează datele cât mai aproape de persoană/dispozitiv/echipament, reducând astfel sau chiar eliminând provocările cauzate de întârzierile, viteza și capacitatea de procesare, precum și de securitatea precară.

Edge computing este prezentat ca fiind o soluție complementară cloud compu-ting-ului, nu una care să îl înlocuiască. Căror tipuri de business-uri le-ați recomanda, în special, să folosească edge computing?

Așa este, micro centrele de date nu sunt gândite pentru a înlocui un tip de computing cu altul, ci pentru a eficientiza structurile deja existente. Edge computing-ul poate aduce beneficii reale în business-urile în care viteza de reacție este esențială, din domenii precum cel medical, energetic, retail sau de producție. De exemplu, un spital care utilizează dispozitive inteligente ce monitorizează starea pacienților și trimit aceste informații către personalul medical nu își permite să sufere de pe urma întârzierilor asociate uneori cloud computing-ului.

Am discutat despre avantaje, dar ce provocări aduce edge computing? Ce ar trebui să aibă în vedere un furnizor de servicii IT care își dorește să investească într-un micro centru de date?
Cred că una dintre provocările cel mai des întâlnite în industria IT o reprezintă lipsa de personal calificat. Este, oarecum, un lucru normal, deoarece domeniul evoluează cu o viteză amețitoare. La Schneider
Electric, folosim și recomandăm și partenerilor noștri o strategie în trei pași: Recruit, Retrain, Retain. Pe scurt, oferă-le angajaților acces la cursuri de perfecționare și la programe de certificare pentru noile tehnologii, recrutează angajați care îndeplinesc condițiile de bază și care pot fi apoi pregătiți pentru o poziție anume și fă tot posibilul să îi păstrezi pe membrii valoroși ai echipei. Pentru zona de edge computing, compania noastră oferă un program de certificare pentru parteneri, pentru a fi siguri că pot implementa cu încredere acest tip de soluții.
Alte elemente de care ar trebui să țină cont companiile îl reprezintă securitatea micro centrelor de date, atât fizică, cât și cibernetică. Recomandăm limitarea accesului personalului neautorizat la infrastructura de edge computing, folosirea camerelor de supraveghere și senzorilor de umiditate și temperatură, monitorizarea climatizării pentru a preveni supraîncălzirea și, nu în ultimul rând, folosirea unei soluții de securitate cibernetică.
Mai este necesar ca alimentarea cu energie să fie atent monitorizată, și ca administratorii IT să securizeze infrastructura critică împotriva fluctuațiilor grave de energie electrică. De exemplu, dispozitivul APC by Schneider Electric Easy UPS On-Line protejează echipamentele critice și sarcinile conectate împotriva vârfurilor de tensiune, supratensiunilor, căderilor și reducerilor de tensiune.

Ce tendințe credeți că vor modela în viitor tehnologiile de edge computing?
Edge computing are un potențial uriaș de creștere. De exemplu, consider că tehnologiile 5G vor contribui la dezvoltarea edge computing, deoarece vor permite transferul datelor la viteze mai ridicate, ceea ce va crește numărul micro centrelor de date și va ajuta la dezvoltarea de noi tehnologii.
La rândul său, tehnologia edge computing va contribui la accelerarea proceselor de transformare digitală și a inițiativelor IoT, care vor putea fi implementate pe scară largă și vor optimiza procesele în mult mai multe sectoare de activitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite