Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Blockchain intră în zona de tendinţă tehnologică semnificativă

21 Septembrie 2018



PricewaterhouseCoopers a realizat recent un studiu global privind adoptarea tehnologiei blockchain în rândul firmelor care deja funcţionează. Cel mai important rezultat, poate, este acela că un sfert dintre executivii intervievaţi declară că au început deja să implementeze această tehnologie. Circa 10% au spus că au proiecte dezvoltate în fază pilot, în timp ce 15% au proiecte deja operaționale.
Conform PwC, pe măsură ce tehnologia blockchain remodelează companiile și comerțul, studiul indică în mod clar teama organizațiilor de a nu rămâne în urmă în adoptarea acesteia. Sunt luate în calcul mai multe elemente, cum ar fi faptul că dezvoltarea accelerată în acest domeniu la nivel global oferă oportunități de reducere a costurilor, accelerarea vitezei tranzacțiilor, precum și un grad mai mare de transparență și trasabilitate.
Din punct de vedere geografic, SUA (29%), China (18%) și Australia (7%) sunt percepute a avea cele mai puternice capabilități de a dezvolta proiecte bazate pe această tehnologie. Cu toate acestea, respondenții cred că în următorii 3 până la 5 ani China va depăși Statele Unite ale Americii (30%), mutând centrul de influență și activitate privind tehnologia blockchain din SUA și Europa.
De asemenea, studiul relevă preponderența serviciilor financiare în tehnologia blockchain. 46% dintre respondenți consideră domeniul financiar drept sectorul lider, iar 41% cred că acesta va deveni lider în viitorul apropiat (3-5 ani). Printre sectoarele considerate a avea potențial în următorii 3-5 ani se numără cel energetic și utilitățile (14%), cel al sănătății și de îngrijire personală (14%), și cel al producției industriale (12%).
În ciuda potențialului pe care tehnologia blockchain îl are, aproape jumătate (45%) dintre respondenți identifică încrederea drept unul dintre cele mai mari obstacole în calea adoptării sale. 48% consideră că un alt obstacol este nesiguranța în privința reglementărilor. De asemenea, cele mai multe rețineri în ceea ce privește încrederea între utilizatori au fost notate în Singapore (37%), Emiratele Arabe Unite (34%) și Hong Kong (35%), indicând, în parte, influența serviciilor financiare în dezvoltarea tehnologiei blockchain. Cele mai multe rețineri în ceea ce privește incertitudinea din punct de vedere al reglementării au fost observate în Germania (38%), Australia (37%) și Marea Britanie (32%).
Unul din trei respondenți, care au declarat o implicare scăzută sau chiar neimplicare în dezvoltarea tehnologiei blockchain, a motivat acest lucru prin absența progresului în privința costurilor (31%), incertitudinea privind debutul potrivit (24%) precum și probleme de administrare (14%).
De asemenea, studiul identifică patru domenii cheie asupra cărora ar trebui orientată atenția în procesul de dezvoltare a platformelor interne sau industriale de tip blockchain. Astfel, este vorba în primul rând de crearea unui model de afaceri. Organizațiile pot porni de la un nivel redus, dar trebuie să își fixeze un scop al inițiativei, astfel încât ceilalți participanți să-l poată identifica și ulterior să se poată alinia acestuia.
Pe urmă, este vorba de dezvoltarea unui ecosistem de afaceri. Participanții ar trebui să provină din companii diferite aflate în aceeași industrie pentru a lucra împreună la un set de reguli care să stea la baza tehnologiei blockchain. Dintre cei 15% dintre respondenții care deja aveau aplicații în implementare, 88% au declarat fie că erau lideri, fie membri activi în cadrul unui consorțiu blockchain.
În al treilea rând, este vorba de crearea unui design care să țină cont de activitatea utilizatorilor. Partenerii de afaceri au nevoie de reguli și standarde pentru aprobarea accesului. Implicarea unor profesioniști în zona de risc de la bun început (în domenii precum cel juridic, al conformității și securității cibernetice) va putea asigura crearea unor cadre de funcționare ale tehnologiei blockchain în care autoritățile de reglementare și utilizatorii să poată avea încredere.
În fine, este vorba de adresarea incertitudinii privind reglementările. Studiul avertizează dezvoltatorii industriei blockchain că ar trebui să urmărească, dar să nu aștepte ca reglementările să evolueze în următorii ani. Din contră, este vital să se implice alături de autoritățile de reglementare în a profila modul în care mediul va evolua.
Greu de spus, mai ales în condiţiile ultimului punct, cât de mult va evolua această tehnologie în România. Şi asta deoarece, aşa cum poate constata oricine, autorităţile par de o bună vreme blocate într-un univers propriu, complet rupt de realitatea înconjurătoare şi de evoluţia tehnologică. Până la urmă, nici măcar nu ar fi vorba de o noutate aici. De zeci de ani, mediul de afaceri s-a dezvoltat majoritar pe cont propriu şi a primit prea puţin de la autorităţile de reglementare, cel puţin atunci când nu a fost vorba de măsuri punitive, ci de măsuri de stimulare. Blockchain pare una din tehnologiile de mare viitor. Ar fi păcat ca România să rateze şi de această dată o ocazie de a deveni un jucător important pe un segment care profilează felul în care se desfăşoară afacerile.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite