Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Techno-Stress-ul, maladia care afectează întreaga omenire

25 Octombrie 2018



Facebook a anunțat în luna octombrie că 29 de milioane de conturi de utilizatori au fost compromise în urma unui atac informatic, iar Google a decis să închidă rețeaua de socializare Google+ din cauza unei breșe de securitate care data de acum 3 ani. Astfel de anunțuri sunt pentru orice utilizator de smartphone, tabletă, laptop sau PC un factor real de stres. Mai corect, de Techno-Stress.

Techno-Stress-ul este o „maladie modernă“, al cărui număr de victime crește proporțional cu gradul de penetrare al Internetului și cel de adopție a noilor tehnologii și echipamente mobile.
Simptomatologia Techno-Stress-ului are cinci componente majore:
♦ Techno-Overload – Supraîncărcarea care apare atunci când adoptarea noilor device-uri generează utilizatorilor sentimentul că trebuie să lucreze mai repede și mai mult;
♦ Techno-Invasion – Sentimentul de supraexpunere care apare pentru că utilizatorii pot fi contactați oricând și oriunde s-ar afla, dispărând granița dintre programul de lucru și viața personală;
♦ Techno-Complexity – Stresul de a utiliza constant noi tehnologii, care îi obligă pe utilizatori să aloce mai mult timp și efort pentru învăța și a se familiariza cu acestea;
Techno-Uncertainty – Disconfortul creat de ciclurile scurte de viață ale sistemelor și aplicațiilor informatice care nu oferă utilizatorilor posibilitatea de a acumula experiență;
♦ Techno-Insecurity – Teama angajaților că își pot pierde locul de muncă în favoarea unor persoane care înțeleg și utilizează mai eficient tehnologiile noi.

Temerile cibernetice ale lumii moderne

În era „Industry 4.0“ riscurile sunt însă mult mai variate și mai complexe, iar sentimentul de insecuritate începe să fie generat tot mai mulți factori. Precum riscul ca hackerii să îți sustragă și utilizeze datele personale – vezi exemplele de mai sus. Sau riscul ca banca unde ai contul să fie victima unui atac cibernetic: în vara acestui an, SRI-ul a anunțat că au avut loc mai multe atacuri cibernetice de amploare asupra unor instituții financiare din România.

Sau posibilitatea ca organizația unde lucrezi să fie afectată de o breșă de securitate: 42% dintre companii s-au confruntat deja cu așa ceva, conform unui raport realizat de B2B International și Kaspersky Lab, care mai arată că o breșă de date din trei duce la concedieri în rândul angajaților companiei afectate.



Sau ghinionul să îți dispară telefonul mobil (prin pierdere, furt sau distrugere accidentală). Experții Kaspersky Lab susțin că, lunar, dispar aproximativ 23.000 de echipamente mobile care folosesc sistemul de operare Android. Evaluarea este făcută doar pe baza statisticilor de utilizare a funcționalității Anti-Theft, din soluția Kaspersky Internet Security, însă există mai multe sisteme de operare (iOS, Windows Phone, BlackBerry OS etc.) și mult mai multe soluții de securitate. Prin urmare numărul echipamentelor dispărute este substanțial mai mare. (Încă din 2011 un studiu Kensington arăta că în fiecare an erau pierdute peste 70 de milioane de smartphone-uri...)

Adăugați la toți acești factori generatori ai sentimentului de insecuritate și grijile pentru siguranța cibernetică a persoanelor apropiate. Cu precădere a copiilor, tinerele generații fiind mult mai dependențe de dispozitivele inteligente. (Ca dovadă, teme precum „Compulsive smartphone usage“ sau „Overdependence on smartphones“ sunt tot mai intens dezbătute de către psihoterapeuții pediatri.)

La vremuri noi, soluții noi
Una dintre cele mai populare soluții recomandate pentru ținerea sub control a Tehno-Stress-ului este „Digital Detox“, o cură de dezintoxicare digitală, auto-asumată, care urmărește, în principal, creșterea timpului petrecut neconectat. Există, de altfel, și aplicații care monitorizează cât timp petreceți pe telefonul mobil („QualityTime“ pentru Android și „Moment“ pentru iOS sunt printre cele mai utilizate), pentru a vă ajuta să vă controlați dependența.

Experții în domeniu consideră însă astfel de soluții drept adjuvante care trebuie asociate unui remediu mai puternic. În cazul specialiștilor de la Kaspersky, tratamentul recomandat se bazează pe Kaspersky Internet Security, Kaspersky Total Security și Kaspersky Security Cloud. „Lumea digitală a devenit la fel de importantă precum cea fizică și ne oferă motive reale de stres: prea multe parole de ținut minte sau teama că am putea fi victimele unei breșe de securitate și că ne vom pierde banii, informațiile personale sau chiar locul de muncă. Noi credem că fiecare utilizator are nevoie de o protecție specială, care să se potrivească cu stilul său de viață digitală“, argumentează Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager Kaspersky Lab pentru România, Bulgaria și Republică Moldova.

Prin urmare, modul de administrare a remediului diferă în funcție de viața digitală a fiecăruia...



Tags: securitate, IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite