Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Forumul Românii în micro- și nanoelectronică, pe 6 și 7 noiembrie

31 Octombrie 2018



Academia Romănă organizează marți 6 noiembrie 2018, ora 13.30, în Sala Prezidiului o conferință de presă, cu ocazia Forumului cercetătorilor români din nanoelectronică, eveniment care se desfășoară tot la Academia Română, în zilele de 6 și 7 noiembrie a.c.
Acest Forum grupează o Masă rotundă dedicată strategiei domeniului, sesiuni științifice de prezentare a unor cercetări avansate ale unor specialiști din Anglia, Belgia, Elveția, Franța, România, Spania, Suedia și (în cadrul Conferinței de presă) o lansare de carte cu contribuții recente ale cercetătorilor români în micro- și nanoelectronică. Cartea se numește Advances in Micro-and Nanoelectronics (vol. 27 din seria Micro- and Nanoengineering, Editura Academiei, 2018) iar majoritatea autorilor celor 17 capitole vor fi prezenți la București, cu ocazia Forumului. Scurtele note biografice ale autorilor (Anexă) arată varietatea preocupărilor și recunoașterea de care se bucură acești cercetători români care își desfășoară activitatea în țară sau în străinătate.
Conferința de presă va fi deschisă de către Acad. Ioan Dumitrache, Secretarul general al Academiei Române. Alocuțiuni vor rosti și inițiatorii Forum-ului, Prof. Sorin Cristoloveanu (Grenoble), Dr. Andreas Wild (Munchen) și Acad. Dan Dascălu.
Masa Rotundă, organizată de către Dr. Andreas Wild (care a condus ENIAC/ECSEL, parteneriatul public privat în nanoelectronică la nivel european), este dedicată orientării domeniului de nanoelectronică la nivel național și antrenează în dezbatere companii internaționale care activează în România, oferind în prezent, după unele evaluări, circa 20.000 de locuri de muncă. Nanoelectronica este tehnologia de bază pentru realizarea echipamentelor de comunicații și informatică, atât cele profesionale cât și cele de larg consum. Această tehnologie influențează decisiv evoluția tuturor domeniilor și asigură un suport fizic pentru a 4-a Revoluție Industrială în curs de desfășurare.
Forumul de la Academia Română, regrupând specialiști români din Europa într-un domeniu de vârf, are o semnificație deosebită în preajma sărbătorii Centenarului Marii Uniri, dar și a preluării de către România a Președinției rotative a Consiliului UE și este prezentat în contextul EXCELNANO (Excelența Europeană în Nanotehnologie), www.romnet.net/EXCELNANO, care grupează FORUM-ul și un SEMINAR NAȚIONAL ajuns la a 17-a ediție. Acest seminar de nanotehnologie (în sens larg), organizat cu participarea Comisiei Europene și a unităților de cercetare implicate în Orizont 2020 (2014-2020), are loc în a doua parte a dimineții de 7 noiembrie 2018 în Aula Bibliotecii Academiei Române și furnizează informații la zi privind proiecte europene în derulare, dar și despre evoluții în perspectivă în domeniu. În acest an special, seminarul național are un invitat special – Republica Moldova. Seminarul național (cuplat cu Forumul în a doua zi a manifestărilor, de data aceasta în Aula Bibliotecii Academiei Române) este o excelentă ocazie de întâlnire cu colegii din străinătate care participă la Forum.
Cele două evenimente EXCELNANO sunt organizate de către Academia Română (Comisia de Știința și Tehnologia Microsistemelor, condusă de Acad. Dan Dascălu), în parteneriat cu INCD Microtehnologie (IMT București). Parteneri media sunt revista Market Watch și Radio România Cultural.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite