Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

CETATEA energiilor alternative din INCDTIM, 3 ani de consolidare a unui proiect de succes al României

22 Noiembrie 2018




Inginerie Hi-Tech
Grupul de inginerie Hi-Tech, integrat de 2 ani în CETATEA (Ing. Gabriel Popeneciu, Drd. ing. Iuliu Nadăș, Dr. ing Bogdan Belean, Ing. Ioan Mișan, Ing. Sergiu Pogăcian, Tehn. Dan Zotoiu, Tehn. Alexandru Mișan), face parte din Colaborarea internaţională a experimentului ATLAS de la LHC-CERN Geneva. Experimentul, având ca principal instrument detectorul ATLAS, este un mare consumator de înaltă tehnologie şi oferă un teren propice pentru preocupările grupului nostru. Astfel, în cei peste 20 de ani de colaborare, INCDTIM a avut contribuţii însemnate în construcţia, exploatarea şi mentenanţa detectorului ATLAS. În prezent, grupul este implicat în proiectul de upgradare a Calorimetrului hadronic (TileCal), unul din sub-detectorii ATLAS, pentru a răspunde provocărilor noului proiect High Luminosity - Large Hadron Collider (HL-LHC) de la CERN, fiind angajat în proiectele de cercetare-dezvoltare şi realizare a noii electronici read-out a TileCal. Experienţa acumulată şi recunoaşterea dobândită în cadrul colaborării ATLAS au permis angajarea institutului în programul de producere a componentelor necesare upgradării TileCal, astfel că, începând cu anul 2019, în Atelierul de Prototipuri al INCDTIM va începe fabricarea primelor componente mecanice. Valoarea totală a componentelor ce se vor executa este de 1,2 milioane CHF. De asemenea, membri ai grupului INCDTIM, având calitatea de specialişti certificaţi CERN, vor participa la activităţile de montare, instalare, comisionare şi calibrare a noii electronici TileCal în incinta subterană a detectorului ATLAS.

Cercetare fundamentală și precompetitivă
În cadrul departamentului CETATEA se efectuează o cercetare fundamentală și de dezvoltare în domeniul electrozilor vitroceramici cu aplicații la baterii reîncărcabile. În acest sens se urmărește prepararea de sticle și vitroceramici conductive, investigarea proprietăților structurale, optice, electrice, magnetice și electrochimice ale sistemelor vitroase, reciclarea electrozilor de la bateria auto prin tehnologii ecoinovative, testarea acestor produși ca noi electrozi optimizați pentru bateria auto.
Expertiza grupului (Dr. Simona Rada, Dr. ing. Marius Rada, Dr. Mioara Zagrai) în domeniul vitroceramicilor și a electrochimiei a contribuit la dezvoltarea unei noi tehnologii de recuperare a electrozilor uzați de la bateria auto și crearea de noi electrozi cu performanțe electrochimice optimizate.




Grupul de materiale termoelectrice (Dr. Sorina Garabagiu, Dr. Danie Marconi, Drd. Radu Gavrea) a realizat filme subțiri din materiale oxidice, semiconductoare, precum şi calcogenuri pe bază de cupru. Filmele subțiri utilizate în dispozitivele termoelectrice sunt fabricate prin depunere cu pulsuri laser ultrascurte, utilizând metoda ablației cu fascicul pulsat laser: Pulsed Laser Deposition (PLD). Dintre rezultatele obținute în domeniu, poate fi menționată fabricarea unei joncțiuni p-n din filme subțiri semiconductoare de calcogenuri ternare de cupru utilizând o singură țintă pentru ambele tipuri de semiconductori. Au fost alese aceste materiale datorită proprietăților lor termoelectrice dovedite, la temperaturi înalte. În viitorul apropiat, aceste filme subțiri vor fi integrate în dispozitive termoelectrice, destinate recuperării energiei termice rezultate din diverse activități sau din surse nepoluante, cum ar fi energia solară.

Suport pentru cercetare – LIME

Centrul CETATEA găzduiește și o structură suport pentru cercetare – Laboratorul Integrat pentru Microscopie Electronică. Acest laborator a fost dotat la cele mai înalte standarde, consumînd aproape 60% din suma întregii investiții: un microscop Electronic Scanning (SEM) SU8230 HITACHI cold field emission, 30kV, EDX, EBSD, și un microscop TEM Electronic Scanning-Transmission (STEM) HD2700 HITACHI cold field emission, 200kV, double EDX, EELS, plus un laborator complet de preparare probe (ion milling, sputter-coater, ultramicrotome, etc.)
Echipa ce deservește aceste microscoape (Dr. Lucian Barbu, Dr. Maria Suciu, Ing. Septimiu Tripon, Drd. Sebastian Porav, Drd. Alexandra Ciorîță) asigură pentru întregul institut suportul pentru cercetare în domenii ca știința materialelor, chimie, fizică, biomedical, geologie, arheologie, arte-restaurare, stiința mediului, dar și colaborări cu universitați și institute din întreaga țară: UTCN, UBB, USAMV, UMF, UAD, Univ. Sapientia, ICB, ICIA - Cluj-Napoca; Univ. București; Acad. Forțelor Terestre Sibiu; UMF Oradea; Univ. de Vest din Timișoara, și respectiv din străinătate: Univ. Dubrovnik (Croația); Univ. Stip (Macedonia), Univ. Leeds (UK).
De asemenea, există colaborări cu mari firme din mediul privat: Universal Alloy Corporation Baia Mare, Thomas Plastic Cluj-Napoca, Continental Automotive Sibiu.



***La 3 ani de la inaugurare, Centrul de Cercetare și Tehnologii Avansate pentru Energii Alternative este cu siguranță un proiect de succes al INCDTIM Cluj-Napoca și totodată al României. Infrastructura state-of-the art, echipele de profesioniști formate, tematicile abordate, consonante cu preocupări și tendințe fierbinți pe plan mondial, acoperirea întregului palier al activităților de CDI - de la cercetare fundamentala și precompetitivă, până la cercetare aplicativă și realizarea de produse inovative – implicarea în proiecte europene de anvergură și dezvoltarea de colaborări cu entități prestigioase din mediul academic, precum și cu mari firme din mediul privat, toate aceste acumulări vorbesc despre edificarea, în cadrul INCDTIM
Cluj-Napoca, a unui centru de cercetare de avangardă, de talie internațională. Văzut prin prisma Centenarului, CETATEA este un proiect transformațional al României, care, prin efortul și ambiția conjugată a unor echipe de profesioniști dedicați, pune țara noastră pe harta liderilor europeni din domeniul cercetării și tehnologiilor avansate pentru energii alternative.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite