Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Studii avertisment pentru firmele din īntreaga lume

22 Noiembrie 2018



Firma de analiză AppDynamics a publicat la începutul acestei luni un studiu care reprezintă un avertisment adresat organizaţiilor de cele mai diverse dimensiuni din întreaga lume. Concret, conform studiului, doar 9% din responsabilii IT la nivel global dispun de abilităţile necesare pentru a antrena inovaţia şi pentru a face faţă rapidelor progrese din sfera tehnologiei.

Pentru a ţine pasul cu schimbările permanente ale nevoilor afacerilor într-un univers tot mai digital, firmele au nevoie urgentă de lideri tehnologici cu abilităţi potrivite, însă prea mulţi lideri IT intră în această luptă cu un set de abilităţi depăşit moral. Practic, spun autorii studiului, firmele continuă să privească IT-ul ca fiind aproape exclusiv de natură tranzacţională.
În realitatea concretă, însă, IT-ul trebuie privit tot mai mult ca fiind o zonă de activitate inovativă, strategică şi strâns conectată cu direcţiile de dezvoltare ale afacerii, astfel încât decidenţii de afaceri să înţeleagă bine modul în care inovaţiile tehnologice antrenează firma în direcţia dorită. Asta înseamnă o cultură organizaţională care să facă trecerea de la modul în care se făceau lucrurile până acum, la modul în care se vor face lucrurile mâine.

Obstacole tehnologice și bariere culturale
În ciuda acestui fapt, doar 22 % din responsabilii tehnologici la nivel global sunt optimişti că organizaţia din care fac parte este pregătită pentru o asemenea schimbare, citând mai multe motive pentru lipsa de pregătire. De exemplu, instrumentele şi abilităţile IT depăşite înseamnă o barieră majoră, 56% din respondenţi afirmând că în departamentele conduse de ei există un surplus de tehnologie depăşită moral, în vreme ce 85% declară că nu au acces la instrumentele software necesare de care e nevoie pentru transformarea datelor în informaţii relevante în timp real.
Dincolo de limitările tehnologice, mulţi respondenţi dau vina pe barierele culturale. Peste 85% din profesioniştii IT consideră că organizaţiile din care fac parte sunt în urma celor mai inovatoare firme din ţările lor, iar aproape 45% consideră că această diferenţă este mai mare de cinci ani. De asemenea, mulţi cred că nu reuşesc să-şi atingă întregul potenţial în rolul actual pe care îl joacă în organizaţie şi că pierd mult prea mult timp cu întreţinerea sistemelor hardware şi software existente. Mai mult, aproape 60% afirmă că slujba lor a ajuns atât de reactivă la probleme şi situaţii încât ei au uitat practic ce i-a atras iniţial să ocupe acea poziţie.

Procesul dificil al transformării digitale
În ciuda unor asemenea bariere cu care se confruntă, o mare parte a responsabililor tehnologici din firme sunt entuziaşti atunci când vine vorba de potenţialul pentru schimbare. Aproape trei sferturi dintre ei susţin că sunt extrem de pasionaţi de modul în care tehnologia schimbă lumea şi peste 90% dintre ei văd transformarea digitală ca pe o mare oportunitate pentru ei personal. O asemenea situaţie îi determină pe autorii studiului să afirme că principala problemă este aceea că responsabilii IT au nevoie, de fapt, de programe de instruire care să îi înveţe cum să fie mai activi în procesul de transformare şi care să le arate că dispun de abilitatea de a fi în fruntea proceselor de inovare necesare pentru transformare.
„Transformarea o să fie extrem de dificilă,“ scriu autorii studiului. „Până la urmă, orice organizaţie trebuie să aibă la butoane conducătorii executivi potriviţi pentru ca ea să se petreacă. Iar asta înseamnă o schimbare mentală şi culturală şi la nivelul conducerii executive, nu doar al profesioniştilor IT.“
Un alt studiu recent efectuat de Capgemini a descoperit că doar 10% din organizaţii la nivel global au început să pună în aplicare programe ample de reinstruire a forţei de muncă pentru a oferi angajaţilor abilităţi necesare într-un univers transformat digital. Studiul a mai descoperit că peste 90% din organizaţii au început sau completat o nouă curiculă de instruire pentru angajaţi, dar doar o mică parte a lor a reuşit să deruleze operaţiuni de instruire la scară amplă sau să pună aceste curicule la lucru.
Circa o treime din organizaţii nu au început să implementeze parteneriate sau infrastructuri relevante pentru a reuşi să furnizeze astfel de programe de instruire, iar aproape 75% nici măcar nu au lansat un proiect pilot pentru educarea angajaţilor existenţi. Conform autorilor studiului, fără asigurarea unor programe adecvate pentru angajaţi, organizaţiile nu vor reuşi să profite la maxim de pe urma transformării digitale. Prea multe firme mari au întârzieri în dezvoltarea unor programe de instruire şi, ca atare, nu înregistrează beneficii de productivitate de pe urma ei.
În ciuda adoptării pe scară tot mai largă a transformării digitale în companii, mai bine de jumătate din managerii de resurse umane şi directorii de departamente consideră că impactul acesteia asupra forţei de muncă nu reprezintă un element esenţial al preocupărilor legate de strategia pentru viitor a organizaţiei din care fac parte. În acelaşi timp, circa 60% din directori şi angajaţi au declarat că transformarea digitală nu a reuşit încă să ridice productivitatea în cadrul organizaţiei lor pe măsura aşteptărilor.



Tags: IT

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite