Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

PROVED: Bio-deșeurile īn economia circulară

23 Noiembrie 2018



* Consultarea publică a stakeholderilor români din domeniul compostării
**Concluzii privind realizarea unui standard român original privind compostul

Compania Iridex Group Plastic este partener în cadrul proiectului PROVED,Procese şi sisteme operaţionale pentru tratarea şi valorificarea materială şi energetică a deşeurilor, alături de Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) şi o serie de alţi parteneri, fiind implicaţi în consultarea publică alături de toţi actorii interesaţi din piaţă care gestionează sau urmează să fie beneficiari ai valorificării bio-deşeurilor în economia circulară. Evenimentul PROVED de consultare publică a stakeholderilor români din domeniul compostării are loc ieri, 21 noiembrie 2018, la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, Clădirea Rectorat – Sala Senatului pe durata întregii zile.
Asociaţia Română a Compostului, – vom realiza un plan cu activităţi lună de lună pentru realizarea reţetelor pentru o cercetare aplicată. Industria compostului pe care noi ne-o dorim în această ţară – pentru a genera business în acest




ARC – membră a European Network Association – ii vom invita sa vina sa vada rezultatele din proiect.

- Italia produce 5 mil tone de compost pe an

- Diana Iorga, ASRO, a prezentat cum se realizează un standard român original care poate fi pregătit în circa 1 an, spre deosebire de standardele europene care se elaborează în circa 3 ani.

Workshopul a reunit atât autorităţile publice, prin principalele ministere implicate - Ministrul Mediului şi al Schimbărilor Climatice, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi Comisia de Agricultură şi Comisia de Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor. Mediul academic este reprezentat atât prin participanţii la cel mai înalt nivel a reprezentanţilor Universităţii Politehnica Bucurelti, precum şi a Academiei de Știinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Mai mult, pentru atingerea scopului acestui workshop, precum şi a întregului proiect, la eveniment participă reprezentanţi ai mediului de business prin Asociaţia Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România, ai Asociaţiei Române a Apei şi ai Asociaţiei Române a Compostului. Pentru a duce cât mai în concret discuţiile, reprezentanţii ECO Bihor Oradea sau Ecosal Galaţi vor prezenta Experienţa şi rezultatele obţinute în producerea compostului.

Obiectivul acestui proiect îl reprezintă în primul rând cunoaşterea de către mediul de afaceri românesc a preocupărilor existente la nivel universitar şi la nivel de afaceri în domeniul compostării, metoda compostării reprezentând una din filierele de tratare a deşeurilor urbane, în urma acesteia rezultând mult râvnitul compost ce poate fi utilizat de diferitele entităţi economice pentru creşterea productivităţii şi refacerea solului. Apoi, foarte importantă este receptivitatea mediului de afaceri în utilizarea compostului, întrucât cu toţi partenerii proiectului ne dorim să iniţiem realizarea unor standarde în ceea ce priveşte compostul la nivel naţional. Practic, scopul principal al demersurilor noastre în cadrul proiectului PROVED îl reprezintă realizarea unui standard român original privind compostul”, a declarat dl. prof. univ. dr. Tiberiu Apostol, Power Engineering Department, Universitatea Politehnica Bucureşti.

În vederea obţinerii unor standarde de calitate a compostului originale româneşti, pe parcursul evenimentului a avut loc o sesiune de brainstorming privind propunerile pentru legislaţia aflată în curs de elaborare.




”Proiectul PROVED creează o platformă excelentă de colaborare între mediul academic şi de business în domeniul cercetării prin activităţile comune derulate menite să ofere tuturor stakeholderilor activi din domeniul compostării rezultatele unor cercetări solide, analize ale legislaţiei şi a standardelor existente în domeniu la nivel mondial, precum şi reţete şi standarde pentru compost. Iridex Group Plastic este onorată să colaboreze cu Universitatea Politehnică Bucureşti care este vârf de lance în domeniul cercetării academice de peste 100 de ani, ca un mod românesc de a celebra centenarul într-un mod pragmatic şi aplicat cu efecte pozitive pentru economia românească
”, a declarat Adriana Mircea, Business Development Director Iridex Group Plastic.

Organizatorii îşi propun astfel ca în cadrul workshop-ului “Bio-deşeurile în economia circulară” să aibă loc consultarea publică a tututor celor interesaţi şi implicaţi în tratarea deşeurilor, cu scopul realizării produsului finit: compostul, cu diferite reţete potrivite solului din ţara noastră.

Metoda cea mai bună de valorificare a reziduurilor organice de tot felul o reprezintă compostarea. Astfel, compostul este un produs matur solid rezultat din compostare, care este un proces condus de bio-oxidare a substratului organic eterogen solid incluzând o fază termofilă. Ce înseamnă un compost de foarte bună calitate în România este relativ, întrucât la noi în ţară nu există nişte norme, nişte standarde la care să ne referim în realizarea compostului. Scopul principal al acestui proiect PROVED, precum şi al workshopului organizat de Universitatea Politehnica Bucureşti este ca şi România să se alinieze la reglementările Uniunii Europene prin crearea legislaţiei specifice pe domeniul compostului cu standardele potrivite la nivel naţional.

Despre Iridex Group Plastic

Compania Iridex Group Plastic, înfiinţată în 1993 ca firmă privată, reuneşte domenii de activitate diverse: construcţii, agricultură, mase plastice, salubritate, toate având ca numitor comun grija pentru mediu. Compania este prima producătoare din România de plasă tip reţea din polietilenă, obţinută prin extrudare. În prezent, are în portofoliu o largă gamă de plase, folii şi ambalaje pentru uz agricol. Tot pentru domeniul agricol, oferă echipamente pentru irigaţii de la producători de top la nivel mondial.

Din respect pentru comunitate, Iridex Group Plastic îşi reafirmă angajamentul pe termen lung în politicile de responsabilitate pentru mediu şi are în vedere implementarea principiilor economiei circulare, folosind materiale şi tehnologii cu impact de mediu scăzut şi instalaţii nepoluante fabricate în Uniunea Europeană, a căror activitate este monitorizată permanent şi certificată.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite